Det er en del forskjellige produkter å velge mellom hvis man vil ha en nettverkspiller i stua, eller kanskje bare et nettverkutstyrt produkt som en hjemmekinoreceiver eller et multirom-produkt. Valgene er mange. Vi har sjekket ut nettverksmulighetene til alt vi har hatt inne av kombinasjonsprodukter, men hvor mye bedre låter egentlig dedikerte nettverkspillere? Vi sjekker ut Pioneer N-70A, og ser hva som skjer. 

Fleksibel og velutstyrt

Det som er interessant med Pioneer N-70A er at den er et skikkelig hifi-produkt, og kan brukes både som nettverkspiller, streamer og DAC til alt som har digital utgang, inklusive PC/Mac-er. Om ikke det er nok finnes det innebygde radiotjenester og avspilling fra bærbare enheter via AirPlay. Spilleren har en utstyrsliste som er seriøst lang, men vi får forsøke å hente frem det viktigste. Spotify Connect er innebygget, det samme er vTuner slik at du kan hente alt du behøver av radio-kanaler via nettet, og glemme alt som heter DAB via stereoanlegget.

Apple AirPlay fikser overføringen av musikk fra sin Apple-dings, eller du kan bruke en kabel direkte inn i N-70A. Da kjøres signalet digitalt fra iPhone eller iPod og blir D/A-konvertert av den innebygde DAC-en til Pioneer. Det gir håp om god lyd hvis du for eksempel spiller musikk via WIMP i hifi-kvalitet. Det er selvsagt ikke nødvendig fordi spilleren takler det aller meste av vanlige lydformater. Det inkluderer MP3, WAV, AAC, Apple Lossless, LPCM, Flac og selvsagt DSD. Via nettverket kan du spille av musikk fra en NAS eller en hvilken som helst disk som er DLNA-sertifisert. Spilleren har ikke trådløst nettverk, men dette kan kjøpes i tillegg via adapteren AS-WL300. Det er selvsagt kjekt å ha, men du skal være klar over at du da mister muligheten til å streame DSD (lydformatet fra SACD). DSD behøver kabel.

Det er nok innganger å leke med, men i hifi-sammenheng er det to innganger for et eksternt digitalt signal fra en CD-spiller eller liknende, som er mest interessante. Bare husk at optiske innganger ikke takler mer enn 24/96. At denne enheten kan brukes som en ekstern DAC gjør den interessant for alle med en CD-spiller eller en BD-spiller som har sakket litt akterut når det gjelder oppløsning og lydkvalitet. Den har også digitale utganger hvis du allerede har en DAC av betydelig kvalitet, men kun ønsker en god nettverkspiller, og den har også både standard RCA-analoge utganger og XLR-balanserte. Det er jo som det seg hør og bør på et kvalitetsprodukt.

Skjermen i front vil kanskje noen si virker litt liten, og det er den også. Litt nærsynte meg fikk ikke spesielt mye ut av dette displayet sittende i sofaen 4 meter unna. Displayet kan vise plateomslag, men ikke uten videre. Du må selv legge inn album art som jpeg-filer i mappene for å få vist dem i displayet når du spiller Wav-filer. Prøv det med et par tusen plater!

Kanskje vi skulle nevne funksjonen ”sound retreiver” også. Den har som hensikt å prosessere komprimerte lydfiler tilbake til originalen. Det gjør den selvsagt ikke, men på enkelte typer materiale kan det muligens være noe å hente, men dette er veldig vanskelig å høre.

(saken fortsetter under bildet)

n-70a-k_sy@140709@l.jpg

Litt teknikk

Det er separate strømforsyninger til digital og analogdel, DAC-ene er de imponerende Sabre32 ESS9016 chip-ene hvor hver av dem har hele 8 konverteringskretsløp. Det blir ikke særlig mer presist enn dette i nærheten av denne prisklassen. Musikken som avspilles er i høyoppløst kvalitet opp til 24/192, men kan oppsample internt til 32/384 og faktisk også avspille musikk i denne oppløsningen fra en PC/Mac koblet til USB-inngangen. Det er mange som har begynt å streame DSD-filer de har lagret på datamaskinen, og dette takler selvsagt en spiller som dette opp til 2,8/5,6 MHz. Vekten på spilleren er 11,5 kilo, og den kjennes veldig skikkelig og stødig.

Mye å sette opp

Kanskje skulle jeg ønske at jeg kunne slå på produktet, og så var alt fikst ferdig og klart til å starte. Men noe av dette må jo gjøres manuelt. Som for eksempel å finne den/de nettverks-diskene jeg har i systemet mitt. Noen ganger går det greit, og det gjør det her også, selv om jeg godt kunne tenke meg at det var enklere. Innstillingene av radiokanalene gikk greit, AirPlay var i funksjon på et blunk og Spotify har vi jo koblet opp så mange ganger nå at det går unna på automat. I det hele tatt er det ganske lett å finne frem, og du behøver absolutt ikke å være noen ekspert på verken stereo eller data for å få dette til å virke etter hensikten.

Det låter fabelaktig

Skulle jeg testet inngående alt denne spilleren kan gjøre, hadde jeg kun fått skrevet en fattig artikkel til denne utgaven. Jeg gjorde derfor et nennsomt utvalg, og endte opp med å teste den via USB-inn, med et digitalt signal koblet til den digitale coax-inngangen og jeg spilte av musikk fra NAS-en min over nettverket. Det er vel knapt noen som ser for seg å bruke absolutt alt av fasiliteter uansett.

Bare for å si det med en gang. Du kjøper ikke denne enheten for å spille av MP3-filer du har rippet fra CD-samlingen din, eller allerede har liggende på nettverket. Uansett ”sound retreiver” eller ikke, er det ikke noe hygge å hente på filer som er noe særlig under 256-320kbps. Avspilling av komprimerte filer virker også som en litt sær grunn til å kjøpe en dyr spiller med høyoppløst lyd som sin absolutte styrke.

n-70a-k_sy_b@140822@l.jpg

Lyden er stødig med et godt fundament, og lyden synes jeg er ganske så underholdende. Japanske produkter har en tendens til å låte litt vel avrundet og finpusset, men her er signaturen klart livligere. Det skal faktisk godt gjøres å ikke bli skikkelig engasjert når denne maskinen spiller favorittmusikken. Det er heller ikke for langt frempå og masete. I det hele tatt virker dette som en spiller hvor det aller meste er i veldig god balanse. Denne signaturen er den samme uansett kilde - fant jeg etter hvert ut, og gir den samme glitteret og oppløsingen enten du hører på musikk fra USB, nettverket eller som DAC via den digitale coaxinngangen. Er du utstyrt med et par gode ører kan det nok på enkelte typer musikk være mulig å høre at musikk i nettverket er akkurat så vidt litt mer urolig helt i bakgrunnen, og kanskje ikke like briljant i den øvre mellomtonen og diskanten. Kanskje er ikke spilleren fantastisk når det gjelder dynamikk, men det er ikke noe i veien med den dynamiske kontrasten. Små detaljer og plutselige transienter er med på å gjøre musikken levende og lydbildet troverdig.

Jeg drar i gang med musikk jeg har på Mac-en, og forsøker å trikse litt med musikkprogrammet Logic for å spille av filene i så mange oppløsninger som mulig - i perfekt i synk med hverandre. Det låter selvsagt luftig med høyoppløste musikkfiler, men for meg er overraskelsen hvor mye spilleren får ut av musikk fra CD eller for den saks skyld Flac-filer. Musikken er presis, lettflytende og åpen, og den kommer og tar tak i deg enten du vil eller ikke. Musikken lever og virker underholdende og engasjerende, og når den i tillegg har en masse detaljer, presisjon og talent for rytmikk og musikalsk fremdrift er veldig mye gjort.

Det er ikke så veldig farlig hva slags musikk du spiller. Pioneer N-70A virker absolutt altetende, og takler både det helt sublime og det hardbarkede på samme elegante måte. Musikk som er fullpakket med instrumenter, og med en masse musikalske lag over og under hverandre, blir tatt overraskende godt vare på. Det er ikke noe som føles komprimert, hardt eller utelatt, og det er en nytelse å høre damestemmer som trår til skikkelig uten at det sprekker opp, eller at du føler du må ta dekning og beskytte deg mot det som kommer. Kjør gjerne den litt krevende stemmen til Susanne Sundfør, og hør hvor elegant spilleren takler å spille av musikk som både er hard og intens. Stemmen er uansett veldig tilstede, og er plassert godt fokusert i det stille og ganske store lydbildet. Spilleren kan være myk, innyndende og behagelig med Silje Nergaards litt forsiktige og nakne stemme, og fare opp som en løve og brøle ut sitt sinne med Rage Against the Machine. At den også gjør det med den aller største selvfølge gjør meg faktisk en smule imponert.

Konklusjon

Det går helt sikkert an å kjøpe bedre nettverkspillere, men jeg er ikke så sikker på om det er mulig å få så mye vellykket lyd til denne prisen andre steder, og heller ikke en såpass velfungerende utstyrspakke. Vi skal selvsagt forsøke å finne noen verdige konkurrenter, men akkurat nå synes jeg dette er svært bra, og et veldig godt kjøp.