I 1979 forlot den da 30 år gamle Taku Hyodo Luxman for å grunnlegge Kouri Denki Company som skulle produsere elektriske deler. Samtidig begynte han å lage forsterkere under merkenavnet KFH for cafeer og barer hjemme i Japan. Disse ble kun laget på privat bestilling, for det første kommersielle produktet KFH Triode 33 kom ikke før i 1991. Fire år senere ble KFH-navnet byttet ut med Leben, og den første Leben-forsterkeren RS-35A så dagens lys i 1995. Denne effektforsterkeren fikk selskap av forforsterkeren RS-28c i 1998.

Leben har gjennom årene skaffet seg en stor fanskare ikke minst hjemme i Japan, og sortimentet består i dag av flere ulike for- effekt- og integrerte forsterkere og platespillerforsterkere. Testforsterkeren CS-300F er den siste Leben har lansert. Det skjedde i 2013. 

CS300F

Jeg bare innrømme at jeg digger designet på Leben-forsterkerne. Det er noe med retro-looken og kombinasjonen av treverk på sidene og den gullforgylte og grønne fronten med messing-knottene. Det er feel­-good av en annen verden, og selv ikke fraværet av fjernkontroll får meg til å slutte å smile. Derimot får man jo litt ekstra trim fram og tilbake til racket for å justere volumet til ønsket nivå. Dog skulle jeg nok ønsket meg en fjernkontroll i samme lekre design som selve forsterkeren, men man kan jo ikke få alt, tydeligvis.

Leben Front_0.pngEllers er det verdt å merke seg at CS300F kun yter 15 watt per kanal. Det setter store begrensninger på hvilke høyttalere man kan koble den opp med. Men det finnes mange høyttalere å velge mellom, så lenge de er lettdrevne. Importøren sendte med Blumenhofer Tempesta 17, og de fungerte aldeles utmerket.

Kraften kommer for øvrig fra GE JAN-6127-rør som egentlig var ment til bruk i computere, men Hyodo har tydeligvis funnet ut at de også kan brukes i til å produsere lyd.

Forsterkeren har fem innganger – alle ubalanserte rca - pluss tape inn- og ut. En vribryter gir deg mulighet til å velge mellom fire-, seks- og åtte-ohms impedanse på høyttalerutgangene.

Lyden

Det er ingen tvil om at Leben-forsterkeren har en klangkarakter som ligger litt til det mørke eller varme, men det er likevel ikke slik at den oppleves som lukket oppover eller at den mangler detaljer. Likevel har den en fantastisk mellomtone som yter nær sagt all musikk jeg har foret den med rettferdighet. Stemmer er en fest å høre på, det samme med soloinstrumenter. Det er som det kommer en ekstra glød rundt alt, og jeg tenker at dette er akkurat den type lyd jeg kunne levd med resten av livet. Perfekt er det ikke, men når resultatet er at man bare har lyst til å høre en plate til, så gjør Leben-forsterkeren noe fundamentalt riktig.

Bassen er god og kontrollert. Den er ikke anemisk, men heller ikke tykk og utflytende slik myten om rørforsterkere ofte påstår. Det er godt med detaljer i hele frekvensområdet også i diskanten, og dynamikken er ypperlig. Ray Charles-plata Genius+Soul=Jazz formerlig eksploderer ut av høyttalerne, og særlig blåserekka kan skrelle tapeten av veggene. Det er rett og slett fryktelig imponerende.

Holografien er second-to-none. Det er stort, bredt og dypt med ypperlig presisjon.

leben_back.jpgDet finnes selvsagt forsterkere som gir deg enda mer detaljer, enda mer gjennomsiktig mellomtone og mer kontant bass. Ikke minst finnes det forsterkere som driver langt flere høyttalere enn denne 15-watteren, men den spillegleden og spille-evnen som CS300F kan presentere på lettdrevne høyttalere er mildt sagt avhengighetsskapende. Jeg har nemlig begynt å lete etter et sted i huset jeg kunne fått plass til et nummer to-anlegg.

Konklusjon

Leben er tysk og betyr livet, og er det noe denne forsterkeren kan, så er det å bevare livet i musikken og gleden over et liv med musikk. Dette kan fort bli den siste forsterkeren du kjøper. Ikke fordi den er best, men fordi den spiller like lekkert som den ser ut. Snakk om å bli bønnhørt.

* Livet er herlig.