Vi har hatt gleden av å ha både LS50 og LS 50 Wireless stående i stua, og de har begge vært utrolig vanskelige å kvitte seg med. Deres coax-elementer lager et lydbilde som går utenpå 
det aller meste av det som lages av høyttalere i prisklassen, og nå har de oppgradert begge høyttalerne med de samme coax-elementene som sitter i R-serien. Eller oppgradert fra 11. til 12. generasjon av deres UniQ-element. 

LS 50 Meta

Bak det nye navnet ligger det en veldig spennende teknologi som er utviklet for å absorbere energien på baksiden av diskant-domen. Det er en skive med et syntetisk materiale som har nøye kalkulerte furer for i følge KEF å fungere om et akustisk sort hull. LS 50 pair front back .pngDet har økte energiabsorbsjonen fra de eksisterende 60 prosentene til 90. Det har senket forvrengningen og samtidig økt detaljeringsevnen. Når så hele elementet og delefilteret er oppgradert fra forrige versjon skal det bli svært spennende å høre resultatet. Se gjerne KEF sin egen presentasjonsfilm lenger ned i saken.  
Kabinettet er i det store og hele det samme som på forrige modell. I følge KEF forsøkte de alle mulig vinklinger for å forbedre kabinettet, men de kom etter eget utsagn ingen vei. Og i hvert fall ikke uten at prisen ville økt betydelig. 

LS 50 Wireless II

Nye LS 50 Wireless II har det samme elementet som LS 50 Meta. Det vil si et 12. Generasjon UniQ-element som de har tatt fra R-serien. Det er betydelig oppgradert fra forrige modell, og en av de viktigste forbedringene er at KEF på R-serien klarte å få bukt med et av coax-elementenes største utfordringer. Den luften som lekker ut mellom mellomtone-elementet og diskanten. Resultatet er et enda mer detaljert element med lavere forvrengning, høyere presisjon og jevnere frekvensgang.  

KEF har også byttet ut mye av elektronikken i LS 50 Wireless II. Nå kan du spiller musikkfiler med opptil 24bit/384kHz oppløsning, de støtter MQA og DSD256, og det vil komme en oppgradering som gjør de  "Roon Ready". Brukere av Roon vil sikkert nikke anerkjennende til akkurat det! Du kan også spille via AirPlay2, men det åpnes også for nye muligheter da de også har Chromecast built-in. Det gjør at du får tilgang til musikktjenester som Spotify og Tiden, men også qobus (når det blir tilgjengelig i Norge), deezer, amazon music. Bluetooth har du selvsagt fortsatt. LS 50 Wireless II back.png

De forrige modellene måtte ha en CAT 6-kabel fra den ene til den andre høyttaleren. Det må du ikke på den nye modellen. Du kan benytte begge høyttalerne helt trådløst. Det løser kanskje noen interiørmessig problemer, men det er foreløpig litt uklart for oss hvordan dette fungerer. Særlig i forhold til MQA, men også når det gjelder oppløsning og latency. 

Forsterkerne er blitt kraftigere og har nå en forsterker (klasse A/B) på hele 100 watt til hver av diskantene, mens bass/mellomtonene blir drevet av hver sin 280 watt klasse D-forsterker. Noe som igjen betyr at disse små høyttalerne leverer en systemeffekt på hele 760 watt. Det har økt det maksimale lydtrykket noe, fra 106 til 108dB, men på kjøpet følger det med større kontroll og bedre oppløsning.  

Se film der KEF snakker om det nye Meta - materialet 

Se også vår seneste utgave av Magasinet. Les helt gratis!