Dali er skikkelig i vinden for tiden, og kommer stadig vekk opp med gode løsninger. Alle er enige i at Rubicon-serien er veldig god, og de har vist at teknikken kan brukes til mer enn å kun lage høyttalere som kan stå på gulvet eller plasseres på stativ. Selv vegghøyttalerne LCR er en god løsning på et evig problem, og det er å få et par høyttalere for veggmontering til å låte slik man forventer i forhold til pris. 
  Nå er det altså Rubicon 6 vi har med å gjøre, og den synes vi byr på mye av det vi er ute etter i en høyttaler som solid fundament, bra rytmisk fremdrift og kanskje det viktigste av alt, god balanse i hele frekvensområdet fra den kontrollerte bassen og helt opp til den aller øverste diskanten. 

Rubicon tweeter.jpgArven fra Epicon
Det nye materialet Dali har fått tilgang til å bruke i magnetsystemet, SMC, er åpenbart en konkurransefordel. Det fører til klasseledende bassgjengivelse og selv om vi kanskje håpet at Dali skulle slippe denne teknikken ned til sine noe rimeligere høyttalere, ble vi gledelig overrasket da Rubicon dukket opp. SMC er noe som sjelden som et materiale som er magnetisk, men som ikke leder strøm. Det gir en lineær drift i motoren som driver elementene, noe som igjen gir lavere forvrengning og en ren, klar og kontrollert bass. I motsetning til lillebror Rubicon 5 har 6-eren fått en ekstra bass/mellomtone, og det gjør en ganske stor forskjell skal det vise seg. 
  Løsningen til Dali denne gangen er en 2,5-veis høyttaler. Det betyr at begge bassene spiller helt ned til de laveste frekvensene, men kun den ene går helt opp og skjøter med hybrid-diskanten. Hybrid-diskanten er bygget opp av to elementer. En vanlig dome-diskant og en bånddiskant som er med og hjelper til helt øverst i toppen. 
  Når det gjelder møbelkvalitet har Dali stort sett alltid vært veldig bra. Det er de denne gangen også med kabinetter i flott finish, og med 4 flotte varianter å velge mellom. Sort og hvit høyglans står nærmest selvfølgelig på menyen, og du kan i tillegg få dem i lekker valnøtt og i rosso (rosetre). 

En ganske kompakt høyttaler
Dali Rubicon måler inn på akkurat under meteren i høyde, og nærmer seg den perfekte størrelsen for en stuehøyttaler. Noen kan sikkert gjøre innkjøp av den enda større modellen Rubicon 8. Slik sett kan Rubicon 6 virke som det perfekte kompromisset mellom pris, størrelse og ytelse. Høyttaleren er jo slett ikke rimelig, men det er nå engang slik at god lyd koster penger. 
  
Bra balanse
  Med høyttalerne plassert omtrent 70 cm ut fra veggen fikk vi en god balanse mellom mellomtonen og diskanten, men dette forandrer seg fra rom til rom. Halvannen meter ut på gulvet spiller den også med bra volum i bassen, men fundamentet er ikke like imponerende. Selv om mellombassen er ennå mer presis. Det blir rett og slett en avveining i forhold til hvordan du liker det. Da er det i hvert fall interessant at Rubicon 6 gir deg muligheten til å manipulere lydbildet en smule. Helt inntil veggen blir det ikke så halvgalt, men bassen blir hos meg en liten smule «boomy» og ikke så ren og kontrollert som vi vet høyttaleren kan spille. 
  Rubicon 6 fikk stå omtrent helt rett ut fra veggen uten vinkling mot lytteren. Det ga det mest solide lydbildet, og en scene uten noen hørbare «huller». Med plassering rett frem er det viktig at du ikke plasserer høyttalerne for langt fra hverandre i forhold til sitteposisjon. Den mye omtalte gyldne trekanten mellom din plassering og høyttalernes, gjelder også i høyeste grad her.  

Dynamisk og levende 
  Med de to bassene til Rubicon 6 blir det et deilig overskudd i bassen. Dette får du igjen i dynamikk, utmerket rytmesans og veldig god kontroll. I tillegg til at fundamentet i bunnen er av det solide slaget. Høyttaleren er ikke voldsom eller overdrevet i bassen, men heller sivilisert og skikkelig.  
  Jeg ønsker meg som oftest en dedikert mellomtone, men i Rubicon 6 virker det som om de 16,5 centimeter store bassene likevel har det hele under rimelig kontroll. Mellomtonen er ren, klar og åpen, og den er på sitte beste kjapp, presis og veldig gjennomsiktig. Jeg har flere høyttaler i prisklassen inne i demorommet, og selv om de både kan ha bedre dybde i bassen, og trykk i mellomtonen, er det vanskelig å matche Rubicon sin evne til å gjengi blåseinstrumenter som saksofoner og tromboner, og spesielt store, svære vegger av forvrengte gitarer. Det låter stort og kraftig i nedre mellomtone og i den øvre delen av bassen, men uten at det kommer ut av proporsjon. 
 Rubicon 6 wallnut ugrill.jpg

Jeg har spilt mye Emilie Nicolas i denne runden. Stemmen er mildt sagt deilig når den blir avspilt på et bra anlegg, og jeg synes også at det raffinerte og kresne elektronisk bakteppet i musikken er uhorvelig lekkert. Med en høyttaler som gir såpass mye detaljer som Rubicon 6 blir dette veldig flott. Lyden har en imponerende oppløsning, en åpenhet i mellomtonen som gjør stemmen til Emilie utrolig nær, og selvsagt ekstremt vakker, og bassen er musikalsk og til tider veldig flott. Hør på luften øverst i stemmen hennes og bli henført! Bakgrunnen i opptaksrommet er svart som en avgrunn, og det er alltid et godt tegn for en høyttalere. Her er det ikke noen farginger, lyder på avveie eller kabinettresonanser som trenger igjennom. Fraværet av støy bidrar til et stort og imponerende lydbilde med presist fokus på alle instrumenter og stemmer. 
  Rommet er som sagt stort, men det er ikke noe som tyder på at instrumentene blir større enn de skal være. Det er ingen 9 meter lange pianoer, eller trommesett som er fem meter brede. Dette er et lydbildet med gode proporsjoner og god plass mellom hvert enkelt instrument. Mer hektisk og hardtslående musikk gjengis like kontrollert og levende, og selv om volumet blir ganske så massivt, henger høyttalerne godt med. Det er ikke noen tendenser til kompresjon, og det synes som om det er nok overskudd til å få en ganske så imponerende dynamikk på plass også ved høye volumnivåer. I hvert fall så lenge det er nok ressurser i forsterkeren. 
  På høyttalere med mye informasjon i diskanten kan det bli til, hvis fundamentet ikke er fullstendig på plass, at diskanten stikker seg litt frem. Diskanten på Rubicon 6 er krevende, men ikke lyttemessig. Her smelter den godt sammen med resten av lyden. Når jeg sier kresen er det mer at den ikke er spesielt tilgivelig overfor utstyr som ikke holder den kvaliteten Rubicon 6 krever. Det er ingen som helst mening i å investere i en høyttaler som dette hvis intensjonen er å spare mest mulig på en forsterker. Jeg ser for meg integrerte forsterkere i klassen fra rundt 20-25.000.- kroner og oppover. Kanskje kan det være en ide å sjekke ut de litt rimeligere forsterkerne Denon PMA-2020 eller NAD C390DD2 i samme butikk, men uansett er dette absolutt nedre prisgrense.
  
Konklusjon
Vi har hatt det gøy med Rubicon 6. Det er en levende og morsom høyttaler som spiller engasjerende, underholdende, raffinert og særdeles detaljert. 
Den føyer seg inn i rekken av mange veldig gode høyttalere i prisklassen mellom 20 og 30.000.- kroner for paret, men har etter min mening kvaliteter i bassområdet som gjør at den skiller seg positivt ut. Det kommer litt an på hva du er ute etter, men er kontrollert, detaljert og veldig ryddig bass høyt opp på ønskeliste, bør du definitivt lytte til Rubicon 6.