kygo001_1024x683

aurora01_1024x683
aurora02_1024x683
aurora03_1024x1536
aurora04_1024x683
aurora05_1024x1536
jazzboksen_1024x576
jazzgata_1024x684
kygo001_1024x683
kygo002_1024x683
kygo003[1]_1024x683
kygo004_1024x683
kygo005_1024x683
oseth_1024x683
kygo014_1024x1534
publikum_kirketorget_1024x684

Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg Jazzfestival - Gullet ska hem

Et smekkfullt Kirketorg i Kongsberg fikk oppleve et lys- og pyroshow man vanligvis ikke forbinder med jazzfestivaler. Men det var verken gamle puddelrockere eller Jean-Michel Jarré som stod på scenen. Der regjerte nemlig bergenseren Kygo.
ANNONSE

Importør:

Karakter

 

Nå kan nok noen hevde at artister som Kygo ikke har noe på en jazzfestival å gjøre, men slike artister drar masse publikum som igjen gjør det mulig å booke strålende jazzartister som til tross for kvalitet i verdensklasse ikke trekker like mye folk. Derfor er de store norske jazzfestivalene etter hvert blitt kombinasjonsfestivaler der både jazzpuritanistene og de mer pop/rock-frelste får sitt. Det må jo være helt greit at de store massene subsidierer mindre populære jazzmusikere.

Det gir blant annet lokale talenter som Magnus Aannestad Oseth fra Nedre Eiker mulighet til å holde konsert i eget navn og dermed bygge seg både en karriere og et publikum på hjemmebane.

Fredagen var også tidspunktet for «Takk for prisen»-konserten til Ellen Andrea Wang. Hun fikk DnB-prisen på fjorårets festival og kom tilbake i år med prosjektet «Songs from Land». Det ble en fantastisk konsert av vokalisten, bassisten og komponisten i en fullstappet Energimølle i Kongsberg. Wang takket for prisen, men det er vi som publikum som bør takke Wang. Her har Norge en utrolig spennende, ung musiker med verden for sine føtter.

Ellers var det som vanlig ulike varianter av jazz både i teltet i Jazzgata og i Jazzboksen litt lenger ned i sentrum.

Selv gikk jeg glipp av altfor mange gode konserter i går igjen. Farmers Market, Bobo Stenson og Steps Ahead var tre konserter jeg gjerne skulle besøkt. Det er jazzartister i ypperste verdenselite, og gjenforeningskonserten med Steps Ahead stod egentlig høyt på ønskelista.

Artikkelen fortsetter under bildet

aurora01_1024x683.jpgI stedet lot jeg jazz være jazz på fredagskvelden, for denne dagen var i hvert fall for «vanlige» musikkinteresserte rene vestlandsmesterskapet. Det foregikk på Kirketorget rett utenfor den fantastiske Kongsberg kirke. Skjøre og unge Aurora Aksnes fra Os rett sør for Bergen åpnet ballet med sin melankolske popmusikk. Til tross for et utrykk som man kunne frykte ville drukne på en så stor festivalscene som i Kongsberg, grep den lille Os-jenta tak i situasjonen med en autoritet som langt overgår både hennes fysiske størrelse og alder. Hun har definitivt mer enn sine mest kjente hit-låter å fare med og fremstår både selvsikker og sjarmerende på scenen. Lyden ble også bra etter hvert, selv om det startet litt i skarpeste laget.

Etter at Aurora gikk av scenen ble det rigget om til kveldens hovedattraksjon, Kyrre Gørvell-Dahll, eller Kygo som han er kjent som over hele verden. Bak både computere og tangenter ble kirketorget omgjort til et eneste stort klubblokale, der pumpende bass, fengende rytmer og catchy melodilinjer fikk hele torget til å gynge. Kygo selv så ut ti lå stortrives i Kongsberg, og kom da også med utsagt fra scenen som skulle tyde på det. Lys- og pyroshowet burde kunne finansiere en liten jazzfestival alene, og jazzelskerne fikk også sitt i ekstranummerne da Ensemble Denada som kvelden før spilte med Arild Andersen, kompet Kygo sine største hits Firestone og Stole The Show.Det var mer enn nok til å få fram smilet hos de fleste da lysene slukket rundt midnatt. Kygo er et fenomen, og konserten på Kirketorget gjorde ingenting for å dempe den statusen. Hadde fotball-laget i hjembyen til Kygo vært like bra som ham, hadde nok gullet vært på vei «hem» i år igjen.

Men vestlendingene er i hvert fall nå bedre på musikk enn fotball. 

Kommentarer

ANNONSE
ANNONSE

Siste fra forsiden

Muso2-Black-2

Ny elektronikk og bedre lyd

Det er ikke mange kompakte høyttalere som kan spille hifi, men det kan i høyeste grad den nye Naim M...
DSC08894_1280x720

De første bildene fra Highend ...

Highend 2019 pågår for fullt, og i løpet av dagen har sannsynligvis 20-25000 mennesker passert gjenn...
Magico_Alle hoyttalerne

«Billig» hjemmekino fra Magico

Magico har alltid gått sine egne veier. Mange husker vel når designer Alon Wolf lagde det enorme hor...

Siste tester

YouTubeTelefon

Betaler du dyrt for drittlyd?

YouTube har fått sin egen musikktjeneste. Vi ser hvordan de klarer seg mot de gamle traverne både nå...
Hegel_front

Verdens første test av Hegel R...

Hegel fortsetter å komme opp med nye produkter, og denne gangen er det den integrerte forsterkeren R...
PLAY5_Black_Living_Room

Sonos Play 5 - med romkorreksj...

Det lå selvsagt i kortene. Sonos måtte komme med noe nytt nå som absolutt alle vil selge multirom. E...