Nå er det vel ingen høyttalere som egentlig er fullstendig trådløse. Alle sammen er avhengig av en eller form for tilkobling til strøm og/eller signal på en eller annen måte. Høyttalerne må uansett ha strøm, og da er det noen, som Audiovector, som velger å sende lyden og strømsignalet i den samme kablene. Dette er det nok flere som kommer med. Alternativet er strøm inn på høyttaleren, og et trådløst signal fra en «hub» eller liknende slik både Elac og Focal gjør det i denne utgaven.

Fin, fransk og fornem

Focal anbefaler denne høyttalere til rom på omtrent 20 kvadratmeter og med 2,5 meter lytteavstand. Det mener de er helt ideelt. I tillegg mener de at oppkobling og bruk av en trådløs høyttaler skal være særdeles enkelt og rett frem. For å sikre at kunden kommer fort i gang har allerede høyttalerne og den medfølgende hub-en blir paret på fabrikken. Det eneste du som kunde behøver å gjøre er å koble til strøm og kilde, slå på strømmen og spille. Det er akkurat så enkelt som det burde være. Så kan man jo alltid ta en diskusjon om trådløst låter like bra som kablet. Elac har bekreftet at båndbredden er noe begrenset på deres trådløse løsning i forhold til analog eller digital overføring av signalet. Focal påstår at de ikke har noen kompresjon av signalet, men det begrenser seg uansett til 16bit/44.1kHz over trådløst. Så kan man jo gjerne si at avspilling mot hub-en av musikkfiler som for eksempel er i 24bit/96kHz blir utsatt for en form for komprimering. Men det er selvsagt litt flisespikkeri som ikke gir veldig avgjørende forskjeller ved lytting. Selv om det er noen som får vondt i hodet av å vite at det de hører på ikke er den absolutt beste kvaliteten som er å oppdrive i solsystemet. Trådløs overføring av lyden gir ikke noen umiddelbart hørbar degradering av signalet, og særlig ikke i den prisklassen vi opererer i her.

Skjermbilde 2015-12-10 kl. 19.06.14.pngPå innsiden av hver høyttaleren sitter det en 85Watt forsterker, og selv om dette altså er en aktiv høyttaler, har ikke Focal benyttet muligheten til å utstyre høyttaleren med aktive delefiltre. Vår erfaring er at det gjør lyden enda hakket vassere, men det kan jo hende Focal har noen helt andre tanker om akkurat det. Høyttaleren har en av Focal sine berømte inverterte diskant-domer, og to 13cm basser. Frekvensresponsen er oppgitt fra 50Hz og oppover så langt det menneskelige øret klarer å følge med. Bassporten er rettet forover og gjør høyttaleren brukbart lett å plassere. Høyttaleren er uansett rundstrålende i området hvor bassporten har sin funksjon, men det er uansett bedre å ha porten rettet fremover, enn plassert noen centimeter fra bakveggen.

Trådløs lyd

Det er viktig å huske at dette ikke er et par høyttalere til tyve tusen kroner paret, men et komplett system som er komplett med både forsterkere og høyttalere, og som er kontrollerbart fra sitteplassen i sofaen. Lyden er på det nivået vi er blitt vant med fra Focal sin side. Det vil si at den er god, ryddig, levende og detaljert.  Gjengivelse av stemme er nok høyttalerens aller beste side, og Nathalie Merchant kommer nydelig igjennom. Stemmen låter flott, sterkt og naturlig, men kanskje så vidt det er litt matt, i forhold til referansene våre. Bassen er ikke voldsomt dyp, men det er god plass til bassgitaren på opptakene, og det samme gjelder dype toner fra pianoet. Du får det med deg, selv om høyttaleren ikke har noen ambisjoner om å rive ned huset. Nathalie Merchant er enkelt oppbygget musikk med mye sjel, og noe de aller fleste høyttalere burde kunne gjengi med godt resultat. Derfor kjører vi videre med litt Kari Bremnes – neida, vi blir aldri lei! Denne gangen er det sporet Over en By som avspilles. Jeg synes det låter fint, men det er ikke direkte sprekt og spennende. Derimot er det fint detaljert, relativt avslappet og troverdig gjengitt. Diskanten er godt oppløst, passe vektløst og godt balansert med resten av lydbildet. Litt som på de nye høyttalerne i Chorus-serien som vi har testet tidligere. Focal har skiftet litt klangfokus siden sin forrige generasjon høyttalere, og det kommer også disse høyttalerne til gode. Det låter faktisk ganske fint. På tøffere og mer komplekse musikk-varianter er de også gode, og det er faktisk ganske engasjerende og underholdende det som kommer ut. Vi får ikke frem den aller siste gnisten og åpenheten, men den er det jo også vanskelig å hente ut av vanlige høyttalere i prisklassen rundt ti til tolv tusen.

Konklusjon

Focal Easya får full pott for glimrende brukevennlighet. Her er det absolutt ingen grunn til å være redd for at det trådløse skal kunne stelle i stand noe ugang. Som en komplett pakke må vi vel egentlig si oss ganske fornøyd. Du får lyd i en klasse som er absolutt akseptabel, og du får en høyttalere som kan plasseres i stua uten at den må tilkobles en masse utstyr.

Vi synes at denne typen forsøk på å tilpasse seg fremtiden, for selv om veldig mange kunne tenke seg å ha skikkelig lyd i stua, stilles det nokså seriøse krav i forhold til plassering og bruk av plass. For ikke å snakke om den nokså alvorlige og utstrakte allergien for kabler. I dette tilfellet er det kun en ting som gjelder. Har du strøm, har du lyd+