Nå er det kanskje litt drøyt å hevde at en subwoofer alltid fungerer som løsning, men med de mulighetene som finnes i KEF-appen, er det ikke bare enkelt, men også sterkt anbefalt å prøve. Målet er selvsagt å løfte de kompakte høyttalerne til enda bedre ytelser.

Subwooferen KEF R400

Subwooferen KEF R400 er testet og omtalt på de to foregående sidene, men du kan selvsagt forsøke deg med andre modeller og merker. Det er likevel nødvendig å si at subwooferen må være av god kvalitet, og være særdeles kontrollert og stram i ansatsen.

Det LS50Wireless spiller av bass er på såpass høyt nivå at lyden kan vise seg å være enklere å ødelegge enn å bygge opp. Men vi i Stereo+ har et par demoer av LS50Wireless i hukommelsen som vi svært gjerne vil matche, og gjerne se om vi kan komme i nærheten av dyrere KEF-høyttalere som bruker samme teknikken i diskant/mellomtonene, men som også har langt mer å vise til i bassområdet enn de kompakte LS50Wireless. Kan vi sette sammen en 2.1 kombinasjon som kan konkurrere med høyttalere til flere ganger prisen? Det er i hvert fall verdt å prøve!

KEF LS50Wireless

Det er mange som mener at små høyttalere er de beste hifi-kjøpene du kan gjøre så lenge du kan klare deg uten noe særlig trykk fra 50Hz og nedover, mens andre mener at akkurat det området er det aller viktigste for musikk-opplevelsen. Vi er litt der hvor vi lett blir imponerte over mindre høyttalere, men det går ikke mange dagene med lytting før vi savner tyngden og dybden en stor og kraftig høyttaler kan gi. Når det er sagt er det liten tvil om at vi også vil prioritere enn stram og rytmisk bass i en mindre høyttaler, fremfor en stor og rumlete bass i en større høyttaler.

KEF LS50Wireless har alt innebygget, og det inkluderer WiFi, Bluetooth, digitale og analoge innganger, og alt du behøver av forsterkere, delefiltre og nødvendige DSP-er. Det interessante med høyttaleren er at den har et element som er en noe enklere variant av de elementene som sitter i voldsomt mye dyrere høyttalere fra KEF. Coax-elementet spiller så naturlig og avslappet at det er en fryd, men hva skjer når vi tar bort det som uansett kvalitet må anses som problemområder for en så liten høyttaler. Alt under 80Hz, eller noe sånt, avhengig av hvilke innstillinger vi ender opp med i stua.

KEF-appen

med subwoofer.PNG

(bildetekst: Her er high og lowpass-filter koblet inn, delefrekvensen på 70Hz valgt og subwooferens volum senket forsiktig med 2dB. Med Tidal innebygget kan du lytte til musikk og sjekke innstillingene samtidig. Appen har faktisk blitt enda litt smartere siden sist ) 

Appen til KEF er ikke perfekt, men den gir deg noen verktøy som et vanlig stereosystem og vanlige passive høyttalere ikke engang er i nærheten av. Du kan sitte i stolen og korrigere for plassering, avstand til vegg, hvor dypt du vil de skal spille, hvor mye volum du ønsker deg i diskanten osv. I denne sammenhengen, og altså etter at KEF LS50Wireless er nøye kalibrert til rommet og plasseringen, har den også de nødvendige verktøyene for tilpasning av en subwoofer. Utgangen for subwooferen finnes på baksiden av høyre høyttaler, og gjør bruken av ordet trådløs enda mer misvisende. Du bør også utstyre deg med en kabel som er ganske lang, for selv med en intelligent app klarer den slett ikke å forutsi hvordan rommet ditt kommer til å oppføre seg. Når det er sagt, kan vel knapt noen DSP på planeten rydde opp i de problemene som åpenbarer seg med helt feil plassering av subwooferen. God lyd kommer sjelden av seg selv, dessverre, men det er utrolig gøy når alt er på plass og klart til å spille.

Målet er få et system som spiller perfekt fra omtrent 25Hz og opp til 47kHz. Det er krevende, og jeg hadde egentlig tenkt å benytte to subwoofere via en DSP, men falt ned på noe som markedet der ute faktisk kan kjøpe. Et 2.1- oppsett med potensiale.

Valgene

Etter litt mer flytting enn både ryggen og tålmodigheten strengt tatt hadde godt av, ble subwooferen plassert på linje med, men en meter eller så ut på siden for den høyre høyttaleren. I følge romkalkulasjonsprogrammet mitt er det et punkt som har mindre sjanse for å aktivisere enn stående bølge enn andre steder. Dette har riktignok ikke vært like vellykket på andre subwoofere, men med KEF R400 funket det som en kule. Og så var det utfordringen med å få stablet resten av lyden oppå subwooferen.

Jeg begynte med en delefrekvens mellom sub-en og LS50Wireless på 80Hz. Hva du velger på innstillingen bass-extension har ikke noe å si, da denne blir overstyrt av high-pass valget. Som du ser av skjermdumpen av appen, endte jeg opp med en delefrekvens på 70Hz og brukte denne innstillingen både i high og low-pass. Jeg begynte med en innstilling av balansen på 0dB etter en måling av oppsettet av subwooferen og satelittene, men etter å ha lyttet til forskjellige typer musikk, skrudde jeg ned et par dB i appen fra lyttestolen. Den innstillingen passet på det aller meste av innspillinger uten at noen av dem ble for feite eller for store i bunnen.

ls50w-detail-frontandrear.jpgLyden

Det tok jammen meg sin tid, men resultatet er etter min mening fantastisk. Det er egentlig to ting som skjer. KEF LS50Wireless spiller med enda mer overskudd når den får slippe å jobbe med de aller dypeste frekvensene. Resultatet er enda litt bedre dynamikk og kontroll i mellombassen, og en enda litt åpnere nedre mellomtone. Det virker også som de er i stand til å spille med enda litt mer volum. Og så er det selvfølgelig både følelsen i mellomgulvet og den musikalske opplevelsen av å få koblet til noe som kan gi ekte dypbass.

Som før er det ikke først og fremst bassen som blir bedre, for det er mye musikk LS50W ikke har noen problemer med å håndtere helt på egen hånd. Men bonusen er likevel at rommet blir imponerende mye større, og instrumenter som beveger seg ned i bassområdet vår mer vekt og tyngde. Det som fundamentet blir mer solid, men uten at selv klangen forandrer seg.

Og så må jeg si det var imponerende å høre kombinasjonen spille musikk som har begrenset bassinnhold gjøre det uten at bassen engang er i nærheten av å engasjere seg. Her der det bass når det skal være bass. Ellers er det helt tyst.

Jeg spiller Malia og hennes Celestial Echo og jeg har ingen problemer med å overbevise meg selv om at dette er stort og betydelig høyttalersystem med masse overskydd. Stemmen er myk og deilig som den pleier å være, men det kommer frem noen toner i bassen som definitivt ikke har den samme kvaliteten som når LS50W skal klare oppgaven selv. Selv bass rundt 40-50Hz strammes opp, og blir mer presis og velkontrollert, og der LS50W er litt fargeløs og grå i sitt aller nederste virkeområde, er dette rikere, mindre monotont og mer detaljert.

Et av de andre sporene fra den vanlige spillelisten min som forandrer seg fullstendig er Bliss og Song for Olabi. Bassdronen helt der nede i bunnen som jeg vanligvis bare får en flik av, er plutselig stor, dyp og voldsom – og den er bedre definert. Tonen har struktur og farger. Jeg tenker at det ikke først og fremst har med subwooferen å gjøre fordi den ikke strekker seg høyt nok til å gjengi den typen detaljer, men at KEF R400 gjør færre feil i bassen, og på den måten kladder til langt mindre oppover i frekvens. Uansett forklaring er det deilig å lytte til, mer R400 White.pngavslappende og jeg behøver på langt nær det samme volumet for å få en fullverdig musikk-opplevelse. Og så avslutter jeg det hele seint på kvelden med The Chieftains` Dunmore Lassies, og får en basstrommelyd jeg knapt trodde var mulig med et såpass anstendig priset system. Og bare for å ha sagt det. Dette spiller fletta av noen franske alien-liknende greier som til tross for en helt unik bass, ennå ikke er i nærheten av musikaliteten til LS50Wireless og KEF R400.

Konklusjon

Det er bare å sette i gang, folkens! Produkter som allerede i utgangspunktet spiller godt, innebygget streaming fra Tidal, app-styring og moderne DSP-teknikk gjør at vi som er litt hifi-gale har fått noen nye verktøy vi kan bruke i jakten på den perfekte lyden. At et hifi-system med en total pakkepris på under 38.000.- skal spille så godt og lage så mye vakker musikk er ikke noe annet enn uvirkelig og fantastisk.