Med respekt å melde er min erfaring med Mark Levinson minimal. Produkter fra den kanten har vært forbeholdt Roy og Håvard. Denne gangen er det dog snakk om en multikanalforsterker, og da må mannen med hjemmekino på hjernen trå til. Selv om jeg ikke tidligere har testet Mark Levinson har jeg testet andre forsterkere med kvaliteter ut over det vanlige. McIntosh er det første som dukker opp i hukommelsen, men også forsterkere fra Anthem, Parasound og ATI Signature for å nevne noen. Multikanalforsterkere kommer i mange versjoner, men fellesnevneren er et chassis med flere enn to kanaler. Ideelt sett vil monoblokker være den optimale løsningen, men denne løsningen er både dyr og plasskrevende. Med en multikanalforsterker får man flere forsterkere bygd inn i et og samme kabinett. Nº535H er benevnelsen  på denne forsterkeren fra Mark Levinson. Det siste tallet i navnet tilkjennegir antallet kanaler på denne forsterkeren. Tar man en titt på hjemmesidene til Mark Levinson ser man at det også finnes følgende modeller: 531, 532, 533 og 535. Som dere da kan gjette er det snakk om forsterkere med 1, 2, 3 og fem kanaler. Versjonene opptil 3 kanaler har 300 watt per kanal, mens denne med fem kanaler har 200 watt per kanal.

Bygget som en tanks

Er det noe disse amerikanerne kan så er det å bygge produkter med en kvalitet som nærmest kan virke overveldende. Vi kjenner det fra McIntosh også. Det er noe aldeles bunnsolid over dette og vitner om at dette er produkter som er laget for å vare i mange år. Vi snakker om en tomannsjobb å løfte forsterkeren på plass. (jeg greide det alene men det er bare fordi jeg har trent på å løfte 65-tommere i flere år…).  Baksiden av forsterkeren er følger en klassisk oppskrift med høyttalerterminaler og innganger for RCA og XLR. I tilegg har den triggerinnganger og utganger. Det som er spesielt er ethernetkontakten. Så vidt jeg kan huske er Classé de eneste med denne funksjonen. Via den innebygde websiden kan man overvåke forsterkeren. Man kan også benytte denne porten til å styre forsterkeren via eksterne styringssystemer.

mark-levinson-535-h-1.jpgFilmlyd med nerve

For å koble oss fri fra alt annet kobler jeg om hjemmekinoen til et rent 5.1 oppsett. Jeg bruker Marantz AV8802 som forforsterker, og en frontrekke som består av JBL Array 1400, Array 880 center og Klipsch RS62 bakhøyttalere. Når man vet at man får hjemmekinoreceivere som er oppgitt til å levere 200 watt i syv kanaler, kunne man fort blir forledet til å tro at 200 watt per kanal ikke er så himla imponerende. Da må vi først gjøre en oppklaring. Oppgitt effekt på en receiver er så godt som aldri med alle kanalene drevet samtidig. Det er som regel snakk om to kanaler i drift og med litt høy forvrengning. Med denne forsterkeren er det med alle kanalene i drift samtidig og med meget lav forvrengning. Man skal ikke se lenge på Fast&Furious 7 for å høre at det her er snakk om en forsterker som virkelig mener alvor. I samspill med den formidable prosessoren fra Marantz sitter vi midt i et overflødighetshorn av lyder, detaljer og små nyanser som får hjernen til å male som en katt i begeistring. Detaljer er selvsagt en viktig ingrediens i lydbildet, men det er tross alt bare et av lagene. Dynamikk både i makro og mikroklassen er nøkkelingredienser i en god filmopplevelse. Jeg var på kino så sent som i går og så Bølgen med Atmos lydspor i den nye Krona kino i Kongsberg. Det var en knall opplevelse og en påminnelse om at verden rundt oss utvikler seg. I en hjemmekino er målet å gjenskape opplevelsen fra de beste kinoene, og gjerne overgå dem. Men en forsterker som denne er man definitivt inne på rett spor. Den har flotte dynamiske kvaliteter som takler raske tempoendringer, store dynamiske overganger med den største selvfølge.

Musikk

En ting er klinkende klart, kunder som velger forsterkere i dette segmentet er interessert i noe mer enn bare hjemmekino. Hadde man bare hatt den interessen finnes det forsterkere der ute som tilbyr effekt og dynamikk til en langt lavere pris enn det Mark Levinson kan by på. Det man egentlig er ute etter er en forsterker som i tillegg til å være detaljert, sterk og dynamisk også skal være så stille som overhodet mulig. Det krever selvsagt samspill med forforsterkeren, og er grunnen til at jeg benytter AV8802 som min referanse. Stillhet er en ekstremt viktig egenskap og den kommer klart frem når man hører på musikk. Stillheten mellom lyder er ekstremt viktig. Sammenlign det gjerne med sortnivå på en TV eller en projektor. Det hjelper lite med lysstyrke om sortnivået ikke holder mål. Da mister man kontrast. Innen lyd kalles dette for signal til støy ratio.  Med 535 er man sikret et gedigent dynamisk område, noe som kommer til sin rett på musikk, der man tross alt som regel kun har to høyttalere å forholde seg til og mindre å gjemme seg bak. MarkLevinsonNo535Hback.jpgForsterkeren har en organisk og fyldig klang med flott balanse i alle bestanddelene av musikken. Bassen er dyp med flott kropp, kontroll og timing. Mellomtonen er organisk og tilstede med akkurat den rette vekten og tonaliteten. Diskanten gjengis med åpenhet, klarhet og er totalt blottet for snev av hardhet eller annet grums. Den bare er tilstede og masserer øregangene på et forbildelig sett.

Konklusjon

Det overrasker oss jo ikke at en forsterker med dette kaliberet spiller fantastisk flott. Den har ingen reelle svakheter og er en av få multikanalforsterkere som også gjengir musikk i high-end klassen. Prislappen er høy, så dette blir ikke forsterker for Hvermannsen, men for de få som vet at film og musikk er kulturelle bærebjelker og at livet er for kort til å gå glipp av de store opplevelsene. Drit i båten, bruk penga på gode lyd og bildeopplevelser. Det er helårs-lidenskap!