1-Slide-Chameleon-B(1)

Sonus Faber Chameleon B

Sonus Faber - Sjarmeleon

Chameleon fra Sonus Faber er en flott kompakthøyttalere i beste italienske designtradisjoner, og med et genialt grep smelter den også inn i akkurat ditt interiør – eller stikker seg skikkelig ut slik den fortjener.

ANNONSE

Sonus Faber Chameleon B

Pris: 9.900.-

Importør: Mono AS

5

Karakter

5 av 5

Pluss:

Stilig og velbygget

Allsidig og vellydende

Energisk og engasjerende

Utskiftbare sidepaneler

Minus:

Kanskje litt reservert i mellomtonen

Stereo+ mener:

​Chameleon er full av liv og varme, og en sjarmerende og likandes musikkgjengiver! ANBEFALT PRODUKT!

Chameleon er en ganske tradisjonelt utstyrt kompakt eller stativhøyttaler, men ser du godt etter kommer Sonus Faber sine spesialiteter til syne i form av nydelig design og en finish som få andre høyttalere i prisklassen kan skilte med. Fronten, toppen og baksiden er trukket i lær og en rammen rundt de lakkerte sidepanelene er i aluminium. Det er materiale vi veldig sjelden ser, og som bringer høyttaleren opp på et klart høyere WAF-nivå enn andre i prisklassen. Heldigvis låter den også så godt at den går an å kjøpe kun for sine lydmessige kvalifikasjoner. Det hjelper også litt at de er håndlaget i Italia, og ikke dyttet sammen på omtrentlig vis i Kina.

Sjarmerende kjennskap

Nå sliter jeg heldigvis ikke med å få godkjennelse for ymse høyttalerkonstruksjoner i stua, men jeg må jo ærlig talt si at jeg merker godt forskjell på hvilke høyttalere som det virkelig settes pris på, og de som bare får stå i fred fordi kjæresten vet at de uansett er på vei ut om maks et par uker. Store, kantete høyttalere i treverk som er fremmedartede i fedrelandet, kommer alltid nederst på popularitets-skalaen, mens enhver høyttaler i møbelkvalitet hvor det er gjort noen smarte design-trekk kommer øverst. Om de er store eller små betyr ikke all verden. Sånn sett er Chameleon B en høyttaler du gleder deg til å vise frem. Materialene er en ting, men jeg tror de avtakbare sidepanelene er det som skaffer disse høyttalerne hjemmets designpris. Du kan velge mellom seks ulike farger, og det eneste som er bedre enn det, er om du kunne velge helt din egen farge. Kanskje det kommer siden.

Sonus_faber_chameleon_gallery_39(0).jpg

Interiør

På innsiden av høyttalernes litt skjeve kabinett sitter det en 29 mm domediskant i stoff og en 15 cm mellomtone/bass. Det er ingen store overraskelser her, altså. Delefrekvensen er på 2500Hz, og det er benyttet gode delefilterkomponenter i det ganske så enkle filteret. Følsomheten er oppgitt til 87dB v/1 watt mål på 1 meter, og de skal etter produsentens egne målinger spille fra 50-25000Hz. Følsomheten måler jeg til knappe 86dB. I et vanlig rom blir effektiviteten høyere, og den får også hjelp av rommet til å spille bass ned til omtrent 40Hz. Impedansen er 4 ohm.

Spilletid

Med en gang du begynner å spille musikk på denne høyttaleren mer enn aner du at konstruktørene har funnet frem til en vinnerformel. Diskanten er luftig og perfekt balansert med mellomtonen, og bassen er stram og kontrollert, men med en overraskende dynamisk spillestil. Den spiller morsomt, underholdende og levende, og med en kontant rytmisk energi som vi ikke alltid hører i denne prisklassen. At den ikke klarer å sprenge seg ut av fysikkens begrensninger får vi vel akseptere. Det blir sjeldent høyt, og nesten aldri skikkelig party-stemning, men du får kilt musikkinteressen din i høyere grad enn du kanskje tror. Det de er utrolig gode til er å hente ut detaljene og klangene fra innspillinger som er litt sparsommelig instrumentert. Det betyr alt som er av viser, jazz, pop, piano og mindre klassiske ensembler. Her viser høyttalerne frem et betydelig dynamisk overskudd og har en veldig fargerik og åpen spillestil. Kanskje med en liten antydning til reservasjon rundt delefrekvensen på 2500Hz. Akkurat det skaper en høyttaler som er lett å like, som har en smule ro og varme, og som er enkel å lytte til. Den henter på imponerende vis frem  klangstrukturen i pianoet til Ketil Bjørnstad, den slitte hesheten i stemmen til Peter Gabriel, og de bjelleliknende lydene til David Gilmoures Stratocaster, og tegner det tydelig opp foran deg. Fokuset er godt, men ikke for skarpt, og lydbilde er både bredt, dypt og romslig. De går ikke av veien for å spille rock og tyngre elektronika, men her er det grenser for hvor langt du kan strekke de før klangen flater litt ut, og fargepaletten blir gråere. For oss er det alltid viktig at produktene vi har inne til test er i stand til å engasjere, få oss til å lytte eller til og med hygge oss med musikk ut i de små timer. Uansett hvordan vi velger å beskrive de klangmessige egenskapene er Chameleon B veldig likandes og sjarmerende. Høyttaleren er veldig lett å leve med, ganske så allsidig så lenge du ikke later som om den er en stor gulvstående modell, og den kan enkelt kobles sammen med enhver forsterker jeg kan tenke meg. Og som vanlig – ikke koble små høyttalere i denne klassen til de rimeligste forsterkerne. Du kan spille med forsterkere som Onkyo A9010, eller NAD D3020, men vi anbefaler at du beveger deg opp minst en klasse.

Konklusjon

Jeg har dette utrolig trivelig sammen med Chameleon B. Den er utrolig enkel å leve med, og det er alltid et godt tegn de gangene jeg blir sittende å høre hele platen igjennom uten å zappe frem og tilbake i platesamlingen, eller lytte 20 sekunder på hvert spor. Riktig plassert setter de også opp et stort og sjenerøst lydbilde og et nydelig perspektiv. Chameleon B er en gavepakning til alle som er glad i musikk!  

 

Kommentarer

ANNONSE
ANNONSE

Siste fra forsiden

DSC_0202 (2)

En vegg av bass

Anders kan skilte med 130 db med vellyd og en hel vegg av basser. Du må høre seksten 18 tommere før ...
weiss02

Vi har intervjuet Jonathan Wei...

- Vet du hvordan et soundtrack spilt på 110 desibel uten forvrengning høres ut i en tom kinosal? Jeg...
Focal Stellia

Focal Utopia Stellia

Focal har laget mye moro for oss hifi-entusiaster de siste årene, men hvem hadde trodd de skulle lan...

Siste tester

Focal Stellia

Focal Utopia Stellia

Focal har laget mye moro for oss hifi-entusiaster de siste årene, men hvem hadde trodd de skulle lan...
Argon Forte A5_1

Argon Audio Forte A5

Argon har lang erfaring med å lage høyttalere med alt du behøver av både forsterkere og elektronikk ...
Audiofly AF1120

Audiofly AF1120

Vi er hele tiden på jakt etter god lyd, og den må gjerne komme fra omtrent hva som helst. Denne gang...