Bluesound fikk jeg til test kun dager etter at de ble lansert på det norske markedet. Det spilte bra, men kabinettene de hadde laget, var nok ikke det aller beste valget for bokhylla. Det ser det ut som om Bluesound har forstått, og kommet med en hel serie produkter i en helt ny generasjon som er oppgradert på innsiden.

Høyoppløst lyd

Den hellige gralen når det gjelder digital lyd er oppløsningen. Selv om det er fryktelig mye annet som er viktig i et hifi-system, er mange opptatt av bits og kHz. Det er helt greit, for i et godt system vil du kunne høre forskjell på høyoppløst lyd og andre formater. Mye er sagt om dette, men at det er mer behagelig over tid å lytte til høyoppløst lyd, er i hvert fall vår erfaring når det gjelder dette.

Sist jeg snakket med noen fra Sonos, syntes ikke de at det var så fryktelig nøye, og det kan vi forstå i og med at de ikke kan levere mer enn 16bit/44.1kHz. Med Bluesound er det annerledes. Node2 kan levere lyd i oppløsninger opp til 24bit/192kHz. Fra Tidal får du foreløpig flac-filer med 16bit/44,1kHz innhold, men de kommer, etter de nyhetene som har lekket ut i det siste, til å gå over til MQA- (master quality authenticated) og da snakker vi høyere oppløsninger og flere bits enn nå. Bluesound kan oppdateres for å spille dette formatet, men etter det vi vet nå, vil ikke Sonos kunne fikse dette.

blsnode2wh_3.jpgPå Node2 får du en vanlig analog utgang og to analoge (en optisk og en coax ). I tillegg er det en subwoofer-utgang som deler på 80Hz, og som er hendig hvis du har et par mindre høyttalere og ønsker noe som kan skjøte på litt i bassen. Stereo-forsterkere har jo sjelden en egen utgang for en subwoofer. En kombinert 3,5mm jack-inngang gir deg både digital og analog inngang, og fordi den også er ment å benytte i skjulte oppsett har den IR inn og trigger ut. Og så er det den trådløse tilkoblingen til andre Bluesound-enheter i huset. Det er ikke sikkert du kjøper en enhet til med en gang, men behover kommer. Garantert!  

Analogt spiller bra 

Ja, den har en innebygget DAC, og ja, lyden blir enda bedre hvis du kobler den til en ekstern DAC av god kvalitet. Men det er liten mening i å kjøpe en DAC til noen tusenlapper. Den vil dessverre ikke være hørbart bedre enn den som sitter innebygget i Node2. Skal du legge på noen kroner er det like greit å venne seg til tanken om du må investere i noe som koster på den ”gale” siden av ti tusen.

Jeg koblet Node2 analogt til en Hegel H360 og ga det noen timers lytting. Og jeg må si at jeg ble ganske imponert over hvor god struktur og timing den hadde. Lydbildet er også balansert og stødig, og har en klang som gjør Node2 levelig i omtrent alt av eksisterende systemer.

Den strekker seg langt ned i bassen, har god vekt, og sørger for underholdning ved å ha brukbare dynamiske egenskaper i mellomtonen og i den øvre delen av bassen. Mellomtonen er åpen og ganske dynamisk, og spiller ganske så detaljert. Diskanten er bra balansert, ikke for spiss, og ikke for ullen. Jeg har tidligere testet en NAD 3020D og den er jo et kupp til prisen. Du kan høre slektskapet fra bunn til topp. Og det spiller faktisk riktig så godt selv om man holder seg til helt ”vanlige” musikkfiler fra Tidal, og jeg sliter med å høre forskjell tilsvarende plater og låter på Tidal og en trådløst tilkoblet NAS. Men det spiller fortsatt ikke like bra som de samme CD-ene avspilt via Sony 5400ES-spilleren min. Det er litt å gå på når det gjelder absolutt lydkvalitet.  Appen til Bluesound, er ikke helt på nivå med Sonos, det ryktes om en kraftig oppdatering om ikke altfor lenge. Kanskje også med MQA?

Digitalt er enda bedre

Flere dyrere streamere har så godt som nullet ut forskjellen mellom NAS og CD-spiller, men det er jo ting man kan gjøre også med Bluesound for å heve lydkvaliteten opp til dens maksimale potensiale. Svaret er en ekstern DAC av en viss kvalitet. For eksempel en Hegel HD25 som jeg har stående på testrommet. Den løfter lydens detaljnivå, flytter lydbildet litt lenger ut til siden og bakover, og har et klarere fokus på hvert enkelt instrument. Det er som om kontrasten på bildet er skrudd litt opp. Det hvite blir hvitere, det sorte blir sortere App-screen.jpgog instrumentenes avgrensning mot bakgrunnen er tydeligere. At en Bluesound Node2 og en Hegel HD25 nesten nuller ut forskjellen mellom Tidal og CD-spilleren min er noe å tenke på, og spiller jeg av filer fra NAS-en, er forskjellen så marginal at jeg ikke egentlig klarer å skille det såpass fra hverandre at jeg med noenlunde sikkerhet kan si hva jeg spiller fra og på.

Har du et godt anlegg kan den forskjellen du klarer å hente ut være av stor betydning. Har det et middels til rimelig system skal og bør du teste grundig før du brenner av penger på en eksterne DAC. Da ville jeg kanskje vurdert en dyrere streamer allerede i utgangspunktet.

Konklusjon

Du skal ikke spille så veldig lenge på Node2 før forskjellene mellom denne og en tilsvarende Sonos-enhet trer tydelig frem. I tillegg er Bluesound åpnere for oppgraderinger og fremtidens høyoppløste lydformater.