Jeg må si jeg ble en liten smule overrasket da jeg stakk innom importøren Multirom for å plukke opp et eksemplar. Ut fra pressebilder, og det sjenerøse  innholdet av høyttaler-elementer, hadde jeg ventet meg noe litt større enn den lille esken jeg fikk med meg hjem. Er det virkelig mulig å få stor lyd med hifi-kvalitet ut av en såpass liten boks?

Smart bygget

Mu-so Qb måler omtrent 21x21x21cm, er gedigent og flott bygget, og kan plasseres omtrent overalt i huset uten å virke spesielt dominerende. Enheter med tilsvarende størrelse nøyer seg med et par diskanter og et par mellomtoner/basser. På innsiden av Qb sitter det to diskanter, to mellomtoner, en bass, og to passive bassmembraner. Diskantene og mellomtonene er drevet av hver sin 50watt forsterker, mens bassen drives en en forsterker på hele 100watt. De to passive elementene hjelper kun til i den dypere enden av bassen. En innebygget DSP tar seg av lydkontrollen, for vi vil jo både ha fase, delefrekvenser og linearitet under kontroll hele tiden. Via appen kan du også velge om QB skal stå inn mot veggen, eller mer enn 25cm unna. Nær veggen blir det litt vel mye bass hvis du ikke velger riktig innstilling. Qb tar i mot de aller fleste vanlige lydformater, og den kan spille av lydfiler helt opp til 24bit/192kHz oppløsning.

Du kan koble til med Airplay, Bluetooth, Spotify Connect, Tidal, UPnP slik at du kan spille av innhold fra nettverks-harddisker, internett-radio, USB og både analoge og digitale innganger. Den er også forberedt for multirom-bruk sammen med andre Naim-enheter med nettverksløsning ombord. Det hele lar seg selvsagt styre av en egen app, som både er brukervennlig og intuitiv. Høyttalertrekket kan tas av slik at du kan ta en titt på elementene, men det gir også mulighet til å skifte farge. Svart er jo ikke for alle.

Naim_drivers.pngOppsett og lyd

Det er gjort på et blunk å sette opp Qb. Du slår på enheten og åpner appen. Der får du melding om hva du skal gjøre på direkte fra skjermen. Enkelt. Kontroll av enheten skjer via det store hjulet på toppen. Midt i hjulet sitter det en berøringsflate for av og på, og inngangsvelger, og aluminiumsrammen rundt er en dreibar volumkontroll. Praktisk!

Jeg koblet opp det hele, trykket på Tidal i appen, la inn brukernavn og passord, og så var jeg i gang. Det tok knapt et par minutter før jeg hadde lyd i stua.

Lyden er overraskende velformet, og selv om den ikke drar seg veldig langt nedover i bassen, savner du sjelden bass. Kanskje du vil synes at den er litt monoton, men det er også det hele. Den lager et mer enn brukbart fundament og spiller du litt høyt (for den kan spille mye høyere enn du aner), kan det til og med bli litt i meste laget.

Kvaliteten på diskanten og mellomtonen er på et nivå hvor flere mindre stereosystemer vil slite, og det er mye moro som bor i denne enheten i form av detaljer, overraskende dynamikk og et sprekt og engasjerende lydbilde, men det er altså ikke stereo du får ut av den. Selv om lydbildet er mye større enn jeg trodde på forhånd, er ikke dette for dem som ønsker seg perspektiv, fokus og et tredimensjonalt lydbilde. Da er den eneste veien til mål et stereoanlegg.

Konklusjon

Mu-so Qb er ikke noen erstatning for et stereoanlegg, men en flott tilleggshøyttaler til et allerede eksisterende Naim-system, eller som høyttaler på soverommet eller på arbeidsværelset. Som trådløs høyttaler gjør den jobben sin på en fortreffelig måte, og har du gode hifi-gener er det en slik høyttaler du skal ha, hvis du behøver en eller flere kompakte lydprodukter der det absolutt ikke er plass til stereo-greier. Vi har denne gangen hatt både NAC-N272 og DR250 i stua, og Qb på kjøkkenet, og det har fungert prikkfritt.

Lyden er god, detaljert og åpen, og den er en flott og presis gjengiver av musikk i alle sjangre. Synes du prisen er innenfor rekkevidde får du ikke en bedre trådløs høyttaler til under ti tusen kroner - akkurat nå.