NuPrime er laget av konstruktøren til NuForce, som etter sigende forlot skute da projektorprodusenten Optoma kjøpte opp NuForce for å også satse på lydprodukter. Vi har testet noen av NuForce sine produkter, og de har egenskaper vi godt kunne tenke oss å få også i mer raffinerte og kraftigere enheter. NuPrime IDA16 kan kanskje være akkurat det vi er ute etter.

Digital hele veien?

Denne omtales som en digital forsterker i alt materialet jeg har lest om den, og det er lite info på hjemmesidene om hvordan den er bygget opp. Også hos våre kolleger i Lyd&Bilde blir den omtalt som en digitale forsterker, hvor alt er digitalt helt ut til høyttaler-utgangene. Men stemmer det? Så langt jeg kan finne ut er dette en analog forsterker. Den har riktignok digitale innganger, og har også en A/D-konverter på den analoge RCA-inngangen, men resten av forsterkeren er basert på en analog klasse D-variant som NuForce tidligere patenterte som en ”analog switching amplifier” hvor det benyttes en selvoscillerende krets for å generere PWM-signalet som slår utgangstransistorene av og på. Denne operer med en frekvens på hele 600 kHz. Den bruker også en analog volumkontroll med en egen tynnfilm-motstand til hver 0,5dB demping slik at signalet aldri går gjennom mer enn den ene motstanden. Det liker vi å høre!

back.pngLeverer mye effekt

Den innebygde forsterkeren leverer hele 2x200 watt, og det er mye mer enn du forventer både ut fra størrelse og vekt. Den har som allerede sagt en analog inngang, men også 2 optiske, 2 koaksiale og en USB-inngang. Den har i tillegg også utganger for et digitalt signal ut, og en analog RCA-utgang. Optisk inn/ut og koaksial inn, er begrenset til 24bit/192kHz, mens du via USB kan spille av PCM opp til 24bits/384kHz, men den spiller også av DSD i både 2.8, 5.6 og 11.2 MHz. På innsiden sitter det en ESS9018 DAC-chip som sørger for dekodingen av de digitale signalene.

Forsterkeren har også et hjemmekino-modus hvor den kun fungerer som en effektforsterker. Noe som strengt tatt burde være standard på integrerte forsterkere. Dessverre er forsterkeren litt krevende å kontrollere fra universale fjernkontroller. Den krever at du holder knappen inne i tre sekunder for å slå enheten av/på, og det samme med HT-moduset som må slås av på ved å holde inn volum opp/ned-knappene i tre sekunder for å slå moduset av og på.

Utrolig oppløsning

Etter å ha testet en del NuForce-enheter, er det spennende å høre om NuPrime har beholdt den enorme klarheten og stillheten, men likevel klart å legge på seg litt når det gjelder tyngde, og kanskje også fått feitet opp mellomtonen og diskanten en smule. Det første som blir klart er at bassen er veldig godt kontrollert, og også veldig dyp og detaljert. Noen vil kanskje si den er slank, fordi den ikke dundrer lystig i vei på samme måte som din eksisterende forsterkerpakke, men den mangler ikke volum og tyngde når den faktisk skal ha det. Den har veldig god kontroll på høyttalerne dine, og da er det slik det låter/ skal låte.

Mellombassen er tørr og dynamisk, og nesten uansett hva du kobler til av høyttalere får du det korte dultet fra bassen som man nesten kun hører fra ekte instrumenter. Det er ikke overdrevet, og det er ikke større enn i virkeligheten, men snarer korrekt til fingerspissene. Det samme kan sies om den nedre delen av mellomtonen. Her er det masse detaljer du kan kose deg med, og en dynamikk som det knapt er andre i prisklassen som klarer å levere. I tillegg er det dørgende stille. Sortnivået i bakgrunnen er noe av det beste vi har hørt i noenlunde overkommelig prisklasse.

remote.pngSå er det den øvre mellomtonen og diskanten, og det er nok her dine eksisterende høyttalernes karakter avgjør om det blir et kjøp eller ikke. NuPrime IDA-16 holder nemlig ikke igjen på noe. Det er voldsomt detaljert, oppløsningen blir knapt mer finkornet og det er klarere og mer gjennomsiktig enn det meste jeg har hørt under omtrent femti tusen. Men man kan knapt forvente at den er spesielt tilgivelig for dårlige innspillinger, høyttalere som allerede er litt frempå i diskanten, og rom som gjør lyden en smule lys. Forsterkeren er ikke lys, og diskanten stikker seg ikke frem, men de fantastiske egenskapen i diskantområdet kommer med en pris, slik det alltid gjør på forsterkere med veldig høy oppløsning og høyt detaljnivå.

Men matcher oppsettet og rommet, kan du få det utrolig moro sammen med NuPrime IDA-16. Det er nesten som en litt budsjettversjon av en Devialet når det gjelder styrke og kontroll, men uten fleksibiliteten og noen av allround-egenskapene. Jeg har en Naim-pakke koblet opp samtidig, og selv om den definitivt også har mye detaljer, maler den med en liten smule mørkere farger som gjør den litt mer tilgivelig, men tro det eller ei – også så vidt det er litt kjedeligere.

Konklusjon

NuPrime er et nytt merke å se opp for. IDA-16 låter helt glimrende i riktige oppsett, og fyller rommet med mer detaljer og mer musikalsk informasjon enn det som forventes til prisen. Et veldig spennende merke å følge videre!