Audiovector tenkte sikkert at når aktive høyttalere likevel behøver strøm, og at man dermed må ha en kabel stikkende ut fra baksiden uansett, kunne de like godt finne på en mer praktisk måte å få flyttet signalet til høyttaleren. Løsningen ble en hub med innganger for alle kildene dine, og bruk av en høyttalerkabel for å forsyne høyttaleren med både strøm og signal.

Hva har de holdt på med her?

Den medfølgende hub-en er kun en koblingsboks for distribusjon av signalene fra lydkildene dine. Den har pussig nok kun en høyttaler-terminal og til denne kobles det til en medfølgende høyttalerkabel. På selve høyttaleren velger du om den skal være høyre eller venstre kanal. Det er inngange for en analog kilde via en 3,5mm minijack, to digitale kilder via optiske innganger, og en vanlig koaks/RCA digital inngang. På enheten finnes det også en utgang til en subwoofer. Boksen får strøm via et vanlig PC-adapter. I tillegg kommer selvsagt en trådløs streaming-mulighet fra din smart-mobil. På boksen sitter det også en regulering for master-volum som er egnet til å sette systemets maksimale volum. På den måten står du ikke i noen umiddelbar fare for å ødelegge høyttaleren når avkommet har venner på besøk, og det eneste som gjelder er hvor høyt anlegget kan spille. Boksen veier ingen ting, så hvis du bruker litt stive kabler vil den ikke våre så enkel å få til å sitte i ro. Høyttalerne Ki3 Super er slanke og lekre. Det settet vi fikk inn til test var hvitt, og hadde flott finish og god møbelkvalitet. I høyttaleren sitter selvsagt all elektronikken du får bruk for, en 25mm dome diskant, og to 13cm basser. Man skulle kanskje tro det var litt snaut, men velkommen til en ny tid med aktiv elektronikk i høyttaleren! Jeg er faktisk ganske imponert over både fart, bass og dynamikk, men mer om det siden. De innebygde forsterkerne er digitale, og selv om de er ekstremt kompakte spiller dette absolutt høyt nok. Det er sikkert noen som lurer på hvordan strømforsyningen til hub-en klarer å forsyne begge høyttalernes forsterkere med nødvendig strøm, og det lurer selvsagt vi på også. Forsterkeren er selvsagt supereffektive og i dette tilfellet digitale, og det blir benyttet aktive filtre og dsp-prosessorer for å forme lyden til en så nøyaktig avspilling som mulig.

ki 3 signature.jpgEr dette noe vi vil ha i fremover?

Jeg synes det å teste de aktive høyttalerne i dette nummeret er noe av det mest interessante jeg har holdt på med på lang tid. Det virker ikke helt sikkert at hifi-entusiastene umiddelbart vil forelske seg i denne formen for signalforflytting, men det må være bransjens beste forsøk på evigheter, for å tilpasse seg behovene til de som ikke er superinteressert i musikk, og som ikke synes det er greit å bruke store deler av stua til lyd. Det går greit an å kombinere disse høyttalerne med eksisterende utstyr, selv om den integrerte forsterkeren nok forsvinner ut av anlegget. Det å koble til en CD-spiller, et Sonos-system eller å benytte en kabelboks til TV-en går fint. Litt verre er det hvis noen skulle finne på å bruke dette som et frontsystem i hjemmekinoen. Da blir det litt mer trøbbel, selv om det selvsagt går hvis man veldig gjerne vil. Likevel er dette et produkt for de som skal kjøpe seg ny lyd i stua. Tenk så lite og lekkert det kunne blitt med kun en liten nettverk-spiller, og kanskje TV-en koblet til. I forhold til hva de fleste ønsker seg i stua, blir dette likevel et system med et par høyttalerkabler liggende langs veggen. Kanskje betyr det ikke så mye, men jeg lurer litt på om ikke kundene i hvert fall vil ha muligheten til å kjøre hele systemet trådløst. Det som er stilig med dette systemet er at det også er åpnerfor oppgradering av de «vanlige» høyttalerne til Audiovector til Discreet-modeller.

Lyden er ganske sprek

Uansett hvordan man ser på teknologien er dette fortsatt en ganske kompakt høyttaler. Da følger det med visse fysiske begrensninger på hvor mye luft den er i stand til å flytte. Rommet den bør plasseres i bør derfor ikke overstige omtrent 25 kvadratmeter, og du bør nok ikke planlegge å sitte mer enn 3 til 3,5 meter unna høyttalerne. Allerede fra første strofe er det klart at Ki3 Super er en veldig sprek og morsom høyttaler med høy underholdningsfaktor. Den har en rytmisk og en ganske så fremoverlent måte å spille på. I motsetning til mange andre høyttalere som har det samme tempoet og spilleviljen, er det absolutt ikke slitsomme, anstrengende eller harde i ansatsen. Audiovector har klart å få dette så godt balansert rent klangmessig at du trygt kan lene deg tilbake i sofaen og nyte musikken. Klangen er nøytral, samtidig som høyttaleren spiller engasjerende og levende. Ikke noen dårlig prestasjon. Jeg var før testen litt nysgjerrig på hvordan høyttalerne ville takle volum, og gjorde innledningsvis noen forsøk med Metallica og deres Black Album på bra volum. Merkelig nok ble jeg sittende å høre hele plata til ende. Ikke fordi det var det beste jeg har hørt, men fordi det var så saftig i forhold til hvilken prisklasse vi befinner oss i. Det er tydelig at DSP-ene gjør en skikkelig jobb med å forme lyden på en god måte. Høyttaleren spiller ikke knallhøyt, men det låter egentlig ikke komprimert eller forvrengt når du nærmer deg topp-punktet. Det er bare at høyttalerne ikke vil være med lenger. Med litt mer forsiktig musikk blir også dette ganske så bra. Jeg har spilt ganske mye Nathalie Merchant i det siste og fortsetter med det her. Stemmen hennes er ekstremt uttrykksfull, og når systemet spiller virkelig godt er den totale gåsehuden et faktum. Så skal det forholdsvis lite til før stemmen blir litt mattere, svakere og ikke så klangrike. I tillegg kan det høres på kun noen få sekunder hvis høyttalerne ikke leverer slik vi ønsker. I Ki3 Super går det faktisk ganske så bra, selv om jeg ikke helt får tak omrisset eller det perfekte fokuset på stemmene. Noe må det jo være som skiller disse fra highend-klassen. Underveis i testen må jeg hele tiden korrigere meg selv. Det er så utrolig enkelt å se dette som en høyttaler til 26.500.-  og ikke som et komplett system til den prisen. Med det i mente må jeg si at jeg er strålende fornøyd med hva den faktisk gjør i forhold til prisen. Jeg synes Audiovector er på et interessant spor, og har med Ki3 Super laget en høyttaler som gjør musikken din engasjerende og interessant, uten å gå på bekostning av noen hifi-dyder. Det er klart, flott, sprekt, åpent og luftig, og med en klangbalanse som er nær perfekt til alle former for musikk.discreet_connections.jpg

Konklusjon

Med enda en test av trådløse/aktive høyttalere under hatten, er det lett å se et mønster. Aktive filtre, innebygde DAC-er, litt forsiktig DPS-korrigering av elementer og fase, og i utgangspunktet gode konstruksjoner, blir plutselig 1+1 enda litt mer enn 2. Fordi konstruktøren tar over kontrollen på hele kjeden fra forsterker til høyttalere har de masse muligheter til å forbedre og sikre lydkvaliteten. Jeg synes dette låter veldig friskt, og når jeg klarer å få hjernen min til å akseptere at dette er et komplett system med nesten alt du behøver for avspilling av musikk, synes jeg det også gir ganske så mye igjen for pengene.