TEKST OG FOTO: Roy Ervin Solstad

Selv har han han nemlig utviklet høyttalere som plasserer de tre momentene i hylla for seiglivede myter, og for sikkerhets skyld knuser høyttalerne hans alle tre.
De største høyttalerne hans går nemlig ned til 22 hertz, dipper aldri under 3 Ohm, har en følsomhet på hele 96 desibel og kan levere lydtrykk på mer enn 110 desibel. Det er høyt.
Noen vil nok – med rette – si det samme om prisnivået, for den minste koster godt over 200.000 kroner og den største hele to millioner kroner.

- Vi kunne selvsagt lagd billigere høyttalere også, men de ville ikke spilt like bra, forteller Otto Popori til Stereo+. Han viser blant annet til at rammen på panelhøyttalerne er laget i det eksklusive materialet corian.

- Vi kunne brukt MDF, men det påvirker lyden negativt, sier han.

popori_001_1280x852.jpg(fra venstre) Gabor Marko, Imre Kiss og Otto Popori

Presis holografi

Hemmeligheten til Popiri Acoustics sin myteknusing, skyldes flere ting, og markedssjef Imre Kiss, vil ikke avsløre alt. Konstruktør Otto Popori letter imidlertid litt på sløret.

- Vi bruker en veldig sofistikert transformator som opererer over et stort frekvensområde. Den gjør at høyttalerne ikke blir så tungdrevne, og at vi kan spille høyt og med stor dynamikk, sier Popiri.

Faktisk har ungarerne løst enda en utfordring som panelhøyttalere ofte har, nemlig presis holografi.

- Elektrostatiske og magneostatiske høyttalere er veldig gode til å tegne opp et stort lydbilde, men ved å bruke en liten bånddiskant, framfor et stort diskantbånd, så har vi også stor presisjon i lydbildet fra høyttalerne våre, smiler Popiri.

Sertifisert elektrostat-reparatør

Han burde vite hva han prater om, for mannen som har gitt høyttalerne navn, er nemlig sertifisert reparatør for panelhøyttalere av alle typer i Ungarn. Det har han vært siden midt på 1990-tallet.

- Det har lært meg hva som ikke fungerer på slike høyttalere, og hva som måtte gjøres for å komme rundt de problemene, påpeker han.popori_002_1280x1924.jpg

Selv om høyttalerne visuelt ser ut som de består av kun ett stort panel, så er de i realiteten tre-veiskonstruksjoner. I tillegg bånddiskanten er det en del av panelet som tar seg av den øvre mellomtonen, mens den siste delen tar resten av mellomtonen pluss bass.

- Membranet er bare seks mikron tykt, og litt av hemmeligheten vår er at avstanden til de positivt- og negativt- elektrisk ladede statorene på hver side av membranet er mindre enn hos andre produsenter. Selv når vi spiller 110 desibel så beveger membranet seg kun tre millimeter forover og bakover, forklarer Imre Kiss.

Hifi-løsning på energikrisen

Lørdag 10. desember var både Popiri, Kiss og selskapets industridesigner, Gabor Marko hos importøren Mala Audio i Asker for å vise fram høyttalerne, og de fikk høyre høyttalere som var ekstremt luftige, dynamiske og med en imponerende bassgjengivelse. Selv om det var markedssjefen som stod for mesteparten av prestasjonen under seansen, var det kanskje Otto Popori selv som hadde det beste salgsargumentet da Stereo+ fikk et intervju med ham etterpå.

- Med krigen i Ukraina har vi fått en enorm energikrise i Europa. Mange panelhøyttalere trenger jo hundrevis av watt for å spille godt. Med våre høyttalere klarer du deg med bare noen få, gliser han.