Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no)

Husker du Phil Jones? Sannsynligvis ikke, men da husker du kanskje de enormt gode minimonitorene Acoustic Energy AE1? De kunne riktignok sammenliknes med spillende motstander, og våknet ikke til liv før de fikk et par hundre watt via høyttalerterminalene bak. Jeg husker vi spilte så slengbuksa vibrerte med en stor Dynamic Precision-effektforsterker. En av de får forsterkerne som virkelig fikk dem til å spille opp mot potensialet, som var himmelhøyt bare den ble koblet til en skikkelig forsterker.

Nå er grunnleggeren av Acoustic Energy, Phil Jones, ansvarlig for et internasjonalt utviklingsteam som konstruerer både aktive og passive høyttalere til scene, studio og hjemmebruk. Som mange andre høyttalermerker bygges Airpulse-høyttalerne i Kina. 

Godt satt sammen

A300 er en ganske tung og massiv høyttaler med kraftig og godt dempet kabinett med tykke vegger av MDF hvor det ikke er jukset i sammenføyningene og i finishen – som er i bra møbelkvalitet. Designet er skarpt og kantete og kanskje i litt retning av slik høyttalere så ut for et par tiår siden, men uten å være direkte retro. Designen og fargevalget er kanskje ikke helt kompatibelt med nordiske tresorter i norske stuer, men det er det på den annen side ikke så mange som er. 

Forsterkerne er klasse D (TAS5754) og alle tre er levert fra Texas Instruments. I følge Airpulse benyttes disse fordi disse er blant de få som både har høy nok oppløsning på inngangene og bra nok lydkvalitet til å kunne brukes i denne typen høyttalere. Disse er av PWM-typen, og er digitale så langt det går, altså til signalet blir konvertert til analogt før utgangene. Bassene drives av hver sin forsterker mens diskanten deler på den tredje.  Det gir 10watt til hver diskant, og 70watt til hver av bassene. Ikke voldsomt mye, men underveis i testen var det absolutt ikke manglende volum til vanlig bruk, og nok dynamikk til at dette blir svært festlig. 

Høyttalerne er nær 40cm høye og 34cm dype, og egner seg definitivt ikke i en hylle. Både størrelse og vekt gjør at de egner seg aller best på et par gode stativer. Airpulse leverer et par spesialtilpassede stativer til rett i underkant av to tusen kroner. Ikke så verst pris sammenliknet med hva andre produsenter skal ha for akkurat den servicen.  

Les hele testen her