Dynaudio er høyttalere fra selskapet som aldri lyver. I hvert fall påstår de det i sine reklamekampanjer. Så får vi vel se om Dynaudio Excite 44 forteller den hele og fulle sannheten.

Som alle sikkert vet skal Dynaudio nå skifte ut hele sine Contour-serie, som i sin nåværende form har vært på markedet i ikke mindre enn 10 år. De ny modellene ser helt annerledes ut enn Excite-serien, og det er snarere den forrige serien Confidence som har bidratt til det nye Contour-prosjektet. De er også slankere, har paneler foran og ukonvensjonelle plasseringer av elementene.

De fleste lydentusiaster husker sikkert også de eldre utgavene av Contour fra 90-tallet. Det var essensen av selskapets daværende stil og teknologi. De var klassiske, men vakkert utformet og elegante uten særlig ”pynt”, og ble laget i Danmark av dansker. De som husker katalogen fra Dynaudio husker kanskje også en smilende Nielsen i sin lille, men velutstyrte snekkerbod.

Fokus på nye ting

I gamle dager, før innføringen av datastyrte fresemaskiner, var det ofte langt mellom de virkelig flotte kabinettene, selv blant de dyrere modellene. Men Dynaudio så bra ut, og gjorde også det selv på sine noe rimeligere modeller, for eksempel Focus. Nå for tiden er det mer fokus på XD og aktive konstruksjoner. Selskapet ønsker selvsagt å bevege seg med tiden med sine Xeo-modeller, men å forsterke denne avdelingen i selskapet førte nok til en liten svekkelse i arbeidet med de mer konvensjonelle modellene.

DYN_Excite_X44_black.jpgAudiofile foretrekker imidlertid fortsatt store kabinetter, og de liker ikke aktiv drift. Og kanskje har ikke de mindre Excite og Emit helt det som skal til for å tiltrekke seg de som forventer stor og kraftig lyd. Da kan det være godt å vite at Dynaudio også lager store og audiofile høyttalere som ikke koster fryktelig mye penger.

Store nok basser

Det eksisterer allerede en treveis Excite-høyttaler. Nemlig Excite 38 som er en mellomstor høyttaler med 17cm basser (slik som i Focus 340), men i Excite har de fått plass til 20cm (8-tommer) basselementer slik man fant i den større Focus 380. 3cm forskjell kan kanskje virke lite, men det er klart synlige forskjeller og det gjør også høyttaleren både høyere og bredere. Det gjør også sitt for at høyttaleren skal få et enda større potensiale både i volum, dypbass og impulsrespons. Begge basselementene sitter i et felles bassrefleks-kammer som har en enkelt port på baksiden. Du kan også lukke denne porten med tilbehøret som følger med.

Oppstillingen av elementene er veldig klassisk med en mellomtone som er klart mindre enn bassene, og med en diskant på toppen. Elementene er selvsagt Dynaudio sine egne. Måten Dynaudio lager elementer går flere tiår tilbake, men de oppdateres hele tiden, og holder til enhver tid imponerende bra følge med andre av verdens ledende element-produsenter, og har også unike egenskaper. Men kan likevel ikke kan kalles veldig moderne.

Mellomtonen er en 15cm med 38 mm svingspole, og diskanten er en 28mm med membran av silke. Diskantens magnet er av ferritt, men karakteristikken er lik den første Esotec D260 som vel benyttet en flat neodymium-magnet.

Kabinettet til Excite representerer en klassisk stil og har den samme følelsen av kvalitet som den forrige serien Focus, men så er jo også de estetiske forskjellene minimale. Du kan få dem i flere utførelser, og også i matt sort eller hvit. Den hvite versjonen har grå grill. De andre har den tradisjonelle sorte grillen.

Kabinettene kan kanskje se vanlige og trivielle ut, men monteringen av rammen er gjort med magneter, og det har ikke vært vanlig fra Dynaudio før nå i det siste. Selv dyrere modeller har fortsatt plastproppene som var standard tidligere. Det gjør at de nye frontene er renere og stiligere enn tidligere. Excite sitt kabinett er litt mindre enn den store og dyrere Focus 380, og de veier 4kg mindre.   

Lyden

Disse høyttalerne har ikke gitt meg noen ekstraordinære eller uventede opplevelser. Alle vet, og det gjelder både leserne av magasiner og andre audiofile, hvordan Dynaudio spiller, og hvordan de ”saler hesten” for å komme raskest og best i mål med konstruksjonene sine. Det er jo et selskap med tradisjoner og imponerende posisjon i markedet. Derfor er det sjelden man opplever noen snakke ufordelaktig om Dynaudio. Du vet også hele tiden hva du kan forvente av kvaliteter og oppførsel. De oppdateringene som har kommet har hele tiden vært kontrollerte forbedringer, og aldri fjerne ekskursjoner inn i det totalt ukjente. Djevelen er som kjent i detaljene!dyn_9-kopi.jpg

Nå må vi være så ærlige å si at ikke alle liker Dynaudio sin lyd, og vi anbefaler selvsagt alle å gjøre sine egne lyttetester, og gjerne gjøre de litt lengre enn man selv tror er nødvendige. Dynaudio er forutsigbare, men de kan også oppfattes som litt kjedelige og korrekte, men alt er godt organisert, balansert, fredfullt og ryddig. Alt er perfekt arrangert og på plass, men det er jo viktig å ta hensyn til at vår subjektive oppfatning, vår individuelle smak og behov for tilfredsstillelse. Selv om det er detaljer ved en høyttaler vi ikke liker, kan den fortsatt bevege oss, fremkalle følelser og skape liv i musikken på en måte som tiltaler oss. Mange er jo også brukbart tilfredse med det meste, bare høyttalerne ikke er lyse. Selv om akkurat det kan gi et imponerende førsteinntrykk i butikken.

Utover i testen ble jeg i stadig bedre humør. Dette er som å treffe gamle venner, som du vet alt om, men som likevel kan fortelle deg noe interessant, og som gjør at det garantert blir hyggelig. Det å se så store kabinetter gjør også at du forventer en betydelig mengde dypbass, men her har kabinettet størrelse for å få elementene til å spille fritt. Høyttalerens lyd kommer ikke rasende mot deg, og du må ikke spille med masse volum for å oppleve dens kvaliteter. De er også justert litt i retning mot en litt varmere klang enn gjennomsnittet i klassen. 

Et par basselementer på 20cm kan gjøre at det blir litt ”overskyet” i bassen, men her er det kun mykt, plastisk og smertefritt. Det er bra at Dynaudio ikke forsøker seg på en revolusjon eller en endring av stil. De presser heller ut enda mer saft av kjente konstruksjoner, stiger til nye høyder og viser hvem som er best. For meg revitaliserer de minnet om virkelig gode opplevelser fra tidligere Dynaudio-høyttalere, de engasjerer meg til å lytte mer, og de gir meg troen på at de unike teknologiene og konseptene er klare for fremtiden. Jeg har sammenliknet Dynaudio Excite med B&W, Dali og andre høyttalere, og selv om de ikke vinner konkurransen om best dynamikk, hurtighet og detaljer, så seirer de enkelt i den viktige øvelsen naturlighet.

Excite 44 spiller med en stor og flott mellomtone som er mettet med informasjon, og som har en struktur som er overraskende god. Den er også uforfalsket og ufarget – noe som gjør at du ser rett inn til selve kjernen til musikken. Dette har selvsagt noe med at mellomtone-elementet er godt i seg selv, men det er også snakk om en perfekt justering av balansen ned mot bassene og opp mot diskanten.

Noen ganger blir jeg mistenkt for å være altfor teknisk i testene mine, og at jeg stoler for mye på de målingene som gjøres i lab-en, men det er viktig å si at lydkvaliteten til Excite 44 ikke kun kommer av en perfekt balansert lyd og flotte måleresultater. Det er selvsagt noe mer.

Det som gjør dette til en god høyttalere er sammenhengen i lydbildet, troverdigheten til de instrumentene du hører i lydbildet, hvordan orkesteret eller bandet er stilt opp og nesten er visuelle i lydbildet, og det engasjementet den skaper når du lytter til den. Med en høyttaler som for eksempel B&W CM10 S2 er det skarpere opptegnede detaljer, og den virker på en måte kjappere. Men kontrollen, og en utrolig ryddighet i lydbildet gjør at Excite 44 skaper en avslappethet og en komfort i lyttesituasjonen som svært få andre høyttalere i prisklassen kan måle seg med.

dyn_4-kopi.jpgVokalen er ren, fullstendig fri for farging, og den er rik, harmonisk, nær og ikke på noen måte dominerende. Bassen er litt sjenert med tanke på størrelsen til høyttaleren og de forventningene man får, men faktisk er det likevel helt greit sammenlignet med tilsvarende modeller. Høyttaleren er også veldig klar, sammenhengende og delikat oppover i diskanten  - en diskant som også utfyller og skjøter med mellomtonene på en nær perfekt måte. I forhold til andre høyttalere i prisklassen kan den kanskje mangle litt tempo, og det finnes altså høyttalere som har mer detaljer og en mer fremskutt diskant, men du mangler ingenting av naturlig og troverdighet.

Konklusjon

Kabinettet er enkelt utført, men godt dempet og finnes i litt forskjellige finerte utførelser, men helt uten highend-utskeielser. Elementene er gode, og spiller avslappet og naturlig. Den spiller ned til 30Hz (-6dB), har en impedans på 4Ohm og en faktisk følsomhet på 86dB. Noe som betyr at du nok må regne med å koble til en strømsterk og kraftig forsterker.

Dynaudio laget gode høyttalere, og med Excite har de laget en stor høyttaler som ikke ligger langt bak det aller beste de har gjort, uansett pris, og faktisk nærmere flaggskipet C4 enn man skulle tro. Da snakker vi en høyttaler til tre ganger prisen!

Excite 44 er allsidig, overraskende raffinert, kontrollert i bassen og har et vakkert og bredt mellomtone-område. Den passer aller best til rom på middels størrelse, og får den det svarer den med konsistens, finesse og karakter, og en evne til kulturformidling som skaper musikalsk begeistring.