Jeg har hatt et antall Dynaudio-høyttalere koblet til systemene mine hjemme. Det går fra presise aktive studio-monitorer til vellydende og ikke minst allsidige hifi-høyttalere i forskjellige størrelser og varianter.

Med lyst og kanskje også behov for å lytte til alle tenkelige former for musikk, og også film behøves det en fleksibel, allsidig og familievennlig høyttaler som skal forsøke så godt den kan å hente frem innholdet i alt fra elendige surre-innspillinger til overtydelige og fantastisk detaljerte superopptak. Intet mindre.

Dansk evolusjon

Høyttalerprodusenter har en viss tendens til å velge helt nye materialer, og gå helt nye veier for å oppnå kvaliteter de muligens ser de har misset tidligere. Dynaudio ser derimot ut til å velge en sakte evolusjon. Sakte fordi det fra modell til modell ikke nødvendigvis skjer voldsomt store forandringer. Det beste fra de forrige modellene er derimot beholdt, og så er gjort noen mindre, men likevel avgjørende forandringer der det er mulig. Kanskje fornuftig å ikke kaste tiår med forskning og erfaring overbord.

I hyllene hos Dynaudio ligger det en masse godsaker. En av hyllevarene er den berømte, og kanskje til å med tett på legendariske diskanten Esotar2. Det er en fantastisk nøyaktig og oppløst soft-dome diskant med en diameter på 28mm.

Under diskanten er det to 18cm basser. De er basert på tidligere konstruksjoner, men nyutviklet for Contour 30. De har selvsagt membraner av MPS, som Dynaudio har benyttet i over 30 år. Forskjellen fra tidligere er at membranene har ulik tykkelse fra midten og utover. Spolen er av aluminium, noe som ikke er unikt, men er likevel lettere enn tilsvarende kobberalternativer. Fordelen er selvsagt at lettere vekt gjør at spolen kan ha flere vindinger, som i den andre enden fører til økt kontroll av membranens bevegelse og da særlig oppover i frekvens. Det er kanskje ikke så voldsomt nødvendig for bakgrunnsmusikk, men definitivt en fordel når du vil spille litt høyt.

Oppsummert har de laget et nytt element som har 70 prosent større vandring, 24 prosent større svingspole, 20 prosent større membranoverflate, og 20 prosent tynnere membran. Elementet er er ventilert ved at det er benyttet en port gjennom magnetsystemet på hele 30mm, de har økt høyden til det ytre opphenget og festet en kobberplate på polstykket. Magneten er av det kraftige slaget ved at de har satt sammen to ferrittmagneter.

colours.jpg

Dynaudio gjør et nummer ut av at de også har forsøkt med mindre spolediametere, fordi simuleringer og målinger som ble gjort tydet på at dette kunne funke i Contour. Men det fungerte visstnok ikke like godt i lyttetester. Ørene er og blir et like viktig redskap som måleinstrumentene.

Dette hører vi rett som det er når vi snakker med høyttalerkonstruktører, og det står i ganske kraftig kontrast til de som mener de kan måle seg frem til god lyd. Vi var tidligere i år hos en annen danske konstruktør, Audiovector, og der i gården mente de at de på det meste maks kom 50 prosent på veien til en ferdig konstruksjon ved hjelp av målinger.

Flott kabinett

Dynaudio har ikke vært redde for å eksperimentere med formen på frontbaffelen. De fleste har sikkert sett modellene i den dyrere Confidence-serien. Her har de valgt en mer tradisjonelt utseende frontbaffel, men i stedet for å lime flere lag med MDF på hverandre for å få ønsket stivhet, har de integrert en baffel som er laget i ett helt stykke aluminium. Den lette avrundingen gir mindre høyfrekvent forvrengning i ytterkanten av fronten, og det er jo lett å tenke seg at den også gjør kabinettet veldig stivt. Skal basselementene få noe å sparke fra mot må de ha et solid fundament. Skal du hoppe er det fint om underlaget ikke gir etter, og på den måten begrenser høyden på hoppet ditt.

Kabinettet som måler inn på 1170mm på strømpelesten virker ellers solid og godt dempet hele veien, og består enkelt «knoketesten». Delefilter er av typen to og en halv-veis hvor begge bassene jobber helt i bunnen, mens kun den ene går helt opp og skjøter med mellomtonen. Delefrekvensen ligger såpass lavt som 2200Hz, mens bass nummer to ruller av ved 300Hz. Filteret er i vanlig Dynaudio-tradisjon bygget med gode komponenter. I Contour 30 har Dynaudio benyttet komponenter fra Mundorf.

Dark wood.pngFølsomheten er noe lav. 87dB gjør at du må ha en middels til kraftig forsterker for å få det skikkelig gøy, og det kan man da også få når høyttalere takler hele 300watt kontinuerlig. Bassresponsen er ganske imponerende i forhold til høyttalerens størrelse og bestykning. Den beveger seg kontrollert ned til i overkant av 30Hz. Det gjør at du bør vente med å kjøpe en subwoofer før du får testet dem skikkelig i din egen stue. Volumet i bassen er også rikelig.

Høyttaleren har veldig flott finish, og leveres i flere forskjellige finisher, noe som også gjør at prisen varierer til dels ganske mye.

God lyd kommer ikke av seg selv

Etter å ha hatt et antall Dynaudio-høyttalere i stua og i hjemmestudioet, blir jeg en smule forundret når enkelte påstår at Dynaudio er litt kjedelige. Det er ikke mitt inntrykk i det hele tatt. Derimot er de så godt balansert at de kanskje ikke vinner en sammenligningstest med andre høyttalere ute i butikkene. Andre høyttalere kan imponere med mer bass, mer fremtredende øvre mellomtone og dermed oppfattes som klarere og tydeligere, eller at diskanten glitrer litt ekstra. Disse tingene gjør at andre høyttalere kan komme til å imponere deg på en messe eller i en butikk, mens de over tid kanskje kan bli både krevende å lytte til over tid, og vanskelige å matche med annet utstyr.

Det er ikke dermed sagt at du kan kjøpe deg en god hjemmekinoreceiver, uansett merke og tro du kommer helt i mål. For små og pinglete forsterkere er nemlig den andre måten å få en ellers god og engasjerende høyttaler til å visne hen og dø. Dynaudio Contour behøver en forsterker av de kraftige slaget i klassen fra Electrocompaniet ECi5mkII eller Hegel H360 og oppover. Nesten så langt du vil.

Og så er det selvsagt dette med plassering. Jeg får stadig mail med spørsmål om hvordan de enkelte høyttalerne skal plasseres, men det forandrer seg dessverre fra stue til stua. Hos meg startet jeg på omtrent en meter fra baksiden av kabinettet til bakveggen. Omtrent akkurat der alle andre høyttalere fungerer godt. I tillegg velger jeg nesten alltid noen grader «toe in». Ikke for mye, men kun noen får grader for at fokus og perspektiv kommer på plass. 

Det spiller fantastisk balansert

Jeg hadde visse forhåpninger til Contour 30. Siste gangen jeg lyttet til høyttalerne var på en demo holdt av Dynaudio selv hos Spaceworld Soundgarden i Oslo. Men i stua hjemme knuste de lett forventningen og viste seg, håper jeg, fra sin aller beste side.

Selv om de slanke og lekre høyttalerne har ganske begrenset størrelse målt mot enkelte andre høyttalere spiller de svært og grandiost. Mindre band og ensembler blir holdt godt på plass og har den størrelsen de skal ha, men forsøk med et stort orkester. Jeg spilte Planetene av Gustav Holst og på første sats, Mars – the bringer of War, klines det til i betydelig grad, og om det ikke er nok med et helt orkester får du også med deg et helt kirke/konsertorgel på innspillingen. Dette er en drøy jobb for selv store og dyre høyttalere, men her er det ordnet, kontrollert, helt fritt for hørbare kompresjon og lydbildet er kjempestort. Bredden er flott, men det er dybden og høyden som gjør at det blir så imponerende svært.  Det blir åpent, transparent, detaljert og fargerikt også, men størrelsen imponerer mest når nær 100 mann og et stort orgel trår til med alt de har av muskler. Nå er det ikke orkestermusikk jeg spiller mest, men disse høyttalerne gjør det litt ekstra fristende å dykke litt dypere ned i de store, klassiske komponistenes verker.

Jeg går over til vår faste spilleliste på Tidal som jeg har en følelse av å ha hørt omtrent tusen ganger, og begynner med Dylan og hans Man in the long black coat. Den er spilt inn ganske lyst, og med mye og like lys klang rundt stemmen. Er høyttaleren litt hissig i toppen blir dette sporet en lidelse. Men her er det rolig, godt balansert og fint avstemt, men uten at høyttaleren går glipp av en eneste bit av musikken, detaljene, fargespekteret eller kontrasten. Det er i tillegg rolig, helt beksvart i bakgrunnen og fullstendig ufarget. I tillegg er det enkelt å høre hva Dynaudio mener når de snakker om kontroll og presisjon. Det er spenstig, engasjerende, kjapt og rytmisk, men helt uten å virke for pågående eller aggressivt. En flott, men ikke alltid oppnåelig miks av egenskaper.

Dynaudio Driver.jpgDen rocker overraskende hardt

Nå er det selvsagt ikke bare rock den kan spille, men også alt av annen elektrisk musikk. Jeg spiller først Killing in the name av og med Rage against the machine, og skrur volumet et stykke opp. Contour 30 svarer med imponerende og hardtslående kontroll, en overraskende livlig og morsom gjengivelse. Det er akkurat som det er dette den har ventet på hele tiden. Bassen er dyp og tung, slagverket er dynamisk og hardtslående og stemmen rik og kontrastfylt.

Jeg fortsetter med Trentemøllers Chameleon for å se om høyttaleren klarer å stable på beina nok dypbass til å gjøre dette tøft og morsomt. Her får høyttaleren mye å jobbe med, men det er ikke et sekunds nøling eller usikkerhet i bassen, og mellomtonen og diskanten viser seg fra en særdeles dynamisk side. Dansefoten begynner å leve sitt eget liv, mens resten av kroppen sitter klistret til stolryggen mens jeg sitter og fliret litt karslig til meg selv fordi det er så tøft og stilig.

Konklusjon

Dynaudio Contour 30 er akkurat den høyttaleren jeg håpet på den skulle være. Du kan spille så høyt at det gjør vondt uten at det noe tegn til kompresjon, resonanser eller pustelyder fra portene, eller du kan spille stille, rolig musikk på lavt volum. Resultatet er det samme. Høyttaleren formidler ro, kontroll og musikalitet, men viser samtidig frem en nesten nådeløs presisjon og den evne til detaljering som skaper en slags transe, mild hypnose eller lett rus når du setter på favorittmusikken. Den er ikke overveldende på noen måte, bare deilig naturlig og balansert. Og av en eller annen grunn er det ganske snill mot dårlige innspillinger.

Er det så noe negativt?  Nei, egentlig ikke. Men det er trangt om plassen i dette markedet, og det er mulig å forstå at enkelte vil ha mer lettbeint og lettere tilgjengelig underholdning. Dynaudio Contour 30 er en perfekt høyttaler for lyttende og kresne hifi-entusiaster, men kanskje ikke like mye for de som på kjappest mulig vis vil imponere naboen.