Den lille høyttalere KEF LS50 har av åpenbare årsaker ikke de samme elementene som den imponerende storebroren Blade2. Likevel har den visse likheter som gjør at veien til nesten sjokkerende gode musikalske opplevelser ikke er så lang som man kanskje tror. Og særlig når jeg kobler disse smårollingene sammen med et utvalg av subwoofere. Blant annet den nye Arendal-subwooferen som vi har satt av plass til i neste utgave av Stereo+. 

Nydelig, liten høyttaler

Den første LS50-høyttalere som dukket opp hadde kun en farge både på kabinett og element. Nå har det kommet flere forskjellige farger og KEF har også laget elementene sine i noen kule farger. Det er mange høyttalere som vi absolutt ikke ser for oss hadde kledd en tilsvarende omgang med malerskrinet, men LS50 ble faktisk bare mer attraktiv og mer interiørvennlig når den kan kjøpes i farger som står både til møblene og personlige preferanser.  

Elementet er i utseende likt det som sitter i Blade2, men forskjellen er jo allerede i utgangspunktet at elementet i LS50 også skal spille bass. Eller i hvert fall den bassen det er mulig å få ut fra et begrenset kabinett.

Coax-elementet er som de fleste allerede vet en konstruksjon hvor diskanten er montert i midten av mellomtone/basse-elementet. Diskanten er en 25mm aluminiumsdome, og bassen er en 13cm i magnesium og aluminium. Elementet består av en masse forskjellige deler (se bildet) og regnes for å være svært avansert. De som husker eldre KEF-høyttalere med den samme teknologien, og ikke fikk den helt til å stemme, bør gi denne generasjonen Uni-Q en ny sjanse. Teknikken er blitt mye bedre, og datasimuleringene har hjulpet KEF å forbedre teknikken betydelig på kort tid.

Bassen strekker seg ikke spesielt langt ned. Og måles den litt strengt (+/-3dB) er den knapt under 75Hz, og effektiviteten er så vidt over 84dB målt på 1 meter. Maks volum er i området rundt 106-107dB, men da høres det ut som om høyttaleren er i ferd med å bli utsatt for en middels runde tortur. 102-103dB er mer innafor komfortsonen til høyttaleren. 

I mini-monitorenens ånd

Det er mange som har sammenliknet denne høyttaleren med den gode og temmelig gamle BBC-monitoren LS3/5A som er legendarisk blant hifi-entusiaster. Jeg har hatt nærkontakt med en Rogers LS3/5A over lang tid, og selv om den absolutt ikke egnet seg på fest, hadde den egenskaper i mellomtonen som ikke stod tilbake for noe som helst på den tiden. LS50 er ikke så overlegent spesiell blant nåtidens mange vellykkede konstruksjoner, men den er utrolig bra når den får spille den musikken den fikser aller best. Og det ls50colors_1.jpger faktisk ganske mye, hvis vi ser bort fra hissig, rå, tøff og tung musikk. Som med LS3/5A har den strålende egenskaper i mellomtonen, og den har et fokus og en evne til å gjengi rom og scene som knapt er til å tro i denne prisklassen. I denne øvelsen er den like god som omtrent alle høyttalere jeg kan tenke meg mellom LS50 og nettopp Blade2. Den holder en helt imponerende orden i lydbildet, og tegner opp instrumenter mot en sort og rolig bakgrunn som er høyst levende og naturlige. Noe av det samme fokuset  får du fra høyttalere med horn både under og over denne prisklassen, men dybden og perspektivet er rett og slett uslåelig.

Oppløsningen er også god og detaljene kommer frem til deg på en naturlig og likefrem måte. Klangbalansen er nøytral med et lite anstrøk av hyggelig varme, og det gjør at høyttaleren trives sammen med det aller meste av forsterkere og rom.

Alene er disse høyttalerne for de som regner seg selv som litt spesielt interesserte. Altså de som kan leve uten både det ene og det andre for å få denne perfekte punktkildens perspektiv, tredimensjonale egenskaper og fremragende musikalitet hjem i stua. Den leverer så mye hifi-snacks at det knapt er mulig å tro det kommer fra en høyttaler til denne prisen. Likevel må vi nok karakterisere den som en «smal» høyttaler. Heldigvis kan nesten alt den mangler kjøpes som «ekstra-utstyr».  

Men jeg vil jo ha bass, også!

Selv om høyttaleren spiller veldig brukbar bass i forhold til størrelsen, er ikke dette noe for den som vil ha et solid fundament under lyden. Da er innkjøp av en subwoofer, eller helst to, den eneste løsningen.

En av de tingene som gjør akkurat denne høyttaleren veldig godt egnet til å kombinere med en subwoofer, er at den har en presis og nøyaktig bass uten noen synlig «festpukkel» for å få høyttaleren til å virke større enn den er. Den bassen som er fra omtrent 75Hz og oppover er veldig veldressert og kontrollert. Høyttalerens kunststoff-kabinett gjør også at det er stille og resonansefritt. Og akkurat her likner den faktisk ganske mye på Blade2.

Med B&W, Velodyne og Arendal-subwoofere tilgjengelig, en DSP og Audio Control-måleprogramvaren på iPad, kommer jeg så nær følelsen av å ha en virkelig stor fulltone-høyttaler i stua. Det kommer ikke av seg selv, men justeringen og mikkingen tar det meste av formiddagen. Men for et resultat! For 20-35.000.- kroner ekstra fremtrer det et storslått bilde av scene og rom foran meg, og fundamentet er tungt, saftig og fett, men likevel uten å fjerne følelsen av fremdrift, tempo og rytmikk. Bassen beveger seg uanstrengt ned i området under 30Hz, og blander seg perfekt med lyden fra KEF LS50. Ekstra moro blir det når oppdager at delingen ned til subwooferen på 90-100Hz, og oppdager at den faktisk spiller bedre i mellomtonen, tåler mer effekt og også er i stand til å levere mer volum før den ikke vil mer. En klar bonus!

exploded view.pngDette oppsettet er ikke noen erstatning for en Blade2, men det går an å skaffe seg noe som likner veldig, og som er betydelig rimeligere både på høyttalere og elektronikk-siden. En forsterker som for eksempel Parasound HINT med sitt utmerkede bass management, et par gode og støyfrie subwoofere og KEF LS50 kombinert med litt tålmodighet, kan nå utrolig langt opp mot highend-himmelen. Og det til en pris som det ikke er sosialt anstrengende å kommunisere med omverdenen eller kompisene på jobben. KEF LS50 + all elektronikken du behøver kan selv med en god integrert forsterker kjøpes for 60-70-tusen med søkke og snøre. Blade2 med den elektronikken jeg hørte på Oslo Hi-Fi Center en gang på ettervinteren får du knapt kjøpt for under det femdobbelte.

Og så er det selvsagt utrolig deilig å kunne slippe musikken løs på kompiser, naboer og kjentfolk som har all mulig grunn til å sperre opp øynene i overraskelse over hvor mye musikkopplevelse det faktisk er mulig å få til prisen.

Konklusjon

Nå er ikke dette noe forsøk på å snakke ned KEF Blade2. Snarere tvert imot. Det er en høyttaler som ser fantastisk ut, og som spiller utrolig flott. Og noe av opplevelsen kan du altså få for veldig mye mindre penger, hvis det er den veien du ønsker å gå. Faktisk kan jeg knapt tenke meg noen annen såpass prisgunstig høyttaler som gir bedre innsikt i hifi-verdenens gleder (og sorger) enn KEF LS50. En bedre hifi-læremester finnes knapt!

Mer info: http://www.kef.com