Denne enheten gjør flere ting. Den er en digitalekonverter, den kan fungere som forforsterker og den er en meget brukbar hodetelefon-forsterker. Det er ganske mye på en gang, og så har den mulighet til å sende ut signalet fra kretsløp hvor du kan velge selv om det skal benyttes transistorer eller rør. 

Kompakt og velutstyrt

Tradisjonelt har DAC-er og forforsterkere vært i full bredde og levert i ganske omfattende kabinetter. Det er litt bortkastet bruk av plass, noe som også er klart etter at vi har åpnet opp en del slike enheter. At den er kompakt har dermed ikke noe å si for lydkvaliteten, selv om åpenbart er grenser for hvor smått det kan blir. 

Pro iDSD er i halvformat, altså omtrent 22cm bred og nesten like dyp. Den står på en innebygget dempeplate som skal ta bort vibrasjoner fra underlaget. 

Du kan sende signalet ut fra forforsterkeren fra et rent transistorkretsløp, eller du kan velge en av to rørvarianter. Tube og Tube+, som er to varianter av det samme, men hvor Tube+ reduserer negativ tilbakekobling til et minimum, og en rørklang med mer overtoner og en rikere rørlyd, men som går litt utover kretsens transientrespons. Rørene er forresten et par General Electric 5670. I motsetning til flere andre kobles ikke rørene bare inn eller ut i den samme kretsen. Her er det to separate kretser, en med rør og en med transistorer. 

Forsterkeren er ellers fullbalansert med diskrete komponenter og ender i et MOSFET-bufret klasse A forsterkertrinn. Volumet reguleres med et analogt Japan Alps roterende volumpotensiometer.  

Flere digitale filtre

Selv om det ikke er veldig store forskjeller på de digitale filtrene kan de være avgjørende for om akkurat ditt system blir spillende perfekt eller bare nesten. Du finner 5 forskjellige digitale filtre, bitperfect, bitperfect+, Gibbs Transient optimized, apodising, eller transient aligned. Alle filtrene kan benyttes på 44,1kHz, men resten har litt forskjellige virkeområder. Bitperfect er alltid i bruk på samplingfrekvenser over 384kHz, mens Bitperfect+ kun fungerer i området mellom 44,1 og 96kHz. pro-iDSD-board.jpg

Nok innganger? 

Du finner USB, AES, S/PDIF (kombinert coax/optisk) og en BNC. USB-inngangen er nødvendig for å utnytte DSD, DXD og alle samplefrekvenser over 192kHz. 

Av utganger er det en balansert XLR, en phono/RCA, og tre hodetelefon-varianter med henholdsvis 6,5 og 3,5mm jack, og en 2,5mm balansert utgang. En rask telling gjør at man muligens ikke får plass til samtlige kilder i racket, men det er viktig å vite at den også har innebygget nettverk og avspilling for Spotify og Tidal. Det letter trykket litt på de digitale inngangene da du ikke behøver å tenke på innkjøp av en egen strømme-enhet. 

Forforsterker  

Pro iDSD kan benyttes som forforsterker, og denne er av overraskende høy kvalitet, og i stand til å drive et bredt utvalg av vanlige hjemme-utstyr. Den har også en pro-utgang med 10 Volt for studiobruk. Utgangen kan også brukes med fast volum slik at den settes opp som en ren digitalkonverter/strømme-enhet. Volumet reguleres da av din eksisterende forforsterker eller integrerte forsterker. 

Hvordan låter det? 

Høsten 2017 testet vi iCan Pro som er en mer hodetelefon-orientert enhet, men med samme transistor og rørmulighet. Ikke overraskende opplever vi noe av det samme denne gangen. Transistor-muligheten gir et gnistrende detaljert og en utrolig stram og kontrollert bass. Det er flott oppløst, gjennomsiktig og lekkert. Men det er ikke akkurat varmt og innbydende. Dette er for hifi-entusiaster som vil ha det dønn ærlig og har et anlegg som tåler det. 

Da er den første rørvarianten langt enklere å leve med. Den sliper litt av de aller tøffeste kantene, og tilfører litt varme til opplevelsen, og er nok min foretrukne innstilling. Den kan lett brukes til å roe ned et litt for spisst forsterker/høyttaleroppsett, men spiller også nydelig selv om lyden allerede i utgangspunktet er velbalansert og troverdig. Den rører egentlig ikke klangbalansen i noe større grad, men gjør kun en svak «parfymering» av resultatet. Det blir lekkert og lettflytende, og en anelse letter å leve med enn transistorvarianten. Rør+ er fint det også, men lyden blir ikke like sprek, og det går litt ut over mikrodynamikken. Men for all del. Skal du bare slappe av og kose deg, er den mer behagelig og lettflytende. 

Bassen påvirkes også litt av valgt kretsløp, men du skal opp på rør+ for at det skal tilføres særlig varme eller noen hørbar avrunding i bassområdet. Den innebygde digitalkonverteren er glimrende, og selv om hodetelefon-forsterkeren ikke er helt i klasse med iCan Pro, driver den lett flere av de modellene jeg har for testbruk nært opp til deres maksimale potensiale.

Artikkelen fortsetter under bildet 
Pro-iDSD.jpg

Flott musikkopplevelse

Med Tidal direkte inn i denne enheten kan du glemme CD-spilleren. Det er mange tilfeller hvor CD-en fortsatt låter «riktigere» enn en strømme-enhet, men her har de tatt det enda lenger. Lyden fra Tidal er lekker, flott detaljert, stor og åpen og når den nå også takler MQA er det lett å tenke seg at dette er vår neste lydkilde også i testsammenheng. Spotify i eksisterende lydkvalitet har etter mitt syn ingenting på denne enheten å gjøre. Det låter helt greit, men den innebygde støyen i signalet fra Spotify blir ganske røft behandlet av Pro iDSD, og fremstår ikke som en musikk-kilde som kan tilby meg den kvaliteten jeg ønsker meg. Det mer enn ryktes at Spotify har tenkt å gjøre noe med akkurat det, for i følge sikre kilder er musikken de har liggende på serverne sine allerede i Flac med CD-kvalitet. Da burde det være forholdsvis enkelt å bare kjøre et ut, men foreløpig må vi klare oss med sterkt komprimert lyd. Eller rettere sagt. Det er knapt noen hifi-entusiaster som engang vurdere å slippe til Spotify i anlegget sitt. innebygde DAC-en er meget bra, og det skal bli spennende om vi i det hele tatt finner en separat DAC i noenlunde samme prisklasse som kan konkurrere. Det finnes likevel noen kandidater som er verdt å sjekke ut også for oss, og konklusjonen her er på ingen måte endelig. 

Forforsterkeren er musestille, og setter opp et presist og finkornet lydbilde med mye innhold og god plass, og den leverer et solid og tungt lydbilde med skikkelig dybde i bassen, en åpen og meget dynamisk mellomtone og en luftig og veldig finkornet diskant. 

Konklusjon

Hadde den hatt et par analoge innganger som bonus hadde den dekket behovet mitt perfekt. Det betyr ikke at det ikke finnes en masse stereosystemer hvor iFI Pro iDSD passer helt perfekt. Har du en platespiller stående i racket sliter du litt, men med en kun en CD-spiller og behov for strømming fra musikktjenester som Tidal, og enten en ren effektforsterker eller aktive høyttalere, ville jeg sterkt vurdert å sette den på ønskelista.