Er du en av dem som har forsøkt å integrere en subwoofer i anlegget, men aldri har blitt ferdig med å skru, og heller ikke helt vet om bassen er korrekt tilpasset volumet til de andre høyttalerne i systemet? Da har redningen kommet, og hyggelig nok, uten at det følger med en skyhøy regning for å få fikset på problemet. 
Elac SUB2050 er etter det vi kan se ganske hyggelig priset. Tolv tusen kroner for en såpass kapabel subwoofer, som i tillegg er utstyrt på en måte som gjør at man i hvert fall kan håpe på å få utnyttet dens fulle potensial, kan umulig være noen dårlig handel. 
 
Konkurrentene
  Vi vet det er mange som sverger til subwoofere med store basser, stor forsterker og lav pris. Det er greit nok så lenge man holder seg til hjemmekino, og har subwoofere først og fremst for å lage tyngde og volum i bassen, og generere den deilige følelsen av ekte dypbass i rommet. Skikkelig kinobass får man når man begynner å bevege seg ned til, og kanskje til og med under 25-28Hz, og det er det jo faktisk noen som gjør. 
  
Systemet
  Det er mange muligheter som ligger åpne for konstruktørene av subwoofere, men det er mange som sverger til kun et element i en vanlig bassreflekskonstruksjon. Elac har valgt å lukke kabinettet (trykkammer) og montere inn et element på 12 tommer som spiller nedover mot foten i bunnen av konstruksjonen. De som har behov for en hi-fi subwoofer, vil sikkert synes at det er midt i blinken, mens hjemmekino-entusiasten kanskje synes det blir litt vel tørt og kontrollert, og søker etter noe som er enda litt villere. 
Det ganske store elementet drives av en forsterker på 500Watt, og hvis ikke det er nok, er det knapt noe som er tilstrekkelig. Elac oppgir at denne subwooferen har respons ned til 19Hz, men da er et ikke mye volum igjen. Selv om den faktisk, på grunn av konstruksjonen, har en slags respons helt ned til rundt 20Hz. 
elac 2050_back.jpg 
Oppsett
  Uansett hva slags subwoofer du kjøper er det ingen ting som er viktigere enn at den spiller godt integrert med de andre høyttalerne i stua. Vi har hørt veldig rimelige subwoofere som har fungerte veldig godt på grunn av god balansering og integrering med satellittene/sidehøyttalerne foran, og vi har hørt eksempler på at det er kastet bort et betydelig beløp på subwoofere som ikke er satt opp skikkelig, og som dermed låter mindre godt. 
  Appen jeg lastet ned på iPad-en kontakter subwooferen via bluetooth. I denne sammenhengen er det både enkelt og fornuftig så lenge det kun er noen skarve data som skal overføres. 
  Bluetooth-kontakten oppnås kun på innsiden av appen, men går veldig kjapt å sette opp. Den får kontakt umiddelbart og entrer du koden er du i gang. Den første siden du før opp er en side hvor du kan velge volum. Du kan velge mellom normal, kino eller musikk-konfigurasjon, eller du kan velge «natt». Dette er forskjellige modus avhengig av bruk, og gjør subwooferen litt mer kinoriktig når du velger «cinema» og mer enn klar for å spille musikk på en mest mulig korrekt og presis måte når du velger «music». Du kan via skjermen velge hvilken frekvensområde du vil at subwooferen skal spille i. I kinoen er det naturlig å velge 80Hz deling, men til musikk er det veldig mange forskjellige muligheter. Den som jeg synes fungerer aller best er å la subwooferen spille «under» frontene. Altså kun skjøte på i bunnen der stereo-høyttalerne ikke vil være med lengre. 
  Trikset med appen til Elac er at du først måler hvordan subwooferen oppfører seg der den står plassert. Kall det gjerne mikrofon-kalibrering, og så flytter du iPad og måleposisjon dit du sitter og lytter. Dette er veldig rett frem og enkelt, og det tar faktisk ikke mer enn tre til fire minutter å komme i mål. 
  
I kinoen
  Elac Sub 2050 spiller rent, ryddig og godt. Den er dyp og imponerende, men kanskje ikke på samme måte som en ekte hjemmekinosub. Det er mer presisjon, og måten den smelter sammen med frontene i systemet vårt gjør at du har lyst til å lytte til mye mer enn kun action-mettede sekvenser. Det er fristende så finne frem konsertopptak, filmer som er mer spenningsdrevet, godt drama med tilhørende kjøling med lyden, og det går opp for meg underveis at målet ikke nødvendigvis er å spille høyt, men heller sørge for at det jeg spiller blir godt gjengitt. 
  Nå kan den lage vei i vellinga som action-subwoofer også, men hvis du kun er ute etter effektmakeri går det faktisk an å få tak i noe til halve prisen som gir like mye brønndyp bass for pengene, og som til og med spiller høyere og mer maktfullt. Jeg ville vurdert denne hvis jeg var ute etter å spille musikk, og hvis jeg ikke var satt opp med fronter i kinoen som klarer å spille musikk uten hjelp fra en subwoofer. Til det bruket er sub2050 nær perfekt. 


IMG_0003.PNG  IMG_0004.PNG

Aller best på musikk
  Elac Sub 2050 fungerer aller best på musikk, men der er den til gjengjeld så god, presis, dyp og nøyaktig, at jeg mer enn gjerne skulle beholdt den hjemme. Med et par Focal 1008, det er de med berylliumdiskanten, var det enkelt å innbille seg at man hadde et par virkelig voksne, gulvstående høyttalere plassert i stua. Bassen er utstrakt mot bunnen, men den finner aldri på noe tull, og har et tempo, en rytmikk og en evne til å bland seg med de andre høyttalerne som rett og slett er imponerende. Du får detaljer og musikalitet i bassen som vanligvis kun oppnås med enda litt dyrere subwoofere. 
  Noe av hemmeligheten er at subwooferen og den innebygde 12-tommeren gjør en forbausende god jobb, men prikken over i-en er appen, og de mulighetene den gir til å få dette nøyaktig integrert med eksisterende utstyr. 
  
Konklusjon
Elac Sub2050 er en veldig flott subwoofer til prisen. Den spiller veldig flott, og anbefales på det varmeste til alle som ønsker seg en skikkelig musikalsk subwoofer.