Selv om NAD lenge har vært til stede i den øvre klassen med sine kraftige Masters Series-produkter, har NAD alltid oppnådd størst suksess med rimeligere modeller. Her tilbys det mye og flott lyd for relativt beskjedne budsjetter. Vi er derfor glade for å se at det kanadiske selskapet lykkes med sine moderne og teknologisk avanserte enheter.

Friskt design

New Classic serien har tiltrukket seg mye oppmerksomhet, selv om serien er forholdsvis ny. Det går både på design og lydkvalitet. Vi synes designerne har gjort en veldig bra jobb. De nye modellene har et friskt og moderne utseende, men har samtidig beholdt den særegne visuelle stilen og den umiskjennelige identiteten til NAD.

Frontpanelet er laget av høykvalitet plast, har buede sidekanter, og en fullstendig ren overflate uten estetiske tilsetninger (les: bling). Midt på finner du en stor LCD-fargeskjerm, mens det til høyre er to mindre knapper for å velge kilde, og et stort roterende hjul for å kontrollere volumet. På venstre side er det plassert en forgylt 6,35 millimeter hodetelefon-utgang og fem navigasjonsknapper.    

Kabinettet er standard. Det er stivt, og det gir et inntrykk av kvalitet. På oversiden er det et større antall åpninger for kjøling, og baksiden har uvanlig mange tilkoblinger. Du finner to høyttalerterminaler av god kvalitet, tre analoge RCA-innganger – som er beregnet for platespiller med MM-pickup. Og det er i tillegg to koaksiale og en optisk digital inngang.

C368 tillater også at du kobler til en ekstra forsterker og en aktiv subwoofer, og med en bryter kan du velge brokobling. Da gir den 160Watt i en kanal. Videre er det Bluetooth-kobling, USB-port A for oppdatering og en RS-232 port for profesjonell bruk. Og så har du faktisk også mulighet til å sette inn MDC-moduler og for eksempel få streaming fra Bluesound direkte i forsterkeren.

nadc368_1.jpgForsterkeren

I tillegg til design, er NADs nye Classic-serie helt forandret også under panseret. Etter år med utvikling av klasse D, basert på tilpassede versjoner Hypex sin UCD- modul, mener NAD at denne forsterkerklassen vil ta helt over for A/B. De nye modulene gir lineær respons og homogen kraft, med nesten uendelig liten forvrengning, halvert effektforbruk og betydelig mindre varme.

C-368 yter 80 watt pr kanal. Åpner vi lokket ser vi en annen utforming sammenlignet med konvensjonelle forsterkere. Strømforsyningen ligger umiddelbart bak frontpanelet og bak ligger det et kretskort med et par av MOSFET effekttransistorer (FDP42AN1 Fairchild). Resten av elektronikken er plassert på det trykte kretskortet lenger bak. Her sitter det en Cirrus Logic CS8416, en Burr-Brown SRC43821, viktigst av alt, Burr-Brown PCM1795 32-bit D/A-konvertere.   

Lyden

I den første delen av testen, vi ønsket å sjekke ut om den nye NAD-en fungerer i rollen som kun forsterker med analoge innganger. Lyden er allerede fra første strofe velbalansert og veldig behagelig, og viser en forsterker man kan lytte til i timer og dager uten at det oppstår lyttetretthet. Scenen er bred og godt utviklet i dybden, med god gjennomsiktighet og et klart og tydelig fokus. Musikerne står naturlig og troverdig på scenen foran oss, og forsterkeren klarer å gjenskape livekonsertens rom, atmosfære og bruset fra publikum på en perfekt måte i lytterommet.

På den annen side, når jeg setter på The Rolling Stones og deres nye album "Blue & Lonesome" i høyoppløst format viser C 368 at den også kan vise styrke når det trengs. Basser er solide og dyp, perfekt definert og helt kontrollert, selv når volumknappen vris til grensen for hva naboen tåler, og det helt uten at forsterkeren viser tegn til pusteproblemer, eller noen som helst kompresjon eller forvrengning av lyden. Lyden er kraftig og fyldig, med en diskret varme som kommer frem i den midtre delen av frekvensområdet slik at lytterne kan nyte et rikt tonalt og behagelig formet lydlandskap.

Selv om denne forsterkerens signatur handler om troverdighet og balanse, kan C 368 også være kontrollert og rytmisk, noe som kanskje vil imponere fans av dundrende rockekonserter mest. Det ligger likevel i dens natur at selv om du spiller høyt trår den ikke over den fine linjen som skiller musikk fra uartikulert støy, selv om dette noen ganger går på bekostning av troverdigheten i gjengivelsen av volumet som behøves for gjengivelse av store live-konsertene.

DAC og ekstra funksjoner

nadc368_back.jpgI den andre delen av testen koblet vi den via den interne D/A-konverteren, men holdt oss hele tiden til de samme innspillingene. Burr-Brown PCM1795 DAC gir en raffinert og detaljert lyd, men med en litt varm klangkarakter. Dette er høres aller best i øvre mellomtone og diskant hvor den gir litt mindre luft enn andre forsterkeralternativet, men du får til gjengjeld nydelig oppløsning, og en hyggelig og avslappet atmosfære i musikken du lytter til. Likevel er bassen solid og med masse vekt, og den har utmerket definisjon og presisjon.

NAD C 368 kan også kobles direkte til en trådløs Bluetooth-enhet via aptX. Selv om vi vet at denne typen tilkobling ikke er førstevalget for audiofile, er det et faktum at Bluetooth er svært populært og ikke minst praktisk, med aptX, og lyden er faktisk veldig god. Vi ble raskt overbevist om at C 368 også her gir god avspillingskvalitet.

Skulle ikke noen av de ovennevnte alternativene være nok for deg, finnes det MDC- moduler med ekstra analoge, digitale og HDMI-innganger, samt BluOS modul for nettverkstilkobling, streaming og støtte for multirom.

Konklusjon

Selv om C 368 har sterk konkurranse fra andre forsterkere, for eksempel fra Yamaha A-S801, som jeg også akkurat har testet, bringer NAD oss en helt annen tilnærming, en annen karakter i gjengivelsen og mer moderne teknologi. Dessuten er dette den første NAD-en som er såpass lekker at den også går hjem hos min bedre halvdel, og som også kler et bedre møblert hjem. Derfor: Hvis du er ute etter en moderne, allsidig og elegant forsterker for analoge og digitale kilder, C 368 fortjener all mulig oppmerksomhet!