Head-fi er etter hvert blitt en stor sidegren til Hi-Fi, og er åpenbart drevet frem av et ønske om å lytte til lyd med høy kvalitet, uten å først måtte ta diskusjonen om å få plassere et par store høyttalere og ditto elektronikk i stua. Da virker det liksom litt greiere å få tillatelse til å kjøpe en god stol hvor far kan velte seg nedpå, legge seg bakover og lytte til musikk. Og det aller beste er jo at det ikke finnes noen andre i husstanden som har innsikt i prisnivået på riggen som står borte i hjørnet. Med en skikkelig streamer, en god hodetelefon-forsterker og et par Focal Utopia, snakker vi fort om veldig mye over hundre tusen kroner. Ja, det er galskap, men det er en veldig deilig og fullstendig ufarlig galskap!

Flotte materialer

Vi får av og til levert hodetelefoner med ”nesten ekte” skinn, imiterte ståldetaljer, plast, plastdeler med påtrykket karbonmønster, og løsninger for oppheng av klokkene som vi er i tvil om overlever den første månedens bruk. For ikke å snakke om hvis uhellet er ute og du setter deg på dem.

Focal Utopia er laget og satt sammen av gode materialer. Klokkene er avsluttet med puter av pustende og deilig, mykt lammeskinn, konstruksjonen virker solid og holdbar med sine karbonfiberoppheng, og materialfølelsen er veldig god hele veien.

Foca har også spandert på seg å legge en bløt dempepute, også denne av lammeskinn, på undersiden av hodebøyen, for maksimal komfort. Dette fører selvsagt også til en utmerket komfort og mulighet til å sitte i timevis med favorittmusikken uten at klamheten som bygger seg opp i og rundt øret ødelegger for musikkopplevelsen.

Grillene på utsiden av klokkene er der med en hensikt. De skal nemlig beskytte det helt åpne elementet som sitter på innsiden. Focal har valgt en helt åpen løsning, fullstendig fri for demping, for å hindre at det oppstår kompresjon av luft og som dermed kan hindre den frie bevegelsen til elementet. Derfor kan du også trygt glemme å sitte i nærheten av andre å lytte til musikk i troen på at de ikke vil bli forstyrret. Her er det åpning rett ut.

focal_utopia_close_1.jpgImpedansen er 80ohm. Noe som gjør at du kan glemme å spille fra mobile enheter. Her behøver du en så bra hodetelefonforsterker du kan få tak på. I testen benytter jeg en Ayre QX-5 Twenty, og det er lov å blitt litt skremt av hvor høyt i pris du må på elektronikken for å hente ut hele potensialet til Focal Utopia. Heldigvis finnes det også rimeligere løsninger som spiller brillefint. For eksempel Copland sin nye DAC/forforsterker DAC 215 (se test i forrige utgave), som også på disse hodetelefonene leverer en imponerende detaljert og musikalsk forestilling. 

Et eneste skikkelig element

Det er mange eksotiske løsninger der ute. Det finnes flate elementer, toveis-løsninger og elektrostater. Focal har tenkt å ta opp kampen mot de andre med kun et enkelt dynamisk element. Det høres krevende ut, men så har de erfaring med et materiale ikke så veldig mange, verken kan eller vil bruke. Nemlig beryllium. Denne gangen i form av et 40mm M-formet element.

Elementet strekker bassen ned til imponerende 5Hz, og Utopia leverer 104 til 105dB rett på ørene. Men det betyr selvsagt ikke at du skal spille så høyt over tid. Ikke er det bra for hørselen, heller.

Lyd som flytter grenser

Etter kun noen minutter på øret er det klart at Focal Utopia gjør opplevelsen av lyd på øret til noe nytt. Hodetelefoner i ultra-klassen har en tendens til å bli tynne, overdrevent fokusert på detaljer, og selv om det er bra med bass, også den helt dype, er det sjeldent å høre dynamikk tilsvarende det du får fra et par gode høyttalere i stua.

Samtidig er det masse luftige detaljer og en nydelig plassering av instrumenter i ”lydsfæren” de skaper rundt hodet. Jeg synes egentlig at jeg har et brukbart detaljert oppsett hjemme, men Utopia henter ut musikalske detaljer jeg knapt har vært oppmerksom på tidligere. Etter noen timers lytting på Utopia finner jeg likevel igjen disse også i mitt vanlige oppsett. Litt voksenopplæring, dette!

Front_small.jpgKlangen har litt livgivende varme som gjør dem behagelige å bruke til lytting over lengre tid, men det er også viktig å si at de ikke holder noe tilbake. Jeg spiller Geir Sundfør og hans Langen Ro, og jeg hører strenger som er gjengitt med en klanglig prakt jeg knapt har hørt – noen gang. Jeg har nok hørt detaljene, men å få strenger i riktig tykkelse, med naturlig resonans, og et anslag hvor du hører neglen eller plekteret skrape mot bass-strengene, er ikke hverdagskost. Det er magisk og ikke så rent lite hypnotisk. Musikken smyger seg på deg, og trekker deg inn i et klanglig univers som er større, rikere og mer fargesprakende enn du noensinne har opplevd fra et par hodetelefoner. Denne lydopplevelsen flytter grenser!

Jeg fortsetter med Solfrid Molland, og allerede fra første strofe fra den mutede trompeten er det klart at også dette er noe helt spesielt. Resonant, luftig, intenst og vakkert. Og så kommer stemmer til Molland inn og du kjenner en deilig sitring i nervesystemet som etterfølges av årets gåsehud-hendelse.

For å utfordre med litt hardere bass og litt mer aggressive lyder spiller jeg Trentemøller, og får meg en liten overraskelse. Det er som om Utopia bryter ned alt til mindre og lettere fordøyelige bestanddeler og får deg til å lytte på en ny måte. Musikken har fortsatt trykk, det er fortsatt sprekt, spenstig og til og med planlagt stygt, og det er ikke noen tilført varme som gjør det musikalske klimaet mildere. Det er bare at jeg ikke får disse hodetelefonene til å låte aggressivt selv om jeg forsøker aldri så mye.

Og så blir jo spørsmålet om de er så ekstremt mye bedre enn Focal Elear at de er verdt de ekstra pengene. Importøren Multirom var så hyggelige at de også lånte meg et par Side_small.jpgElear for sammenlikning, og her er konklusjonen enkel. Elear gjør en fantastisk jobb, men Utopia har enda et lag med detaljer, dybde, realisme og dynamikk. Elear er mer for pengene, men jeg er redd det argumentet ikke bærer særlig langt etter en time med Utopia. Etter en sammenlikning tror jeg du vil begynne en rask gjennomgang av kontiene i banken og hva du har tilgjengelig på diverse kredittkort, for å se om du kan skrape sammen til et par Utopia.

Konklusjon

Jeg er i utgangspunktet ikke noen stor tilhenger av hodetelefoner på grunn av deres åpenbare mangel på troverdig rom og perspektiv, og ser på dem mer som verktøy i innspillings-sammenheng enn som gjengivere av Hi-Fi. Likevel – et liv uten Utopia kommer til oppleves som litt tomt og stusselig, er jeg redd.

Focal Utopia skaper en opplevelse av lyd som er utrolig levende og dynamisk, og kanskje særlig i bassen. Samtidig er den så ekstremt detaljert og presist at jeg blir litt satt ut, og helt ute av stand til å gi dem noe annet enn en varm anbefaling.