Aldri før har så mange konkurrert om å bli din favoritt musikktjeneste. Vi ble mildt sagt sjokkert over de store lydforskjellene mellom strømmetjenestene. Vi ser nærmere på: TIDAL, Spotify, Apple Music og den helt nye YouTube Music.

Siden franske Qobuz ikke er lansert i Norge, har vi ikke den med i testen. Men den kan være verdt å sjekke ut fordi den er den eneste tjenesten i verden som tilbyr en kombinasjon av streaming og nedlasting i FLAC 24-bit/192 KHz-kvalitet. Men dette er absolutt ikke gratis med en pris på 3500 kroner i året. 

Vi tar heller ikke med Google Play siden YouTubes tjeneste nå vil erstatte denne i større og større grad. Beat og Napster tar vi ikke med på grunn av lavt antall brukere og selv om Deezer tilbyr hifi-kvalitet velger vi den bort fordi du bare får denne kvaliteten gjennom spesifikke produkter som Sonos, Bluesound, Heos, Yahama-, Sony- og Onkyo-receivere og noen få high end-produsenter som Devialet Phantom og MOON av Simaudio.  

Artikkelen kan leses i sin helhet her:  Stereopluss utgave 6-2018

Men nok om de vi ikke skriver om. Her er de fire kandidatene vi har testet:

TIDAL

Omdiskutert strømmetjeneste med MQA-lydkvalitet.

TIDAL er hifi-folkets førstevalg på grunn av lydkvaliteten. Med 1411 kbit/s på lager strømmer TIDAL i CD-kvalitet og med det digitale lossy pakkeformat Master Quality Authenticated (MQA) som er skapt av Bob Stuart fra Meridian Audio. Formatet er blitt hyllet og slaktet, men min erfaring er at lydkvaliteten er merkbart bedre på MQA-versjonene av platene. 

Bedre enn CD

Tidalhifi2.jpgNår jeg strømmer gjennom min Auralic Aries med en svært nøyaktig femtoklokke mot jitter (så det ikke er noe slingrer i valsen med datastrømmen), får jeg bedre lydkvalitet enn jeg noensinne har fått med en CD-spiller. Så dermed får Ane Bruns siste liveinnspilling med Berwaldhallen skikkelig dynamikk, orkesteret får stor plass i opptaksrommet og Bruns stemme får mye mindre sjenerende sibilianter enn ved bruk av de komprimerte strømmetjenestene. Komprimering rammer spesielt låter med dyp bass som Kraftwerk «Elektro Kardiogram» eller Frank Ocean «Super Rich Kids». Disse er vinnere med TIDAL Hi-Fi. 

Streamingens platebutikk

TIDAL er tjenesten for den seriøst musikkinteresserte som liker å bla seg gjennom mange album og høre på forskjellige musikksjangre. Mens de andre tjenestene prøver å skreddersy innholdet til akkurat deg, har TIDAL en litt videre ramme hvor man får flere inntrykk. 

De har også flere eksklusive album som for eksempel Beyonces «Lemonade» og Kanye West forrige album «The Life of Pablo». I tillegg er det spesielle direkteoverførte konserter (blant annet Deadmau5s fantastiske konsert med fullt orkester), intervjuer med artister og eksklusive musikkvideoer i høy kvalitet (mer enn 75 000 totalt). 

Mangefult utvalg

Men når du leter litt i platebunken etter litt mer spesielle ting så er det en god del hull selv om de skryter av et 48,5 millioner sanger i basen. Jeg prøvde blant annet å finne Kendrick Lamars første EP, men den var bare tilgjengelig på YouTube Music. Dessuten sjekket vi vikingsangerinne Kati Ran etter anbefaling av en av våre lesere og da var TIDAL den eneste tjenesten som ikke hadde noen treff. 

Brukervennlighet

TIDAL har ikke like frisk design som konkurrentene og er litt mer tungvint å bruke. Dessuten tar det et par sekunder fra du trykker kneppen til musikken er i gang. Programmet er heller ikke like driftssikkert som for eksempel Spotify og på min datamaskin går TIDAL ned hele tiden. Appen på min iPhone funger adskillig bedre, men også her er det mye restart av appen. Men er man hifi-nerd så overlever man litt rusk i systemet for bedre lyd.

Vi liker:

  • Best lydkvalitet med MQA
  • Eksklusiv musikk, konserter og intervjuer
  • Mye videoinnhold i bra kvalitet
  • Følelsen av å være i en platebutikk med god betjening

Vi liker ikke:

  • Sen i avtrekkeren
  • Null integrering med Shazam, Amazon og Google Home 
  • Litt vanskelig å navigere
  • Ingen spillelister tilpasset deg

Stereo+ mener:

For high end-folket er det ingen vei utenom TIDAL. Det gir absolutt best lyd. Den integreres også bra med mye av det litt dyrere hifi-utstyret. Men tjenesten får trekk for mangel på algoritmer som finner perfekt musikk til deg.

Pris: 199 kroner/299 kr for familieabonnement

www.tidal.com

 

Spotify

Er verdens største strømmetjeneste også den beste?

Svenske Spotify har på 10 år gått fra null til 160 millioner bruker. Størst er ikke nødvendigvis best, men det gjør at andre aktører tilpasser seg ditt system. Så man får sømløst delt spillelister på Facebook, musikkgjenkjennelse-appen Shazam sender låtene rett videre til din spilleliste på Spotify, du kan snakke med Spotify både via Amazon og Google Home og med Spotify Connect blir appen en fjernkontroll for både hifi-komponenter og smart-TV.

Elsker Spotify Connect

Spotify2.pngSpotify Connect-funksjonen fikk jeg glede av da jeg skulle teste lydkvaliteten på 320 kbit/s-strømmingen med min Devialet 440 pro. Jeg bare startet appen og valgte hva den skulle fjernstyre og plutselig var forsterkeren i Spotifys vold. Denne integreringen gir også fantastisk lydkvalitet. Den dype bassen i Donald Fagens «Morph The Cat» var like tydelig som med TIDAL og hans lespende sang like lespende. Det var bare en anelse mindre dynamikk. 

Forskjellen mellom de to ble tydeligere på Ane Bruns nydelige livealbum med stort orkester. Her ble det litt mindre dybde i opptaket og vokalen ble ikke like tydelig med Spotify. Men forskjellene var absolutt ikke så store som jeg hadde trodd. Derfor vil kanskje et anlegg i budsjettklassen med Spotify Connect låte bedre med Spotify enn med TIDAL overført via en datamaskin. 

I 2017 hadde Spotify beta-forsøk med høyoppløst strømming, men det har foreløpig dessverre ikke resultert i en egen hifi-versjon av tjenesten. 

Brukervennligheten selv

Spotify starter og stopper musikken uten pause. Det er ekstremt lite tekniske problemer med appen. Det er lett å navigere og finne musikk selv. Spotify lager også den personifiserte spillelisten Discover Weekly basert på hva du har spilt og hva andre med samme musikksmak har spilt den siste uken. Man blir overrasket og imponert over Spotify-algoritmens kraft.

Det er nok brukervennligheten som er appens største styrke. Samboeren min klager ennå over at hifi-far i huset byttet familiens strømmetjeneste fra Spotify til TIDAL.

Vi liker: 

  • God lydkvalitet med Spotify integrert i forsterkeren
  • Full integrasjon med Amazon og Google Home
  • Lynrask betjening og problemfri bruk
  • Oversiktlig design og gode spillelister

Vi liker ikke:

  • Burde få CD-kvalitet på strømmingen
  • Mangler eksklusivt innhold
  • Ikke skikkelige strømme-radioer

Stereo+ mener:

Spotify er problemfri musikkstrømming. Det er en drøm å bruke en app som er lynrask og aldri har nedetid. Du får spillelister fra kompiser på Facebook. Du hører en sang på radio og Shazamer den og får den rett på spillelisten din. Spotify Connect gir meget god lyd, men dessverre ikke CD-kvalitet eller bedre. 

Pris: 109 kroner/169 kr for familieabonnement (PS! Koster mer via Apples App Store. Så kjøp abonnement på nettsiden)

www.spotify.com

 

Apple Music

Siden appen automatisk dukker opp på din iPhone, vokser tjenesten raskt. 

På kun tre år har den fått 40 millioner brukere, og den fortsetter å vokse. For den Eple-fikserte er tjenesten en sikker vinner. Du kan snakke med den via Siri, alle Eple-produkter har den automatisk installert og ditt iTunes-bibliotek er integrert i tjenesten. Så er ikke din favorittsang blant de 40 millionene som er i Apple Musics bibliotek, kan man bare legge det inn fra en CD.

apple music 3.jpgHva med lyden?

I motsetning til Spotify er Apple Music lite integrert i hifi-produkter. Hverken min Devialet eller min Auralic har en integrert løsning for tjenesten. Man kan selvfølgelig kjøre via Airplay, men det reduserer lydkvaliteten. Derfor måtte jeg koble via min Apple TV. I forhold til Spotify Connect ble lydresultatet skuffende. Mindre bass på Donald Fagen og dårlige vokal på Ane Brun. Rett og slett dårligere lyd.

Da jeg sammenlignet lyden på mitt bærbare utstyr (telefon, Oppo-hodetelefonforsterker og Ultrasone Edtition 8), var det umulig å høre forskjell. 

Mer eksklusivt

Apple Music byr på album som blir sluppet først hos dem, eksklusive remikser, minidokumentarer om artister og høyoppløste videoer med konserter av store artister. De har også radiostasjoner med alt fra brasiliansk cowboy-musikk til easy listening fra Thailand.

En annen smart ting ved Apple Music er at man velger sine favorittartister og sjangre før man begynner å bruke tjenesten. Det gjør at Apple Music tilpasser spillelister til deg basert på dette og hva man senere velger av musikk. Smart!

Ikke så brukervennlig

Spotify slår Apple på deres hjemmebane, nemlig brukergrensesnitt. Det er rett og slett enklere å bruke Spotify. Det blir mer trykking med Apples løsning og mer uoversiktlig.

Vi liker:

•         Full integrering med iTunes-biblioteket

•         Eksklusive album, mikser og videoer

•         Lynrask betjening og problemfri bruk

•         Veldig god radio-tjeneste

Vi liker ikke:

•         Manglende integrering med hifi-utstyr

•         Rotete brukergrensesnitt

•         Ikke CD-kvalitet på strømming

Stereo+ mener:

Perfekt for Eple-fansen, men ikke like bra for hifi-folket. Den manglende integreringen med hifi-utstyr gjør at Apple Music er vanskelig å anbefale. Men mye eksklusivt innhold og mulighet for å integrere biblioteket ditt gjør at mange velger tjenesten.

Pris: 99 kr/49 kr for studenter/149 kr familieabonnement

www.apple.com

 

YouTube Music

Hvorfor i all verden skal YouTube-fansen betale for å høre musikken de allerede får gratis på YouTube?

Akkurat det spørsmålet er det nok mange som stiller når de nå får en ny musikkstrømmetjeneste fra denne giganten. Svaret er en tjeneste med superenkelt brukergrensesnitt, som bruker Googles uslåelige kunnskap om algoritmer til å finne akkurat den musikken du liker og hvis du plusser på 20 kroner, vil du få YouTube Premium som gir eksklusive TV-serier og alt YouTube-innhold uten reklame. Så da er det vel bare å si: Løp og kjøp.

YouTubeTelefon.pngSkal det virkelig låte sånn?

Jeg fant frem appen, ga litt info om mine musikkpreferanser, satte hodetelefonene på hodet, trykket play og dro til jobben. Alt fungerte som en drøm fra første stund. Det var bare et lite problem: Lyden. Det var mindre bass, mindre dynamikk, færre detaljer og stemmer og instrumenter låt ikke slik de vanligvis låter gjennom min Oppo-hodetelefonforsterker og Ultrasone Edition 8-hodetelefoner. Var det problemer med utstyret? Jeg satte på samme låta på TIDAL og da var go`lyden tilbake. 

Så jeg sjekker om jeg har satt på høyeste oppløsning på YouTube-appen, og det har jeg. Med litt mer research viser det seg at den bare strømmer innholdet i 128 kbit/s. Det er halvparten så mye som Apple Music og mindre enn en tiendedel av TIDAL HiFi. Det er så dårlig at bare de som digger DAB på grunn av lydkvaliteten som vil være fornøyd. De «lover» at de skal doble lydkvaliteten «snart», men det blir neppe noe CD-kvalitet fra den kanten.

I startgropen

Jeg dro på ferie på Kreta og skulle prøve ut de forskjellige strømmetjenestene, men YouTube Music funket ikke fordi tjenesten ikke var kommet til Hellas ennå. De har heller ikke klar en app-versjon til datamaskinen din. Man merker også at en del av spillelistene ikke helt har funnet formen ennå og at konkurrentene ligger foran på det punktet.

Det er null hifi-utstyr som er tilpasset YouTube Music, og det er ingen integrering mot musikkgjenkjenningsprogrammet Shazam. Det er heller ikke mulighet å dele spillelister med vennene sine like enkelt som på Facebook.

Mektige venner

Siden YouTube og Google er to sider av samme sak forretningsmessig er det selvfølgelig full integrering med den stemmestyrte Google Home og du kan strømme musikk til anlegget eller TV via Google Chromecast. 

Enormt bibliotek

Den aller største styrken til YouTube Music er katalogen. Konkurrentene kan skryte av å ha 30-40-50 millioner sanger, men YouTube har absolutt alt. En milliard strømmer allerede musikk på vanlig YouTube og mange av disse brukerne legger inn musikk. Så her er mer eller mindre alt av merkelige mikser av kjente låter, bootleg album og sjeldne EP`er som for eksempel Kendrick Lamars første utgivelse (for øvrig veldig bra). 

Dette er altså et helt fantastisk musikkbibliotek som dessverre har drittlyd.

Vi liker:

•         Verdens største musikkbibliotek

•         Full integrasjon med Google Home

•         YouTube og deres TV-serier uten reklame

•         Oversiktlig design og tilpassede spillelister

Vi liker ikke:

•         Elendig lyd

•         Ingen integrering med hifi-utstyr

•         Virker ikke i alle land

Stereo+ mener:

For 119 kroner får du TV-serier, YouTube uten reklame, verdens største musikkbibliotek med enkelt brukergrensesnitt. Hadde det ikke vært for den ekstremt dårlige lyden, ville vi kanskje anbefalt produktet. Men vi må bare si som Hi-Fi Klubben: «Bad Sounds Kill Good Music».

Pris: 99 kroner/149 kr for familie/20 kr ekstra for YouTube Premium (PS! Koster mer via Apples App Store. Så kjøp abonnement på nettsiden)

music.youtube.com