Hamrammr er ikke en figur fra TV-serien Beforeigners, selv om den kanskje hadde gjort serien enda sprøere, men er derimot et norrønt vesen som kan skifte ham, hud eller utseende, og kanskje passer det perfekt som navn på et par høyttalere hvis jobb er å raskt tilpasse seg et vidt spekter av innhold.

Høyttalerne er utviklet av Bjørn Erik Forberg, men selv om han har holdt på med konstruksjon av høyttalere i diverse sammenhenger, ikke minst til sine egne hjemmekinoprosjekter, er dette hans første kommersielle høyttalere. Målet var først og fremst å lage et hjemmekinosystem som svir skikkelig for konkurrentene, men når høyttalerne er satt sammen fornuftig fungerer det også godt til musikk. Det er ikke så vanskelig å høre at Bjørn Erik har holdt på med DIY en stund, når du benker deg ned foran disse høyttalerne for første gang.BEF_with_Hamrammr_series.jpg

Hva består systemet av?

Alle høyttalerne i systemet er basert på den samme 8-tommer koaksiale elementet hvor diskanten er montert i midten av bass/mellomtone-elementet. Denne punktkilden gir nydelig innsikt i lydbildet og et fast og solid fokus.

Den ganske så solide pakken med høyttalere består av en Hamrammer 8-tommer i alle kanaler og en Hamrammr 15 Sealed Sub Active og en Hamrammer 15 Sealed sub passive.

Høyttalerne har en følsomhet på 95dB og klarer fint 300watt kontinuerlig. Det gjør at du nærmer deg 118dB, noe som selvsagt er altfor høyt for lengre sesjoner, men mer interessant. Det sier noe om hvilke dynamiske reserver som bor i disse høyttalerne.

8tommerne har en 1,75tommers kompresjonsdriver plassert i midten, og mens 8-tommerne benytter en Ferritt-magnet sitter det en Neodymium-magnet i diskanten. Frekvensresponsen innenfor +/- 3dB er 70Hz til 20kHz, men den har brukbar bassrespons ned til undersiden av 50Hz. Men det er ikke det viktigste. I denne sammenhengen er det hvor enkel den er å integrere med en subwoofer som er det viktigste, og med en deling på rundt 80Hz passer den som hånd i hanske til Hamrammers subwoofere.

Kabinettene er meget solide og godt satt sammen, og laget i 18mm bjørkefinèr, mens finishen er en sort matt tekstur som også er å finne på profesjonelle høyttalere til turné-bruk.

Bestykning og kabinettkvalitet er på høyt nivå i prisklassen, og det er selvsagt mulig å tenke seg at finishen kunne vært flottere, men det ville gått hardt utover Hamrammers imponerende gode forhold mellom pris og ytelse.

Det er to subwoofere i systemet. Disse er identiske bortsett fra at den ene er aktiv og den ene er en passiv slave. Begge har et 15tommers element i et lukket kabinett og drives av forsterkeren i den aktive modellen. Elementene spiller ned til 25Hz i ekkofritt rom, men vil i et vanlig rom gi brukbar respons ned til godt under 20Hz. Forsterkeren er på 2x500watt og gir hver av subwooferne en SPL på 117dB. Summen av dette er mer enn nok i en liten til middels hjemmekino, men det viktigste er likevel lydkvaliteten som må sies å være ganske imponerende til prisen. Gode kabinetter og fornuftig bestykning gir mye og kontrollert bass for pengene.

Bra filmopplevelse

Med en masse demokutt fra diverse filmer og til slutt Dune fra begynnelse til slutt, var dette en test som ble av det lystige slaget. Hjemmekino er moro når det er på dette nivået, og det blir fort mer moro å se på film og mindre moro å være i test og analysemodus.

Så hvordan låter det? Det låter litt slik du vil ha det og slik du tenker deg at kinolyd skal være. Høyttalerne har mye å gå på, og du kan forme lyden som du vil med en god prosessor eller en receiver som lar deg tweake eq-innstillingene til dine egne preferanser.

Det første du legger merke til er likevel ikke klangen og lydkvaliteten, men hvor sammenhengende og homogent det låter. Det høres kinoriktig ut, og det er ikke noe som stikker seg ut eller avslører plasseringen av høyttalerne jeg har plassert rundt og over meg, og det er en imponerende sammenheng mellom subwooferne og satellittene.Hamrammr_15_active_8_.png

Subwooferne har masse ressurser, og lager et stramt og kontrollert fundament under den tilsvarende stramme og dynamiske mellombassen. Det er lett å tenke seg at det fort kunne gått skikkelig galt hvis subwoferne ikke er perfekt matchet til resten av systemet. Samtidig har ikke konstruktøren holdt dette nøkternt slik at subwooferne gjør det de skal, men ikke er overdimensjonert eller har en pris som er utenfor rekkevidden til kjøpere.

Likevel har subwooferne mye å spille med. På det nivået vi spilte på rhadde de fortsatt en betydelig dynamisk reserve. Skal du spille skikkelig høyt over tid i en stor hjemmekino behøver du kanskje noe større – eller eventuelt flere av samme type,

Det neste som imponerer er dynamikken og den energien høyttalerne viser når Dune og det tilhørende lydsporet får utfolde seg i rommet. Jeg har lyttet til disse 8-tommerne også med musikk, og det dynamiske overskuddet er svært godt med glimrende fokus og flott holografi i det store tredimensjonale lydbildet. Kanskje er ikke høyttalerne et innlysende kjøp i hifi-sammenheng, men de kan likevel gi en imponerende opplevelse for den som vil kombinere hjemmekino med høyst akseptabel musikkgjengivelse.

Dialogen er tydelig og fokusert, og den kommer godt igjennom selv om det høres ut som verden slik vi kjenner den, går under i resten av lydbildet. Det setter jeg på kontoen for tydelighet, klarhet og dynamisk overskudd, i tillegg til presisjonen til mellomtonen og dens gode og godt balanserte overgang til diskanten. Men det er også verdt å merke seg hvor ryddig og innsiktsfull lyden er og hvor tydelig og godt den plasserer lydhendelsene i lydbildet. Samtidig som lydbildet er stort, omfangsrikt og omsluttende, kommer lydhendelser fra de enkelte kanalene godt gjennom, og det med laserpresisjon i plasseringen.

Rent og ryddig

Altfor ofte er hjemmekinosystemer litt for harde og skarpe i lyden. Ja, det gjør at du får med deg alt som skjer og enhver liten detalj i lydbildet, og det virker sikkert fryktelig imponerende på en kort demo i en butikk, men et par filmer på fredagskvelden kan bli en temmelig slitsomt og øretrettende opplevelse for både deg og resten av venneflokken eller familien. Hamrammr er nøytralt balansert, men har samtidig en diskant som ikke stikker seg unødvendig frem, og som er akkurat passe snill og medgjørlig.

hamrammr 8.jpgDette systemet er likevel detaljert så det holder, og så rent, klart og ufarget at det ikke går opp for meg at vi spiller skikkelig høyt før jeg forsøker å svare på en telefon midt i filmen Dune. Jeg hørte knapt meg selv snakke. Der andre systemer ofte svarer på økt volum med en smule dynamisk kompresjon, mer forvrengning og en hardere og røffere mellomtone og diskant, blir dette bare høyere. Like rent og ryddig, og like nøytralt og åpent.

Konstruktøren Bjørn Erik Forberg har skrudd til en balanse som knapt kan gjøres bedre. Du får alt du behøver for å bli sugd inn i filmen og tilgang til alle informasjonen og detaljene som ligger i lydbildet, men det er ikke slitsomt og det er ikke skarpt eller hardt – selv om du skulle falle for fristelsen og spille enda litt høyere enn det helsemyndighetene tilråder.

Det er imponerende at et system i denne prisklassen skal kunne hamre løs på lytteren slik det gjør, men uten at det er forvrengt eller avslører noen form for dynamisk komprimering.

Konklusjon

Dette Hamrammr-systemet låter veldig balansert, sprekt og kinoriktig og gir en dynamisk og hardtslående filmopplevelse du garantert kommer til å like. Det er mange høyttalersystemer som spiller imponerende, men vi klarer ikke helt å se hvilke andre hjemmekino-høyttalere som kan levere tilsvarende filmmoro til denne prisen.