Les også hva vi mener om de andre receiverne i testen:    

Yamaha RX-A850      Onkyo TX-R474       Denon AVR X3200W

Skal man bedømme utelukkende etter utseende kan de andre aktørene i denne testen gå og ta seg ei bolle. De har nemlig fint lite å stille opp med det stilrene, tidløse designet som Marantz nå har hatt i en årrekke. At det fortsatt holder koken viser bare hvor genialt tidløst de ble designet. Om jeg ikke husker feil ble designen introdusert med SA-11S1 helt tilbake i 2004. Det er lenge siden! SR5010 er den minste av tre nye modeller fra Marantz denne høsten/vinteren. De to andre er SR6010 og SR7010. Førstnevnte er en 7.2 receiver og den sistnevnte er en 9.2 receiver. Det er verd å nevne at SR6010 kan prosessere 9.2 kanaler og SR7010 kan prosessere 11.2 kanaler. Ønsker man seg et større oppsett enn det SR5010 kan tilby, er det disse modellene du skal se på.

Søskenbarnet

Som de fleste vet eies Denon og Marantz av D&M Holding. At de har samme eiere medfører også at en del av utviklingen foregår med en stor grad av samarbeid. Man vil derfor se klare likhetstegn mellom en Denon og en Marantz receiver. Det er alltid positivt å kunne dra nytte av stordriftfordeler, men det betyr ikke at produktene er identiske eller låter likt. De tunes nemlig ikke likt, og det er spesialiteter på hvert produkt som skiller dem fra hverandre. Marantz har for eksempel HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module), en løsning som innebærer diskrete integrerte kretskort for hver kanal som i følge Marantz gir redusert internstøy og en mer dynamisk, detaljert og korrekt lyd.

SR5010

SR5010 har som de andre receiverne i testen 7 innebygde forsterkere som leverer 120 watt per kanal med to kanaler i drift. Trådløst nettverk med AirPlay, blåtann og Spotify Connect er selvsagt også på plass. Det er først de to siste årene at man har fått slike tilkoblinger som standard. For oss forbrukere gir det langt større brukervennlighet, for vi er jo blitt vant til å kunne streame musikken rett fra telefonen. Kabler er så gammeldags! Med tilkobling til hjemmenettverket og internett kan man enkelt oppdatere software og for eksempel høre på internettradio. Siden FM-båndet går i svart i 2017 er det et stort pluss. DAB+ er nemlig ikke noe hjemmekino-receivere er utstyrt med. Det finner man kun på noen få lifestyle-receivere. SR5010 er utstyrt med 8 HDMI-innganger og to utganger. Den er klar for 4K Blu-ray, HDR og bt2020. SR5010 er derfor klar for fremtidens Blu-ray format, som vi alle håper kommer i løpet av det neste halve året.

Skjermbilde 2016-01-16 kl. 15.29.17.pngOppsett

Marantz har den samme flotte oppsettsassistenten som Denon. Den fungerer rett og slett perfekt, og er et godt verktøy for alle som ikke har erfaring i å koble opp og kalibrere et hjemmekinooppsett. På skjermen ledes man steg for steg igjennom det helt grunnleggende som tilkobling av høyttalerkabler, å få receiveren tilkoblet nettverket, gjennomføre Audyssey romkorreksjon og å sette den opp med kilder. Alt forklares med tekst og bilder på skjermen. Romkorreksjonen er av typen Audyssey EQ-XT og med den kan man gjøre opptil 8 målinger i rommet. Minimum antall målinger er 3. Det følger med et mikrofonstativ i papp, men har man et fotostativ har mikrofonen kamerafeste under. Dette er det beste måten å gjøre målingene på. Jo flere målinger man gjennomfører desto flere data får receiveren til å optimalisere lyden i forhold til rommets påvirkning.

Glimrende sammenheng

Det har åpenbart skjedd positive ting hos Marantz den senere tiden, for når vi ser på San Andreas med Dolby Atmos lydspor, er SR5010 så definitivt med på leken. Dette er en skikkelig dynamisk opplevelse! Rommet ristes skikkelig når jordskjelvene begynner å herje på vestkysten av USA. Subwooferen mates med dype episke signaler som sikkert høres helt ned til målestasjonen på Kjeller (Kanskje vi burde sendt et nabovarsel dit før vi begynte denne testen?). Prosesseringen er nærmest uten plett og lyte og surroundkanalene blendes flott inn for å lage en så stor opplevelse som mulig. Man er virkelig midt i begivenhetens sentrum. Med høyttalere i taket løftes lydbildet en del opp og det gir en større dimensjon enn å droppe de for å ha høyttalere bak i rommet. Begge deler er selvsagt det ultimate, men i denne prisklassen er vi mer enn fornøyd med den opplevelsen vi får fra 5.1.2-oppsettet vårt. Vi liker også den dynamiske kontrasten vi opplever. Med det mener vi at det er veldig stille når det skal være stille og masse dynamikk når det foregår ting på lerretet som krever store omveltninger. 

Bra musikkgjengivelse

 På musikk er det sjelden vi blir skuffet av Marantz. Det blir vi heller ikke denne gangen. Her får man en flott sort bakgrunn, god dynamikk og en flott rytmikk. Lyden bretter seg ut og forbi  høyttalernes plassering, så lukker man øynene er ikke rommet lenger 4 meter bredt, det er føles mer som det dobbelte. Timingen sitter også godt så man føler virkelig at SR5010 henger med på tempo og plutselige endringer i musikken. Selv om vi ikke oppnår gåsehudfaktor på noen av receiverne i denne testen, prøver den så godt den kan for å få det til. Bruk gjerne pure direct funksjonen i receiveren. Da føler vi at dybden i lydbildet øker litt og det gir en enda litt mer ektefølt opplevelse.

Konklusjon

Dagens hjemmekinoreceivere er tettpakket med utstyr og fremstår som en alt i en hub for lyd og bildeopplevelser. I så måte er ikke SR5010 noe unntak. Den er fylt til randen. Marantz anno 2015 er minst like fokusert på film som den er på musikk, og greier begge oppgavene med glans

Mer info her! 

Les også hva vi mener om de andre receiverne i testen:    

Yamaha RX-A850      Onkyo TX-R474       Denon AVR X3200W