Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no) Ingressbilde: Photo 53835484 / Rock Concert © Anna Om | Dreamstime.com 
Forhandler/Importør: AUDIOCENTERET AS 

JBL er kjent for mange ting, men vi kommer ikke unna at de har vært leverandør av profesjonell lyd i omtrent et århundre. Det er også herfra de har hentet teknologi og klangsignatur til sine hjemmehøyttalere. JBL er ikke for alle, men de som engang har falt for måten de spiller på, betaler gjerne anselige summer for vintage-modeller eller nye retro-utgaver av deres gamle klassikere. Gode eksempler er L86 og L100 Classic som har tiltrukket seg en enorm interesse, og som er en herlig blanding av vintage og lyden av 2020-tallet. JBL Horn.png

Svær høyttaler

Selv om høyttaleren ikke er høyere enn 110cm og ikke mer enn 30cm bred, virker den stor. Likevel er den såpass avrundet at den smyger seg litt unna øyet, men åpenbart ikke nok til at den passer inn i mindre rom eller stuer. Både størrelse og spillemåte passer nok best inn i rom et stykke over 30 kvadratmeter.

De forholdsvis godt avstivede kabinettene i 19 mm MDF kan skaffes i tre forskjellige finisher. Blank svart og to finerte varianter. Vårt testeksemplar er i grå ask og er godt satt sammen, og har fin finish, selv om den grå asken kanskje er litt krevende å matche med andre farger i stua.

Bakpå høyttaleren finner du et par store bassporter, og en i hifi-sammenheng ganske enkel dobbelt kabelterminal. Testeksemplarene våre stod på dempeføtter av gummi, og det er slik det bør være hjemme hos meg. Spikes fungerer rett og slett litt dårligere nesten uten unntak.

Elementer og slikt

De tre åtte-tommerne i HDI 3800 er identiske, selv om de ikke gjør helt den samme jobben. Konstruksjonen er såkalt 2,5-veis og betyr at alle tre bassene spiller så langt ned de orker, mens kun den ene strekker seg opp og skjøter med diskanten. Man skulle kanskje tro at de to nederste bassene er rene subwoofere, men de spiller så høyt opp i frekvens som 800Hz.

Diskanten består av et element og et horn. Elementet er hentet fra JBL sitt eget lager og heter H2410 – og er en enklere utgave av de større og dyrere diskantene som benyttes i JBLs highend hjemmehøyttalere. JBL har ofte benyttet titan i membranene, men her er det et materiale de kaller for «teonex». Teonex er hardt, stivt og lett. En tilsvarende løsning er å finne i en av JBL mest oppsiktsvekkende studiomonitorer fra den senere tid – M2. Da snakker vi om en styrt direktivitet i et meget bredt område av diskanten, og meget lave verdier for diffraksjon. De som har fulgt med i fysikktimen vet at diffraksjon er hindringer som kommer i veien for lydbølgen og på den måten skaper forvrengning. Noe som oppfattes som hardhet eller aggressivitet av lytteren. Hornet har en kontrollert spredning på 100 grader horisontalt og 80 grader vertikalt. HDI står forresten for High Definition Imaging, hvis noen lurer.

Diskant-elementet har høy følsomhet, lav forvrengning og en fantastisk dynamikk. Faktisk så til de grader at diskanten er dopet ned for å balansere med bass/mellomtone-elementet. Likevel er følsomheten på nesten 91,5dB. Noe som plasserer høyttalerne litt over midten når det gjelder følsomhet. De er mer følsomme enn gjennomsnittet av hifi-høyttalere, men spiller fortsatt 3-4dB lavere enn for eksempel Klipsch i tilsvarende prisklasse med samme voluminnstilling på forsterkeren. Følsomheten er oppgitt til 92dB, men måler altså litt mer enn 0,5dB mindre.

Den nominelle impedansen er oppgitt til 4ohm, men er til tross for det aldri under 5ohm, og er en helt grei last for en god, moderne forsterker.

Spreke og allsidige

 Med en gang jeg kobler Hegel H590-en jeg har hjemme til de store høyttalerne, er det som jeg flyttes til et punkt midt foran en live-scene. Den følelsen kommer ikke først og fremst av at lydbildet er ryddig, oversiktlig og med flott fokus, men dette låter tungt og fyldig, og med en dynamikk som du kjenner smeller inn i ribbeina. I tillegg spiller det ufattelig høyt uten at det er noen tegn til kompresjon. Det er lytteren som kommer til å vifte med det hvite flagget og overgi seg betingelsesløst, før HDI 3800 melder engang er i nærheten av å melde om problemer.

JBL_HDI_3800_Pair_Black_Web.pngNå kommer ikke dette helt av seg selv. For at høyttalerne skal trives skikkelig må de være koblet til en ganske kraftig forsterker. Ikke bare for å spille stramt og kontrollert, men også for å kunne servere den flotte og mektige scenelyden så altfor få høyttalere i prisklassen kan gi deg.

Kikker vi litt på de oppgitte spesifikasjonene spiller ikke de 3 åtte-tommerne kjempedypt. De oppgir 37Hz (-6dB), men innenfor -3dB er nedre grensefrekvens 42-43Hz. Jeg har hatt bokhøyttalere til test som har mer imponerende papirdata! Og på lave volum, og med innspillinger med særdeles dyp bass kan du av og til høre at du ikke får fullt volum i den aller dypeste enden av bassen, Pete Belasco sin Deeper er et brukbart eksempel. Det er brukbar bassrespons helt ned til 30Hz, og det er jo imponerende nok, men du verden for et trykk høyttaleren setter opp i det avgjørende området rundt 45-50Hz!

Maken til tyngde, volum og slagkraft skal du lete lenge etter i prisklassen. Og så har du den herlige, kjappe og presise bassen som selv på lave volum bare er kort innpå, før den kjapt faller fullstendig til ro og venter på neste gang pedalen treffer basstromma. Det er ikke noe rot, og etter et par dager med disse høyttalerne virker det som alt annet enn HDI 3800 låter spinkelt og tynt.

Svaret på hvorfor er at JBL har justert seg frem til en balanse som låter utrolig flott på lave volum. Du hører alt, og du har selv om nåla på dB-måleren min knapt går over 90dB, en varm og utrolig fyldig klangkarakter med god følelse av bass. Spiller du for det meste på helt normale lyttenivåer kan du plassere høyttaleren forholdsvis nær veggen. En halvmeter eller så klarer seg fint. Har du lyst til å dra til skikkelig behøver de mer plass bak seg for at ikke bassen skal bli for dominerende og gjøre lyden treg og dorsk.

Mellomtonen klinger fint, og JBL har valgt å la hornet overta først ved 1800Hz. Det gjør at den øverste åtte-tommeren eneansvaret for de viktigste områdene i mellomtonen. Det låter stort, bredt, ryddig, avslappende og naturlig, og overraskende godt balansert. Hvem skulle trodd at denne typen høyttalerdesign, og endatil fra JBL skulle ha en klang som er skrudd til så nøytralt?

Diskanten spiller fantastisk detaljert, fullstendig avslappet og imponerende presist. Hornet eller wave-guiden bidrar til at høyttaleren får en imponerende kontroll over scene og opptaksrom, og på sitt beste er det som å sitte i et opptaksstudio med full kontroll over hvor instrumentene befinner seg i det sjenerøse lydbildet. Samtidig leveres det en fantastisk mengde detaljer og informasjon uten at det på et eneste tidspunkt blir rotete eller spisst. Det er rett og slett ikke mulig å få diskanten til å låte stresset eller aggressivt.

Med musikk fra høyenergisk growl-metall, via rap til velartikulert visekunst viser HDI 3800 at de knapt bryr seg om sjanger, eller for den saks skyld hvordan musikken er spilt inn. Det er ikke lenge siden jeg hadde en leser på telefonen som var redd for at hans gamle plater skulle låte for tynt og hardt, og hadde hatt en del ganske nedslående høyttaleropplevelser. For ham, og sikkert ganske mange andre, kan denne høyttaleren være rene medisinen for manglende musikkglede - hvis du har plass. Hvis ikke blinker du deg heller ut den litt mindre og slankere modellen HDI3600. JBL_HDI_3800_Rear_Black_Web.png

Hyggestund foran stereoanlegget

Vi har i løpet av året mange høyttalere som står plassert akkurat der JBL HDI 3800 når står og spiller. Men det er knapt noen høyttalere i noenlunde samme prisklasse jeg har kost meg så mye med. De er utrolig enkle å forholde seg til, så lettflytende, naturlige og balanserte at du umiddelbart går i nytelsesmodus, men samtidig så dynamiske og imponerende høytspillende at du umiddelbart begynner å lete i platesamlingen etter noe å utfordre den med. Det er mange høyttalere som går i full nedsmelting før JBL HDI 3800 i det hele tatt viser noen antydning til pusteproblemer. Kanskje er de ikke alt det den hardbarkede hifi-entusiasten er ute etter, men evnen de har til å bygge bro mellom hifi-entusiaster og de som kun er ute etter å spille høyest på gutterommet, er uansett imponerende. De er selvsagt også noe av det stiligste du kan kjøpe i hjemmekinoen. Dynamikken, overskuddet, og det store og imponerende lydbildet er som skapt for brutale actionscener. Men det er kanskje ikke spesielt smart å koble JBL HDI 3800 til en middels hjemmekinoreceiver. Du behøver elektronikk som røsker litt.

Konklusjon

Er du ute etter et par høyttaler som spiller stort, kraftfullt, underholdende og morsomt med et herlig driv i bassen, men som samtidig låter utrolig detaljert og flott oppløst, er det bare å løpe til nærmeste JBL-forhandler. Disse JBL-høyttalerne fortjener masse oppmerksomhet, og er et fantastisk alternativ til alle de smale og interiørvennlige gulvstående høyttalerne du finner overalt. Hvis du har plass.