Jeg må innrømme at jeg blir mer og mer fan av aktive høyttalere. Uansett prisklasse leveres det stort sett veldig god lyd, og viser med all mulig tydelighet hva som skjer når det all lyd fra inngang til utgang overlates til produsenten. Med elektronikken (DSP-er) kan det korrigeres for unøyaktigheter som de ikke engang er i nærheten å kunne gjøre med et typisk oppsett med en spiller, en forsterker og et par høyttalere. 

Mye utstyr

Høyttalerne er ganske enkelt utført, men når du skal lage en såpass omfattende konstruksjon når prisen er presset under åtte og et halvt tusen norske kroner, er det ikke verken plass eller penger til så veldig mye pynt. Det betyr lakkerte kabinetter og ganske enkelt utseende elementer, men vi liker at de har fått usynlige magnetfester til frontgrillene og metallringer rundt elementene. På den sorte utgaven er det benyttet kobberringer og det ser ganske stilig ut. 

Det du ikke får av lekker møbelfinish er erstattet med trådløs tilkobling med Bluetooth aptX med lav latency (forsinkelse), platespillerinngang 2x80watt forsterker til hver høyttaler (4x80watt totalt). Du får også to optiske digitale (kjekt å ha til TV-lyden) og en analog-inngang i tillegg til platespillerinngangen (MM). 

Basselementene er to 5tommere, mens diskanten er en 25mm dome med neodym-magnet. Det gir brukbare bassressurser og mulighet til å spille passe høyt i en vanlig stue. Det er benyttet klasse D-forsterkere, og de kan spille ganske høyt over lengre tid uten at de blir spesielt varme. I tillegg til de nødvendige inngangene er det også en utgang til subwoofer. Skal du bruke høyttalerne til film kan det nok hende du savner litt ekte dypbass. Kabinettene er ganske tunge og helt brukbart dempet, og hver høyttaler veier inn med 13kg, mens høyden kun er 85cm.  

Argon Forte A55 - inputsTilkobling

Forte A55 er ikke ekte trådløse, i og med at de må kobles sammen med en kabel mellom høyttalerne. Det er likevel en grei og helt akseptabel løsning i prisklassen, men kanskje viktig å vite om hvis du ser for deg å ha disse høyttalerne på hver sin side av stua. Kabelen er riktignok 5 meter, men i og med at høyttalerne absolutt ikke bør plasseres klin inntil veggen, går det fort med noen meter kabel.  Den trådløse tilkobling går raskt og effektivt, og fjernkontrollen bytter raskt mellom de enkelte kildene. De slår seg av og på automatisk, og gjør det også på Bluetooth, og du behøver ikke ha et spesielt kraftig signal inn på høyttaleren for at den skal reagere og slå seg på. 

Lyden

Etter å ha hørt stativutgavene i denne serien, er det en overdrivelse å si at jeg ble overrasket over lyden den lager sett i forhold til prisen. Du får tross alt en komplett trådløs forsterker og et par helt greie høyttalere, og det er vanskelig å tenke seg at et sett med separate komponenter vil være noen betydelig utfordring. Førsteinntrykket er svært godt. Etter en dag eller så med diverse musikalske utfordringer holder dette inntrykket seg godt, men de avslører også at de ikke er like flinke til alt. Noe annet ville vært litt rart. Trådløst via Bluetooth har lyden en liten tendens til å bli litt matt og grå, men det har mer med prisklassen å gjøre enn at Argon har gått på noen alvorlige smeller underveis. Dette kan høres ved at du ikke kommer helt inn i musikken og at du får en følelse av at elektronikken og høyttalerne flyter litt oppå musikken, og ikke helt klarer å jobbe seg dypt nok ned i den informasjonen som finnes. Argon A55 Pair front.pngLydbildet har likevel ganske god plass, og det skapes nok rom til at instrumenter og stemmer er lette å «få øye på» i lydbildet. Kanskje er ikke fokuset veldig skarpt, og det mangler litt klang rundt instrumentene, men ellers er det helt OK. 

Det blir bedre når høyttalerne kobles til kabel, men jeg blir ikke helt kvitt følelsen av at det som gjengis er litt «enkelt». Noen store synder kan imidlertid ikke avsløres. Kompromissene som nødvendigvis må gjøres, er skjult på imponerende vis, og jeg klarer ikke å sette fingeren på noe spesielt som ikke fungerer eller ikke spiller i overkant av greit, fra bassen og opp. Balansen er god, og det er ingen ting i lydbildet som har fått mer vekt eller som stikker seg frem på bekostning av noe annet, og når det spille musikk som ikke er for utfordrende, spiller den forbausende godt i prisklassen.  Selv om Forte A55 beveger seg ned til et stykke under 40Hz, er det ikke snakk om så store bassressurser at du klarer å fyre opp adrenalinet når du ser heftige action-scener på film. Jeg spilte Avengers Endgame, og selv om det låt ganske imponerende underveis er det litt tynt i bassen for de største filmopplevelsene, men i forhold til en av de mange lydplankene, som faktisk ikke koster noe særlig mindre, er dette all verdens forskjell i favør av Argon. 

Konklusjon 

Kompromissene finnes, men det er veldig godt skjult slik at det slett ikke er åpenbart at dette er så rimelig høyttaler. Det er kun når du lytter aktivt og kritisk at småfeilene kan plukkes ut og noteres. Argon har laget et par gode aktive høyttalere som gjør jobben sin på all vanlig musikk, og som i forhold til prisen leverer et lydbilde og en lydkvalitet som helt sikkert kommer til å imponere mange kjøpere.