Det er noen som hevder at det ikke er så mye mer å hente ut av dagens høyttalerteknologi når det gjelder lydkvalitet. Vi i Stereo+ mener at det ikke er sant. Det er knapt en eneste oppgradering av eksisterende serier eller helt nye konstruksjoner, som ikke er klart bedre enn forrige, tilsvarende modell. Så ser vi bort fra prisøkningen på nye modeller, er det ikke tvil om at kvaliteten hele tiden løfter seg til nye høyder.

Børresen har tydeligvis notert seg at pris er en viktigere faktor enn bare for noen år siden, og har åpenbart hatt som plan å lansere en høyttaler med highend-kvaliteter, men uten den tilhørende prislappen. Måten de har gjort det på, og resultatet de har oppnådd står nå i stua og spiller vakker musikk. På sin helt spesielle måte, vil jeg si.

Børresen kaller det likevel X3 for «entry level». Det gir for de fleste ingen særlig mening, men ser man litt på hva annet de tilbyr forstår man det litt bedre. Men vi må jo ha respekt for at «entry level» for de fleste er et par stativhøyttalere, en liten forsterker og en brukbar lydkilde. Nå for tiden er det enten en platespiller eller en nettverksspiller. Nå som CD-spillerne har blitt ryddet bort på loftet. Front black.jpg  

Opp av esken

Høyttalerne er tunge, og kommer i et par svært sjenerøse esker. De er likevel enkle å pakke opp og ut, men det går enda bedre hvis du har noen til hjelpe deg, for 55kilo høyttaler krever som kjent sin mann.

Med en gang man pakker opp et par Børresen X3, ser man at dette er noe ganske spesielt. Designen er moderne, det er brukt spennende materialer og med de flotte føttene høyttaleren står på er det lett å tro at denne høyttaleren koster langt mer enn prislappen den kommer med. De ser rett og slett ut som en rådyr highend-høyttaler, og det tror jeg innerst inne også har vært meningen.

Høyttaleren er rundt 130cm høy, står på meget kraftige føtter og tar absolutt sin plass i stua, men kabinettet viker ganske kraftig innover mot baksiden slik at de knapt synes fra lytteposisjon, og X3 virker ikke engang i nærheten av så stor som spesifikasjonene forsøker å fortelle oss.

Jeg har hatt store høyttalere i stuen tidligere, og har en generell ide om hvor varierende konstruksjoner skal plasseres. Børresen X3 krever litt plass rundt seg, men har ikke noe stort behov for å stå langt ut på gulvet, og stjele alle plassen i stua. Høyttaleren, som allerede i utgangspunktet er 60cm dyp, må imidlertid ha minst 30-40 centimeter på baksiden for å spille slik den kan. Jeg spisset den litt inn mot lytteposisjon, og så enda litt og så var det som om lydbildet kom på plass med et smell. Balansen fungerte god, bassen var flott og holografien var utmerket. Da er mye gjort. Resten er kun finjustering som gjerne tar noen uker, før du kanskje ender opp akkurat der du begynte. Hvem vet?

Avansert teknikk

Børresen har laget en og annen høyttaler tidligere, og det er ikke overraskende å finne teknologi fra både M, Z og 0-serien. Noe har de åpenbart lært underveis, og kanskje også fått en unik forståelse av hva som skal til for å bygge en mest-for-pengene-høyttalere. Det er likevel overraskende å finne Børresens bånddiskant, karbon-membranene og kobberdeksler i magnetsystemet.

Kanskje er det like overraskende å finne såpass små høyttaler-elementer i en høyttaler som oppgir å kunne bevege seg relativt ubesværet ned til 35Hz. Bassen er forresten enda mer imponerende enn spesifikasjonene tilsier. Dette låter svært, tungt og solid i bassen, men også fantastisk kjapt og presist. Børresen har virkelig fått de to fem-tommerne til å synge.

Bassene er laget av et nyutviklet kullfibermateriale, eller karbon om du vil, og består av to ultralette lag med noe Børresen kaller «spread tow» kullfiber med samme geometri som andre elementer fra samme produsent. Mellom lagene av kullfiber sitter det et avstandsmateriale som i dette tilfellet er et lag med 4mm Nomex Honeycomb. Til sammen blir det en enormt lett og stiv membran med nær null resonans.

Diskanten, den allerede omtalte bånddiskanten, er knapt mulig å veie på en vanlig vekt. Membranen er kun 1/100 mm tykk, og har en bevegelig masse på imponerende 1/100 dels gram. Selv om den legges i hånden din (jeg har forsøkt), vil selv et svakt vindpust trykke hardere mot hånden din. Den er nær identisk med den som sitter i de langt dyrere høyttalerne i Z og 0-serien. I diskantens «motor» til sitter det ikke mindre enn tre enormt kraftige N52 neodymium-magneter. Diskanten gir med det en brukbar respons helt opp til ca 50kHz 

Mellomtonen er bygget på samme måte som basselementene, og ser også til forveksling lik ut med samme type membranteknikk. Delefrekvensene i 2,5-veis konstruksjonen er oppgitt til 125 og 2500Hz, og selv om høyttaleren er oppgitt til 4ohm virker den å være enkel å drive for forsterkeren. Børresen anbefaler da også forsterkere fra kun 50 watt og oppover, men med de kvalitetene høyttalere veldig fort viste seg å ha, bør de lete etter en virkelig god forsterker. Heldigvis finnes det mange også i prisklassen godt under 100K. feets[1].jpg

Særdeles presis lyd

Det er mange høyttalere som spiller med en viss varme og livfullhet, og det er noen høyttalere som har en presisjon som imponerer, men som kanskje kan bli litt anstrengende over tid. Så er det et mindre antall høyttalere som er superpresise og detaljerte, men som samtidig spiller på en avslappende og naturlig måte. Børresen X3 er en av disse høyttalere. Det virker som om det ikke er grenser for hvor mange detaljer den kan hente ut, og hvor rytmisk presis og engasjerende den er. Samtidig oppfatter jeg den som rolig, naturlig og til og med ganske avslappende – når musikken du spiller krever det. Likevel kan du godt fyre i gang en musikalsk feststund med rytmisk og krevende musikk uten at den misser en note. Et anslag på hvilket som helst instrument kommer med en hastighet du knapt kan forestille deg, men høyttaleren har også noe som i mine øyne er unikt. Tenk deg at du har en vertikal tidslinje som er hundre prosent rett fra bunn til topp, altså at det ikke er noen tendenser til at bassen henger litt etter, eller at diskanten eller mellomtone er forsert. Det gjør musikken veldig engasjerende, like mye som det gjør den naturlig og riktig. Kall det gjerne «live», men ikke tro det har noe med å spille høyt å gjøre. Ikke bare er høyttaleren overraskende fyldig også på lave volum, de beholder også den lette og spenstige måten å spille på selv om du bare finspiller i bakgrunnen.

Musikken

Det å spille musikk under en test handler ikke først og fremst om å spille vanskelig eller utfordrende musikk, men om mulig å finne ut om det er enkelte typer musikk som høyttaleren fikser bedre enn noe annet. Med Børresen X3 ble jeg sittende en halv dag og spille musikk fra alt vi har av spillelister, men endte til slutt opp med å konkludere at med denne høyttaleren har vi funnet en virkelig allrounder.

Med en høyttaler som har så mye spenst er det kanskje fristende å spille rytmisk musikk, noe vi selvsagt også gjorde, men høyttaleren begrenses i forbausende liten grad av musikksjanger eller instrumentering. X3 kommer forbausende godt til sin rett på alt fra små stryke-ensembler til svære Wagner-operaer, fra en enslig solo-trompet til fullt øs fra et helt storband, eller fra forsiktig gitarklimpring til svære gitarkaskader fra Rammstein. I tillegg er den fabelaktig på stemmer, og ikke bare flotte damestemmer, men også dype og fyldige herrestemmer med solide mengder brystresonans.

Morsan er et Hav, av og med Stefan Sundstrøm, åpner med forsiktig piano og gitar, og du mer enn aner at dette kommer til å bli flott. Og det gjør det. Når den rufsete, slitte, men likevel komplekse stemmen kommer inn lydbildet får du besøk av Sundstrøm rett inn i stua hjemme. Det er sårt, nakent og fullstendig oppslukende. Fokuset er glimrende uten å være overtydelig, og det er et totalt mørke mellom stemmen og de enkelte instrumentene i det svært sjenerøse lydbildet. Lyden slipper ut av høyttalerne nesten helt uten motstand og det blir gjort svært tydelig at selv om musikken er langsom og dvelende skal ikke anslagene og transientene være det. Anslagene på pianoet er kjappe og presise og klangen fullstendig troverdig. close up.jpg

Jeg er også innom Bliss og deres Song for Olabi, for det er alltid interessant å sjekke ut hvordan det står til i den dypere enden av bassen. Men her ble jeg distrahert temmelig kraftig av den meget imponerende gjengivelsen av perkusjons og slagverk. Det er lynhurtig gjengitt og med glimrende «timing», men virker ikke forsert eller overivrig på noen måte. Bassen er dyp og skikkelig, men høyttaleren er ikke først og fremst bygget for å gå helt ned i kjelleren, eller å flytte møblene rundt i stuen, for det er mer enn nok over 35-40Hz å glede seg over. Selv om det aldri er slik at det mangler bass eller at høyttaleren blir for slank og mangler fylde, uansett hva slags musikk du spiller. Du kan kanskje ikke redde gamle Rolling Stones-plater, men det er det vel knapt noen som klarer.

Jeg spiller også 2L sin innspilling Magnificat og sporet IV. Et misericordia. Stemme i åpningen er smektende og sval og strykerne får flott og meget detaljert strengeklang. Når koret kommer inn i bildet kan lyden på mange høyttalere gro litt sammen, men her er det imponerende åpent, veldig mange stemmer med i koret. Det store kirkeorgelet tilfører enda litt til det mettede lydbildet, som er så åpent og gjennomsiktig at du får hele kirkerommet strukket ut til det ender et sted langt bak i lydbildet. Etterklangen i det store kirkerommet er imponerende og det er også størrelsen på lydbildet disse høyttaleren setter opp.  

Konklusjon

Det er ikke så ofte jeg har testet høyttalere hvor jeg i etterkant sitter med en følelse av å ha hørt noe som er litt nytt. Kanskje ikke i den store verdenen av highend-høyttalere, men i hvert fall i denne prisklassen. Børresen er jo ikke akkurat nybegynnere, og det som X3 er i stand til å yte av lydkvalitet er det lett å finne i deres mer kostbare høyttalere. Dens imponerende kjappe og lette spillestil er perfekt balanserte med høyttalerens klangsignatur. Selv når det er som mest hektisk i det røslige lydbildet, blir det aldri spisst eller hardt, men overraskende nok ganske avslappet og preget av en sober klangbalanse som aldri kommer over på den «gale» siden av nøytralt.

I prisklassen rundt 100 - 120 000 kroner finnes det ganske mye å velge mellom, og det er et stort antall høyttalere med vidt forskjellige egenskaper. Likevel står Børresen X3 frem som en høyttaler du absolutt må høre på før du handler høyttalere i denne prisklassen.