DF-04856_R2_rgb.jpgAfroamerikanske kvinner i historisk romkappløp

Filmen handler om tre NASA-ansatte, fargede kvinnelige matematikere og hvordan de hjalp USA med å vinne romkappløpet mot daværende Sovjetunionen. Men filmen handler også om hvordan de samtidig dro kampen for like rettigheter og muligheter – med hensyn til både kjønn og hudfarge – et langt steg fremover.

«Hidden Figures» er regissert av Theodore Melfi, og i de tre kvinnelige hovedrollene finner vi Oscar-nominerte Taraji P. Henson, Oscar-vinneren Octavia Spencer og den kjente sangeren Janelle Monáe, som har sin spillefilmdebut her.

De tre kvinnene var hjernene bak en av de største bragdene i amerikansk romfartshistorie – oppskytingen av romfartøyet som sendte astronauten John Glenn som første amerikaner i bane rundt jorden.

Prestasjonen gjenreiste folkets tillit til nasjonen og snudde samtidig det pågående romkappløpet mot Sovjetunionen. Den visjonære trioen trosset alle kjønns- og rasefordommer, og inspirerte en hel verden til å drømme stort.

FP93169541-UHD-ps-3D.jpgCostner vs. Octavia Spencer – igjen

Den mannlige hovedrollen spilles av ingen ringere enn Kevin Costner. Her spiller han Al Harrison, som ledet USAs legendariske Project Mercury-team.

Costner, som har vunnet to Oscar-statuetter, er selvsagt mest kjent for «Danser med ulver», som han både regisserte, produserte og spilte hovedrollen i, men han er også godt kjent for store roller i filmer som  «Fortidens helter» («Field Of Dreams»), «JFK», «No Way Out», «The Bodyguard», «Wyatt Earp» og «Bull Derham».

I «Hidden Figures» spiller Costner for øvrig igjen mot Octavia Spencer, sist gang de gjorde det var i det Costner-produserte dramaet «Black Or White», noe han forteller mer om i intervjuet under.

Sterke minner

Selv om Kevin Costner var et lite barn da romkappløpet var i sin spede begynnelse tidlig på 1960-tallet, har han klare minner om det som foregikk.

– Visst husker jeg det! Selv om man er ung, får man slike ting med seg, så jeg visste at dette var en spesiell tid. Og når du er ung, tenker du mye på ting som dette: Hva skal de gjøre når de kommer frem? Og hvorfor drar de bare opp i verdensrommet for så å dra tilbake – spiller de oss bare et puss?

– Føler du en særskilt forbindelse til filmen på grunn av disse barndomsminnene?

– Jeg føler i hvert fall en spesiell forbindelse til utviklingen som fant sted i USA på den tiden, hva vi som folk ønsket å være, og hvordan vi kjempet for å nå målene våre. 60-tallet var bare nok et tiår i USAs historie, men det er et tiår det er verdt å se nærmere på, med tanke på hva vi som nasjon forsøkte å være, hvilket mandat vi hadde og hvor vi egentlig befant oss da. Og så kan man spørre seg, etter å ha sett denne filmen, hvor befinner vi oss egentlig i dag?

– Drømte du selv om å bli astronaut?

– Nei, jeg var mer en Lewis & Clark-type, opptatt av oppdagelsesekspedisjoner på jorda. Jeg likte bedre å gå i fjellet og ha beina på jorda. Takk gud for at det finnes mennesker som ser opp mot verdensrommet og har lyst til å dra dit, for når jeg kikker opp dit, beundrer jeg bare skjønnheten. Jeg har ingen planer om å forlate denne jorden før jeg til sist en gang må …

– Hvordan var det forresten å jobbe med Octavia Spencer denne gangen?

– Hun er et fantastisk og støttende menneske, både som venn og som skuespiller. Men vi hadde ikke så mange scener sammen i «Hidden Figures» som vi hadde i «Black Or White». Jeg spilte mer mot Taraji Henson i denne filmen.

– Hvis du ikke hadde blitt skuespiller, hva ville du vært da?

– Hvis jeg ikke kunne blitt idrettsmann, ville jeg nok bare skaffet meg en liten fiskehytte og levd livet der.