Det ser ut til at Naim har att noen store skritt med sin nye Uniti-serie, vi sjekket ut Atom i forrige utgave og ble høyst overrasket over hvor mye den gjorde ut av seg med den ganske moderate forsterkeren. Nå er det derimot snakk om den dobbelt så kraftige og dobbelt så store Nova.

Kraftig strømforsyning

Jeg synes Atom var god, men uansett hvor imponerende den spiller, er den fortsatt en ganske liten forsterker. Heller ikke Nova imponerer på papiret, men vi vet at det meste av årsaken til at Nova er dobbelt så bred som Atom er at Naim ville ha plass til en massiv strømforsyning. Det burde gi betydelige med krefter når vi tenker på hva slags hissigpropp Atom var. Nova skal yte 80watt per kanal, og det høres heller ikke voldsomt ut, men nå er vi på et nivå hvor du skal ha et krevende behov for volum hvis du ikke skal klarer deg godt med Nova. Kabinettet er som på Atom flott, firskåret og skarpt, og med den flotte volumkontrollen på toppen.

Naim er litt sære

Kikker vi på baksiden er det tydelig at dette er et produkt som er en del av et eget økosystem. Du har de vanlige analoge og digitale inngangene, men også Naim sine egne kontakter for å skape en ideell oppkobling med andre Naim-enheter. Du får to optiske digitale innganger, og to coax-innganger og en digital inngang med en BNC-kontakt. Det er også to vanlige analoge RCA-innganger og to av Naims egne DIN-liknende konnektorer.

Du har selvsagt en nettverkinngang, men også en HDMI-inngang med ARC for de som vil koble Nova til TV-en og kjøre TV-lyden over stereoanlegget. Og så er det høyttalerterminalene. Der omtrent alle andre skryter av gullplettede og kraftige høyttalerterminaler, synes tydeligvis ikke Naim at det er noen særlig vits. På baksiden av Nova er det fire hull som det passer en bananplugg inn i. Det er ingen mulighet til å bruke spader, og i hvert fall ikke mulig å bare skru fast en ikke-terminert kabel. Bra! Du får også et par forforsterker-utgangen. Et par vanlige RCA-utganger og en med en egen Naim-kobling.

Nettverkspiller

 En ting er at Uniti Nova selvsagt kan brukes som en vanlig integrert forsterker, men det er først og fremst som fullbefaren nettverkspiller med innebygget forsterker og DAC den er virkelig kjøpbar. Da kan du selvsagt koble deg til Tidal og Spotify, men Nova har også Chromecast, Airplay, Bluetooth, nettradio og selvsagt musikkavspilling fra en ekstern disk. Du har også en uPnP hvor du kan dele dine musikkfiler fra en Mac/PC eller en nettverksharddisk. Og det finnes to varianter til omtrent samme pris. En med og en uten DAB/FM-radio.

iPad_lifestyle.jpgFilformater

Flac og andre filformater kan du nyte i opp til 24bit/192kHz oppløsning, og den har både Apple Lossless, Wav og DSD på listen over filformater. I denne testen har jeg forsøkt å finne tak i litt av hvert av formater, men uten å finne noen vanlige formater den ikke klarer å dekode, eller for den saks skyld levere med en lydkvalitet som imponerer.

Lettbetjent app

Vi har sett mange app-er etter hvert, og Naim har gjort en god jobb med sin. Den er brukervennlig og lett forståelig. Den er nær kvaliteten til Bluesound og Sonos, men krever etter det jeg kan se ikke spesielle forhåndskunnskaper utover at du faktisk har benyttet en smart-telefon eller en iPad tidligere. Oppkobling går kjapt unna, og klarer du det ikke kan du spørre naboens 13-åring. Da er du på nett i løpet av minutter.

Lyden er kraftfull

Etter å ha hatt Atom på test, må jeg si at dette er noe ganske annet. Noe det selvsagt også burde være til godt over den doble prisen. Det oser av kraft, og selv på et par svære Canton Reference 3k er det knapt så jeg savner noen ting. Bassen er imponerende stødig og dynamisk, og det er litt som om forsterkeren tar litt ekstra sats og kliner til litt ekstra når det virkelig blir tungt og vanskelig. For moro skyld setter jeg på Bliss sine «Song for Olabi». Den samme låta jeg benyttet Atom. Kombinasjonen heftig perkusjon og en svær og dyp bassdrone er Stereo+ sin versjon av et torturkammer. Hvis det var gøy med Atom er det tyngre, større og flottere med Nova. Jeg spiller omtrent like høyt, men det er likevel mer massivt, større og mer involverende. Uten at jeg dermed er ute etter å nedvurdere Atom. Den er en kjempebra liten boks til 40 prosent av prisen, og vil være nok for de fleste.

Nova har mer kontroll, bedre dynamikk og trommeslagene blir hardere, mer presist og med mer informasjon om klangen i selve trommen, og ikke bare lyden av stikkene som treffer trommeskinnet. Resultatet er rikere og mer naturlig. Det dukker også frem flere merkbare pauser mellom transientene. Noen ganger pausene like viktige som tonene. Jeg setter meg ned i sofaen og gjør med klar for Cecilia Bartoli og Giacomellis Merope Sposa, non mi conosci. Som dere sikkert forstår snakker vi italiensk opera, presentert av en av de stiligste og dypeste operastemmene jeg vet om.

iPad_screen.PNGDet begynner med et sprøtt spinett og noen spinkle strykere. Dette låter da uvanlig fint, tenker jeg, og når Cecilias stemmer kommer inn kommer gåsehuden krypende. Stemmen hennes tar tak i noe inne i meg, og skaper en overraskende kraftig emosjonell reaksjon. Rommet er stort og lekkert, og det er «100 meter» til den bakre veggen på scenen. Resten av spillelista bestod av Dr.Jon, Rival Sons, The Arcs og Kvelertak. Musikk som ikke akkurat hylles for sin fantastiske lyd, men vi kan jo ikke ha det slik at vi kun kan lytte til musikk som er eksemplarisk innspilt. Til tross for varierende lydkvalitet lager Nova gode musikalske opplevelser også av dette. Orden, oversikt og en særdeles presis rytmikk er ikke å kimse av, uansett. Det var virkelig interessant og gøy å få den intense og heite følelsen av Rival Sons på systemet hjemme, og oppleve noe av den samme svette opplevelsen som på deres fantastiske Øya-konsert for noen år siden.

Kvelertak har tre gitarister. På overraskende mange lydsystemer er det knapt så du hører noen forskjell på verken tonene de spiller, eller lyden de har i de forskjellige gitarene. Her holdes de fra hverandre, løftes ut og opp av lydbildet, og du hører tydelig hva hver enkelt holder på med. Og sånn fortsetter det. Naim former lyden på en måte som virker svært musikalsk, men har samtidig en ordenssans som hever opplevelsen av all musikk du lytter til. Ikke noe dårlig kombinasjon.      

Konklusjon

Naim Uniti Nova er en svært kompetent forsterker, en god digitalkonverter og en brukervennlig og velutstyrt nettverkspiller. Tre ting på en gang! Og selv om du har en ganske stor stue, og et par velvoksne høyttalere er det ikke noen grunn til å avskrive Nova. Vil du ha alt i en enhet kan det hende at Uniti Nova er akkurat det du er etter.