Med dagens krav til utstyr og trådløshet er det ikke lenger nok å komme trekkende med en forsterker med et par analoge innganger og volumkontroll. Det holder rett og slett ikke lenger, og ikke finnes det særlig mye støtte for at mer utstyr går ut over lyden, heller. Derfor må det mer til for å overbevise den nye tidens hifi-entusiaster.

Hva kan den brukes til?

Først og fremst skal den selvsagt benyttes som en integrert forsterker med kontroll på alle dine tradisjonelle analoge enheter, og så kobles til et par gode høyttalere for å spille musikk og gi lytteren gode og engasjerende opplevelser fra godstolen. Vi har hørt den på så dyre høyttalere som Magico, og det spilte helt greit.

Men Röst har også digitale innganger for en TV, en AppleTV-boks, dine gamle CD-spiller, en Sonos Connect eller en Bluesound Node2, eller kanskje du ønsker å høre lyd via PC/Mac-en din? Ikke noe problem. I tillegg har Röst AirPlay innebygget, og da blir plutselig en iPhone eller en iPad dugelige avspillingskilder. Og den kan brukes sammen med en hjemmekinoreceiver via en HT bypass.

Alt kan avspilles på høyttalerne dine, men den har også en forseggjort hodetelefon-forsterker slik at du kan sitte i fred og ro fra omgivelsene, nyte kaffen og cognac-en og kose deg med et par gode hodetelefoner over ørene.

Denne gangen kan også forsterkeren integreres med automasjonssystemet Control4. Noe som betyr at forsterkeren kan settes i et avansert multirom-system og gjemmes helt bort – hvis du ønsker.

Hegel har også utstyrt den med et OLED-display som jeg liker veldig godt. Det er tydelig og godt lesbart – og det kan slås av!

Display.jpgKraftig nok

I det siste har jeg forsøkt opptil flere forsterkere hjemme i stua som ikke vinner verdensmesterskapet i antall watt per krone. 2 x 75watt høres ikke så voldsomt mye ut, men den har en evne til å drive og kontrollere høyttalere som imponerer, og så lenge den gjør det blir antall watt kun et tall på et papir. Det blir nemlig høyt nok, kraftig nok og ikke minst dypt og mektig nok. Det er bare under bråkete nachspiel i store rom, med ganske ineffektive høyttalere og med en bråte høyrøstede og støyende gjester hvor du kommer til å savne volum. Da kommer du kanskje til å savne volum og trykk nesten uansett hvor svær stereo du har. Hegel Röst spiller høyt nok i de aller fleste hjemmesituasjoner, og med det aller meste av markedets høyttaleralternativer. Jeg synes faktisk det ble ganske høyt hjemme hos meg, og bunndraget og trekkraften er imponerende for en forsterker av denne størrelsen.  

God som gull

For meg virker det som om Hegel først var ute etter å få lyden på stell, og så har de plugget inn nye greier etter hvert. Det betyr at det er fullblods Hegel-produkt hvor lyden er på høyde med det beste Hegel har levert i avdelingen for integrerte forsterkere.

Röst har veldig mye av lyden til H360, og er like rolig, detaljert og oppløst i diskantområdet, og jeg kunne godt lagt til lettflytende og avslappet. For det er slik lyden virker på meg når jeg spiller musikk som virkelig lyder godt. Jeg har opparbeidet en viss kjærlig til Solfrid Molland, og det gjelder både musikken og den utmerkede produksjonen til Kirkelig Kulturverksted. Det er noe som heter sjelefred, og det er hit du kommer. Selv om jeg bare spiller av enkeltspor, er det hypnotisk og medrivende, og kjempeflott! Det er som om Röst slipper meg helt inn til selve kjernen i lyden – slik jeg opplevde med H360.

Ja, den mangler noen av kreftene og musklene til H360, og er ikke noen erstatning for denne, men hvis du uansett spiller med begrenset volum er denne forsterkeren et funn så lenge den fortsatt har strøm i reserver.

Bassen har alltid Hegel hatt god kontroll på, men det er uansett en smule overraskende at ”lille” Röst skal gå så dypt, spille så mektig og sette opp et såpass imponerende fundament. Det gjør veldig mye for resten av lydbildet at bassen er solid, og ikke minst ren og forvrengningsfri. Her vil jeg påstå at den er helt uvanlig gjennomsiktig, klar og presis, og gir flott utsikt innover i lydbildet og proporsjonene til hvert enkelt instrument og stemme. Den er ikke overdrevent sylskarp i sitt fokus, men det er en naturlig og troverdig opptegning av lydbilde, rom, instrumenter og stemmer, at lydopplevelsen også blir visuell.

Hegel Back.jpgJeg kjører videre nedover i bunken av musikk, forbi innspillinger som ikke engang Hegel klarer å redde fra fortapelsen, og så kommer jeg til Geir Sundstøl. Plata er vakker i seg selv, og vel verdt å spille også gjennom minisystemet på soverommet, men på rimelig utstyr mister den noe av glansen og gjennomsiktigheten. Og den går fra å være vektløs, atmosfærisk og magisk til å bli uengasjerende og direkte kjedelig.

Med Röst løftes opplevelsen dit den skal, og vi faller tilbake i godstolen og blir liggende til lenge etter at platen er ferdig spilt. Det er litt hverdagsmagi, dette her!

Konklusjon 

Jeg må jo innrømme at jeg liker musikk og lyd, og at det, når alt er på plass gir meg noen ukentlige øyeblikk av hverdagslykke foran stereoanlegget. Og det jeg liker aller best er når det utstyret jeg spiller på ikke er i veien for opplevelsen, eller forsøker å påvirke den på noe vis. Hegel Röst er i den klassen, selv om prisen altså ikke engang runder 20.000,- kroner.

Vi har i den senere tid kommet over mange veldig gode alternativer, men jeg synes fortsatt at innkjøp av en forsterker i denne prisklassen absolutt bør inneholde en demo av Hegel Röst. Den er fleksibel - på alle måter, moderne, trådløs og vellydende. Et av prisklassens aller beste kjøp!