Vi har hatt veldig gode opplevelser tidligere med Parasound sine effektforsterkere, og har fått dem til å spille bemerkelsesverdig godt i både hifi og hjemmekino-sammenheng. Selvsagt uten å dynge dem ned med store og dyre høyttalere. Denne gangen ville jeg for en gangs skyld også kjøre med en ekstra forsterker, en såkalt bi-amping, i stedet for å kun sammenlikne med noe større og dyrere. Vi hevder at to forsterkere av samme type nesten alltid er bedre enn en. Kanskje vi kan høre såpass forskjell at det er noe å skrive om, også!

Nye forsterkere

Sist vi forsøkte oss med disse forsterkerne benyttet vi de med stort hell med en hifi-forforsterker, men også med flott resultat i hjemmekinoen, koblet til som ekstra krefter til en større receiver. Denne gangen skal vi gå litt videre, men det har også Parasound gjort. Nå er forsterkerne kommet i versjon 2, og skal være oppgradert på det meste. Vi begynner med en, og ser hva som skjer med helt vanlige høyttalere vi har stående i kinoen. I dette tilfellet Sonus Faber Venere 3.0, Focal Aria 926 og Elac BS 403. Men først må vi finne ut hva det er som Parasound har gjort med elektronikken under panseret på 275 v2. Noe må det åpenbart være, for effekten har gått opp fra 2x75 Watt, derav navnet, til 2 x 90 Watt per kanal.  Kanskje de egentlig burde begynt å kalle den 290? Den leverer også 2 x 140 Watt i 4 Ohm og kan yte så mye som 1 x 200Watt brokoblet. Det er blant annet her forsterker nummer to kommer inn i bildet. Selv om vi også kommer til å kjøre høyttalerne med de vanlig 4 x 90 Watt-ene. Det tar vi mer om siden. En av disse ganske slanke forsterkerne kan levere hele 20Ampere spiss-strøm i korte øyeblikk. Det kommer godt med når vi snakker om dynamiske evner. Forsterkerne har highpass-filter som er kan kobles mellom 20 og 40Hz. Hvis du lurer på hva det skal være godt for, tar altså filteret vekk frekvenser under henholdsvis 20 og 40Hz. Noe som kan være veldig hendig når du blant annet spiller plater, hvor du veldig ofte har en masse uønskede resonanser under disse frekvensene. Har du et par høyttalere som egentlig ikke spiller noe lavere enn 40Hz, og kun lager elektriske problemer på undersiden, har også filteret en funksjon. Du har også en mulighet til å få kontrollere volumet på hver kanal. De kan brukes til å begrense den totale effekten slik at du aldri står i fare for å sprenge høyttalerne, men i en bi-amping kan de også brukes til å justere litt på forholdet mellom bass/mellomtonen og diskanten. Denne burde jo strengt tatt være ideell allerede fra fabrikken, men å kunne dempe en altfor fremtredende bass, eller en litt for spiss diskant, virker som en god ide hvis du ønsker å tilpasse lyden i høyttaleren til rommet. Man da behøver du altså to like forsterker. Elektronikken skal også ha fått en liten «facelift», men dette er det ikke helt lett å få noen detaljer om.

275_front_big.jpg

Flott til innbygning

For alle som mener at forsterkeren helst ikke bør synes, kan disse forsterkerne lett bygges inn. De kan rackmonteres hvis du kjøper deg et sett med rack-ører, og kan slås av og på med en DC-trigger, eller ved at forsterkeren mottar et lydsignal. Her er det to nivåer å velge mellom slik at du får en så brukbar tilpasning til ditt eksisterende system som mulig. Parasound har også konstruert forsterkerne for at de skal avgi så lite varme som mulig, og selv om jeg var litt skeptisk, blir de forbausende lite varme under spilling. Selv om det blir en smule hektisk på lydsiden i hjemmekinoen.

Lyden av en

Det er vel egentlig litt tvilsomt om man hører store forskjeller på volumet på en forsterker av samme type på 75Watt og 90Watt. Husk at du for å øke volumet med 3dB må doble forsterker-effekten. Likevel virker versjon 2 ennå litt sprekere, og kraftigere på de volumene du allerede spiller på. Jeg synes også den låter litt mer raffinert og også åpnere, for var det noe som kunne anføres i karakterboken som ikke var helt 100 prosent på den forrige modellen, var at den kanskje manglet litt raffinement. Ikke i forhold til pris og størrelse, men kanskje mer i forhold til hvilke forventninger man naturlig har til en effektforsterker. Selv om den koster under seks tusen kroner stykket. I forhold til størrelse, pris og forventninger synes jeg dette er en brillefin effektforsterker. Den spiller overraskende livlig og energisk, og det virker som om den har masse krefter. Både til å spille med, og å ha i reserve til det virkelig dundrer til i bassen. Forsterkere i denne klassen blir ofte mistenkt for å ha mer krefter enn raffinement, men her er det er lite å utsette på detaljer, oppløsning og smådynamikk. Den spiller ganske nøytralt, har et stort og bredt lydbilde og er i det hele tatt en ganske så trivelig gjengiver av musikk. Spesielt stilig låter den på Sonos Venere 3.0. Dette er tydeligvis en ganske så god match. Venere er en ganske rolig og avslappet høyttalere med masse flotte detaljer, men behøver kanskje litt drahjelp for å bli virkelig morsom. Det får den i fullt monn av Parasound 275 v2. Mellomtonen får ganske mye futt og trykk, og diskanten blir livlig og interessant å lytte til. Det går utmerket med den lille høyttaleren Elac BS 403 også. Den har en Heil-diskant i toppen som er kresen og slett ikke alltid så lett å få til. Med denne effektforsterkeren går det imidlertid veldig bra. Diskanten blir svevende og vektløs, mellomtonen blir stram og presis, og bassen blir kontrollert, og får faktisk også mer vekt enn det jeg har hørt med andre forsterkere i prisklassen koblet til. Jeg synes forsterkerne er flotte på musikk som har mye akustiske strengeinstrumenter i miksen, i tillegg til en god stemme, selvsagt. Akustiske gitarer låter veldig flott, stemmer blir godt fokusert og plassert i stereobildet, og det er på gode innspillinger utrolig godt fokusert. Likevel er det på musikk som krever litt ekstra energi at forsterkeren virkelig blomstrer. Den høres mye kraftigere ut enn den ser ut på papiret, og når jeg setter på Jack White sin Lazaretto blir det full live-stemning i stua. Ikke fordi det låter highend, og jeg kan sitte i sofaen og palpere musikken til minste detalj, men fordi det låter så friskt, frekt og frempå. Musikk skal jo være underholdende og gøy å lytte til, skal det ikke?

275_rear_silver_300.jpgHva kan den brukes til?

Den gjør selvsagt tjeneste som en utmerket effektforsterker sammen med en god forforsterker, og jeg ville vært helt på grensen til å koble den sammen med en Parasound P5 forforsterker hvis jeg hadde ambisjoner om å bygge opp et kompakt, men ryddig og godt anlegg. Selv om den «kun» er på 2 x 90 Watt, er det mange middels til store hjemmekinoreceivere som får en kraftig oppgradering med denne forsterkeren. I tillegg får du selvsagt en veldig praktisk og troverdig demonstrasjon på hvor mange Watt som egentlig bor på innsiden av en receiver. Du finner garantert ut at 2 x 150 hjemmekino-watt, er skrøpelige greier i forhold til de kreftene som holder til under panseret på 275 v2. Koblet til en Sony DA5800ES blir lyden friskere og mer spennende, mer intens og rikere på dynamikk. Det til tross for at Sony-en absolutt ikke er spesielt rimelig. Og det er altså med kun en av forsterkerne koblet til. Med en forsterker som dette har du to valg. Du kan bruke den i stereo på fronthøyttalerne, noe som faktisk er en ganske brukbar oppgradering, eller du kan kjøre den brokoblet i mono, og koble den til senterhøyttaleren. Da kan jeg love deg at den våkner til liv! Hva som er best er selvsagt avhengig av høyttalersystemet ditt, men et rent hjemmekino-system med en middels til stor senterhøyttaler, kan øke trykket og dynamikken betydelig med innkjøp av kun en ekstra forsterker. Kjøper du to, en til senterhøyttaleren og en til fronthøyttalerne, kan det hende du knapt kommer til å kjenne igjen lyden i systemet ditt. Det er mye mer moro å hente ut fra lydsporet på film, og ikke behøver det å koste en masse penger, heller.  

Er to bedre enn en?

Med 2 x 90Watt er du helt på grensen med ha nok effekt til det aller meste, men det er selvsagt enda litt bedre med mer effekt. Med to forsterkere kan du få 4x90Watt, eller 2x200Watt i brokoblet modus. Har du høyttalere med to høyttalerinnganger er det mulighet til å bruke en forsterker til å drive bassene og en til å drive diskantene. Det høres ut som det ikke gir den helt stor forskjellen, men når du kobler forsterkerne fra hverandre og lar en av dem konsentrere seg om bassen/mellomtonen, og den andre til å kun drive diskanten. Forskjellen er først og fremst en åpnere, roligere og enda mer kontrollert gjengivelse. Man skulle jo tro at det først og fremst er diskanten som har den største nytten av å eie 2 x 90Watt helt alene, men bassen og mellomtonen er også strammere, tøffere og har mer vekt. Kanskje skjer den største forskjellen i mellombassen hvor en renere og mer presis gjengivelse gjør at mellomtonen på oversiden kommer mer frem, og blir tydeligere og renere. Diskanten får også et løft, og blir roligere, mer naturlig detaljert og en liten smule mer avslappet. Heldigvis uten at den mister energien og attakket. Jeg synes dette låter brillefint, og da snakker jeg også i forhold til hva man må betale for disse to forsterkerne. Forskjellene blir jo ikke overveldende, og det er viktig å holde seg til realitetene her, men jeg synes det er mer moro å lytte til musikk og blir mer engasjert i det som kommer ut av høyttalerne. For meg er det verdt alle pengene, og enda litt til. Kanskje synes jeg også at det å bruke to forsterkere er bedre enn å kjøre en som er større. Vi ser nemlig veldig ofte at det ikke er noen større forskjell på mindre og litt større forsterkere i samme serie fra samme produsent, og sitter med det bestemte inntrykket at to identiske forsterkere og biamping er en veldig god ide for lydkvaliteten. Alternativet er å benytte begge forsterkerne brokoblet, og la hver høyttalere drives av hver sin forsterker på 200Watt. Dette spiller åpenbart mye høyere, og med mer pondus, men i motsetning til løsningen med 4 x 90Watt spiller det ikke noe bedre eller mer detaljert. Bare høyere. Nå er det mange som hevder at brokobling av forsterkere gjør at lyden blir litt råere og mindre oppløst, men det er det ingen tegn til her.

Konklusjon

Parasound har med 275 v2 laget en forsterker som er enda litt bedre, enda litt tydeligere og presis, og enda litt kraftigere. Og dette kommer altså på toppen av en konstruksjon som var imponerende nok til prisen også tidligere.Den spiller musikk med bravur, og løfter lyden i hjemmekinoen til nivåer som vil gjøre enhver hjemmekinoreceiver stiv av skrekk, og vil plassere deg smilende i lytteposisjon nesten uansett hva slags materiale du velger å spille.