Yamaha NX-N500 er en hifi-høyttalere som er konvertert fra en meget populær og ettertraktet monitor fra Yamaha sin proff-avdeling. De har altså ikke gjort særlig mye endringer på noe som helst, annet enn å tilpasse lyden til hifi-bruk – og puttet den full av utstyr. NX-N500 har Yamaha sin multirom-funksjon på innsiden. Noe som betyr at de kan benyttes til å spille på et av rommene i et større multirom-system. Men de kan selvsagt også benyttes alene, koblet til en mobiltelefon, en streamer-enhet, TV-en din eller CD-spilleren. For å gjøre alt den skal er det nødvendig med en DAC på innsiden. I dette tilfellet er den levert av ESS og fikser lydformater med oppløsninger helt opp til 32/384 eller 5,6MHz DSD.

Bassen er en 13cm-variant Yamaha har lang erfaring med, og kommer i den hvite fargen Yamaha benyter på sine studiomonitorer. Diskanten er, uvanlig nok, på 30mm. Til sammen skal elementene strekke frekvensresponsen fra ca. 55Hz til 40kHz. Forsterkerne gir 45Watt til bassen og 25Watt til diskanten, og det er et aktivt delefilter på innsiden. Signalene kan overføres trådløst via MusicCast-systemet, Bluetooth eller Airplay, men høyttalerne har også USB, optisk digitale inn og en analog inngang med 3,5mm minijack. Alle innganger går inn til den ene høyttaleren, og så går det en signalkabel mellom høyttalerne. Det er altså ikke helt trådløst dette, heller!

Front.jpgLyden

Lyden i Yamaha NX-N500 er ganske spretten og engasjerende. Mellomtonen er faktisk på et ganske så høyt nivå, og mer enn viser slektskapet til et par proffe studio-høyttalere. Det låter åpent, detaljert, ganske så dynamisk og veldig ærlig og direkte. Det er også en bemerkelsesverdig ro rundt instrumenter og stemmer som ikke så ofte finnes på høyttalere i denne prisklassen. Noe som gjør at fokus og instrumentenes plassering i lydbildet er glimrende for prisklassen. Diskanten er slik den skal være. Den stikker seg ikke ut, er godt balansert med mellomtonen, og har den oppløsningen som kreves i denne prisklassen. Den er passe energisk og er åpen, luftig og faktisk ganske raffinert.

Bassene er små, og det høres selvsagt. De strekker seg ikke veldig langt ned i bassen, og den er kanskje litt slank hvis den blir plassert på et par stativer. På en hylle eller reol nærmere veggen er balansen bedre, men den tryller jo ikke plutselig ut en masse dypbass! Kvalitetene denne høyttaleren viser i mellomtonen er på høyde med hva som helst i prisklassen. Forskjellen er at her får du alt du behøver av forsterkere og elektronikk i tillegg, og de funker glimrende i et multirom-system. Hva mer kan man forlange?

Konklusjon

Den er kanskje litt liten for å fylle opp en hel stue med lyd, men er en glimrende høyttaler i et lite rom, eller ved siden av PC/Mac-en på hjemmekontoret. Og den er flott å ta meg seg på hytta eller landstedet for å nyte god lyd også når du er hjemmefra.