Vi har fulgt med Sonos fra deres aller første litt halvspinkle introduksjon, og sett selskapet ikke bare ta ledelsen, men nesten fullstendig dominere markedet for multiromprodukter. Suksessen har etter vår mening vært en blanding av grei lyd og fremragende brukervennlighet.  

Play:5

Den kompakte aktive nettverkshøyttaleren Sonos Play:5 har ikke blitt spesielt mye stiligere med årene. Sonos holder designet enkelt, og kabinettet er fortsatt i plast. Der stopper imidlertid enhver sammenlikning med de forrige modellene. På innsiden er alt nytt. Tre diskanten og tre basser sitter plassert bak de nøytrale frontene. De tre diskanten er montert slik at den midterste peker rett frem, de to på siden peker til henholdsvis høyre eller venstre. Bassene er forholdsvis små, men vi snakker jo om tre stykker, og da burde det være mulig å flytte litt luft.

SONOS__Trueplay__2.jpgTrueplay er praktisk

En romkorreksjon som benytter mikrofonen til din iPhone eller iPad (kun støtte for iOS foreløpig ) vil kanskje mange være litt skeptiske til, men den gjør faktisk jobben sin på brukbart vis. Velger du Trueplay i Sonos-appen, sender systemet ut et testsignal som fanges opp av Apple-dingsen din, mens du tar en 45 sekunders runde rundt i rommet. Så analyserer iPhone/iPad-en din resultatet og sender en korrigert EQ-innstilling tilbake til høyttaleren. Målet er å korrigere for akustiske problemer i rommet, og diverse plasseringer av Play:5 som skaper lydmessig utfordringer. For eksempel når du plasserer den i et hjørne – hvor den utvilsomt vil spille for mye bass, eller midt i rommet – hvor den sannsynligvis kommer til å ha for lite bass.

 

Lyden uten korreksjon

Når romkorreksjonen først er på markedet vil de fleste sikkert også bruke dette, men det kan jo være fint å ha et sted å begynne. Vi lyttet litt til høyttaleren alene, og den klarer seg utmerket mot de fleste trådløse høyttalerne på markedet – nesten uansett merke, men vi er jo liksom i stereo-bransjen, og selv om Play:5 gjerne vil spille med et stort og bredt lydbilde, har det jo ingen ting med stereo å gjøre. Vi fortsetter derfor testen i stereo. Play:5 spiller med bra tyngde, har et detaljert og presis diskant, en ganske dynamisk mellomtone, og tilfredsstillende bass – selv om den ikke beveger seg helt ned i kjelleren. Klangen er i utgangspunktet ganske nøytral og det er en antydning til varme i lyden. Det kler stemmer spesielt godt, og alt man kan hente frem av akustiske instrumenter i innspillingen. Jeg blir måtelig imponert, for er man ute etter den absolutt beste lyden som kan kjøpes for penger, og man kan klare seg uten multirom og trådløst mottak av lyd, er det mange aktive høyttalere på markedet som melder seg på, og det gjør også en del kombinasjoner av forsterkere og høyttaler i omtrent samme prisklasse.    

PLAY5_Exploded_View__1024x724.jpgRomkorreksjon

Det er alltid en diskusjon om romkorreksjon, i dette tilfellet Trueplay, gjør lyden bedre. Klangbalansen blir åpenbart bedre, og når du får bort en boomy og rungende bass fra lydbildet er det klart at du hører mellomtonen og diskanten bedre, og får med deg langt flere detaljer. En bra ide å bruke på en høyttaler som dette. Jeg forsøkte dette noen ganger, og synes Trueplay fungerer godt. Lyden blir ”riktigere”, men det skjer også ting med selve lydbildet. Det blir mer presist, og bedre fokusert, men er ikke i nærheten av Gibson LS6 som jeg også har til test. De koster litt mer, men ikke så mye mer.

Spiller ikke spesielt høyt

Det største ankepunktet er vel egentlig volum, og når på volumskalaen dynamikken i systemet flater ut. Og da særlig i bassen. Har du en litt større stue, mange folk på besøk og ønsker å underholde med en smule partymusikk, kommer du til kort i bassen. Den blir ikke borte, men den blir monoton i den betydningen at den kun spiller bass som en effekt og ikke som en musikalsk tone.  

Alternativer

Dagens receivere er blitt skremmende billige, og tar du en budsjett-receiver med romkorreksjon og nettverk med mulighet for streaming, eller rett og slett kobler til en Sonos , og kobler til et par Klipsch stativhøyttalere fra den nye RP-serien, får du lyd som lett passerer Sonos Play:5 – hvis nå det er meningen, da. For vi ser klart brukervennligheten i Sonos-appen og fleksibiliteten du får på kjøpet med et Sonos-system.

Konklusjon

Sonos Play:5 er en flott oppgradering av et eksisterende Sonos-system, eller som en erstatning for andre trådløse høyttalere du har plassert rundt omkring. Høyttalerne spiller bra, har en smart romkorreksjon og satt opp i stereo tipper jeg de fleste kommer til å bli imponert over hva de presterer. Innenfor sine begrensninger må vi si at de oppfører seg glimrende, og du kommer helt sikkert til å trives med lyden de gjengir, og fleksibiliteten de tilbyr når det gjelder plassering og bruk. Den spiller brillefint sammenliknet med andre tilsvarende enheter, og fortjener kanskje en noe bedre karakter. Men i søket etter best mulig lyd for pengene, er det fortsatt mulig å kjøpe en passiv Sonos-enhet, en god budsjettforsterker eller receiver, og et par høyttalere til rundt omkring den samme prisen som spiller mer Hi-Fi og som ser enda bedre ut.