Tekst: Roy Ervin Solstad  roy@stereopluss.no.  Foto: Vera Audio

Internett sine mange fora flommer over av deltagere med ekstremkompetanse på alle områder. Hifi-bransjen er definitivt intet unntak, men det er ikke alle som bruker sin teoretiske og praktiske kunnskap til å lage noe selv. Bjørn Omholt og Armand Aanekre tilhører det lille mindretallet. De fant ut at ideene de selv hadde burde settes ut i livet. Slik ble Vera Audio født, og nå er deres første produkt, effektforsterkeren P400/1000 nettopp lansert. 

Vera Audio P400/1000

Navnet kan tyde på at kreativiteten forsvant før man skulle finne navn, for produktet er døpt etter utgangseffekten som stereoforsterker og brokoblet monotrinn. Forsterkeren gir altså 400 watt i åtte Ohm i stereo og én kilowatt som brokoblet monoforsterker. Det er voldsomme tall, og det blir ikke mindre imponerende når man ser at forsterkeren kun er ni kilo tung og langt mindre enn «vanlige» forsterkere. Så har også Vera Audio brukt klasse D-moduler av typen NCore N500. Den store fordelen med klasse D, er at de er langt mer effektive enn klasse A- og klasse A/B-forsterkere. Man får rett og slett mer forsterkereffekt ut av modulene sammenlignet med hvor mye strøm den forbruker enn andre forsterkertyper. Det gjør at behovet for å kvitte seg med overskuddsvarme blir lavere, og man slipper derfor å bygge forsterkeren med store kjøleribber. 

Nå er ikke P400/1000 noen isblokk heller. Den blir også varm, men i stedet for kjøleribber er forsterkeren designet med to svært stillegående vifter som starter automatisk når forsterkeren blir for varm. Før du som audiofil klikker deg videre for å lese noe annet, så er det verdt å merke seg at jeg knapt nok klarte å høre lyden av vifta når jeg la øret helt inntil åpningen til vifta. Fra lytteposisjon skal du høre bedre enn en flaggermus – og i hvert fall ikke lytte på musikk - for å høre noe som helst til den. Nå skal det bemerkes at vifta uansett ikke slår seg på før etter at den minst har vært påslått – ikke bare i standby - i 48 timer. Det er til alle formål helt meningsløst. Forsterkerne trenger nemlig ikke å stå på kontinuerlig for å yte sitt beste, og ifølge produsenten trenger de ikke en gang oppvarmingstid. Ergo så vil vifta stå uvirksom helt til du eventuelt går på en lytteseanse som varer i to døgn – sammenhengende. Hvis det er noe du driver med til vanlig, så er det neppe vifter i forsterkere som ditt største problem. 

Vera Audio P400/1000 rear 2.jpgDet er for øvrig null problem å benytte forsterkeren med selv svært følsomme høyttalere. Det skyldes at forsterkeren har en sjutrinns gainjustering der du kan sette gain fra 12dB til 30 dB avhengig i trinn på 3 dB. Det gjøres på baksiden av forsterkeren. Der finner du også bryter for å velge stereo eller brokoblet modus, trigger-tilkobling, slik at du kan slå forsterkeren av og på samtidig med for eksempel fjernkontrollen til en forforsterker. Høyttalerterminalene er solide og tar både spader, bananplugger og avisolert kabel, mens inngangene kun er balanserte. Det betyr at du enten må ha adaptere eller kabler med rca-plugger på ene siden og xlr-plugger på den andre. Hovedstrømbryteren sitter også på baksiden, mens bryter for å skru på forsterkeren fra standby-funksjon sitter på fronten. 

Alt dette er pakket inn i et lekkert kabinett som er utfrest i et stykke aluminium. Skal du få et innblikk i den innvendige konstruksjonen må du snu den opp/ned og skru ut bunnplata. Alt som er i forsterkeren er med andre ord festet i toppen og sidene i den utfreste aluminiumsblokka. På bunnplata sitter egentlig bare føttene i sorbotan. Under testperioden har jeg benyttet den glimrende forforsterkeren/digitalkonverteren og streameren Mytek Manhattan II som kontroll-enhet. Det har fungert ypperlig siden den har balanserte utganger. 

Lyden

Jeg har etter hvert hørt en del klasse D-konstruksjoner, både da teknologien var relativt ny og i senere år. Jeg har hørt en del bra og en del jeg synes kanskje har manglet noe. Hva det er Vera Audio har gjort med sin nye effektforsterker for å gi meg fullstendig hakeslipp aner jeg ikke, for dette høres rett og slett ut som en av de beste kombinasjonene av muskler og finesse jeg noensinne har hørt. Uansett pris. 

Som stereotrinn får du voldsomt med krefter, men dette er ikke noen amerikanske V8-motor. For å bruke bilanalogien virker det mer som en blodtrimmet rekkesekser fra Bayern. Det virker som om forsterkeren knapt nok trenger å anstrenge seg for å sparke liv i PMC-høyttalerne mine. Det er imponerende med tanke på at PMC selv anbefaler fra 200- til 800 watts forsterkere i 8 Ohm til dem. Resultatet er uansett at forsterkeren holder stålkontroll på lyden, faktisk i enda litt større grad enn Hegel sin fantastiske H590 som jeg fikk prøve i deler av testperioden. Vera Audio Inside 2.jpg

Bassen er rett og slett ekstremt imponerende i sin kombinasjon av attakk, presisjon, definisjon og fylde. Når mellomtonen samtidig er noe av det mest åpne og transparente jeg har hørt, uten at det blir blodfattig, så er det vanskelig ikke å bli fullstendig solgt. Stemmer er så krystallklare som jeg sjelden har opplevd, og oppover er det både silkeglatt og fullt av detaljer og tekstur. Det blir aldri skarpt, men det ruller definitivt ikke av. Det er massevis av energi i hele frekvensområdet, og dynamikken er gnistrende både på makro og mikronivå. Jeg får faktisk en følelse av at dette klangmessig er som en rørforsterker eller en klasse A transistorforsterker, men med ubegrenset med kraftressurser. 

Det gjenspeiler seg også i evnen til å brette musikken ut i bredde og dybde. Det er digert, presist og troverdig. Når jeg kobler til enda en P400/1000 så får jeg faktisk bare mer av alt. Lydbildet vokser, det blir enda mer luft mellom instrumenter og forsterkersettet virker enda mer uberørt selv om jeg forsøker å utfordre det både med volum og kompleks musikk. Det er ikke antydning til pustebesvær. 

Konklusjon

At det går an å få så god lyd for under 30.000 kroner er nesten ufattelig. At forsterkeren i tillegg er designet og bygget i høykostlandet Norge, viser at vi ikke trenger å lete i utlandet etter fantastiske hifi-produkter. Denne bør du sjekke ut selv om du egentlig har langt høyere budsjett. Dette er en brakdebut.

Spesifikasjoner Vera Audio P400/1000

  • Type: Stereo effektforsterker, kan brokobles til mono
  • Forsterkermoduler: NCore N500
  • Utgangseffekt, stereo (ved 1 maks % THD): 400 watt i 8 Ohm og 750 watt i 4 Ohm 
  • Utgangseffekt, brokoblet (ved maks 1 % THD): 1500 watt i 8 Ohm 
  • Common Mode Rejection Ratio: minst 110 dB ved 100 hz og bedre enn 95 dB ved 1 kHz
  • Signal-støy-forhold: 130 dB (stereo), 132 dB (brokoblet)
  • Gain-justering: sju-trinns justering med 3dB fra 12dB til 30dB
  • Innganger: kun balansert med XLR-kabler
  • Størrelse: 29 x 38 x 8,2 cm (bredde x dybde x høyde)
  • Vekt: 9 kilo
  • Finish: Svart børstet aluminium

Utstyr benyttet under testen

  • Mytek Manhattan II forforsterker/digitalkonverter/streamer
  • Burmester 100 platespillerforsterker / riaa-trinn
  • Aurender N100C streamer
  • Vera Audio P400/1000 effektforsterker
  • PMC MB2SE høyttalere
  • PS Audio P20 strøm-regenerator
  • Vovox Sonorus Direct S balanserte signalkabler
  • Van Damme UP-LCOFC høyttalerkabler
  • LessLoss DFPC Signature strømkabler
  • Supra Lorad strømkabler
  • FAT LMC (DIY) strømkabler
  • RPG Acoustic Broadsorber akustikkplater
  • Egen 16A-kurs til stereoanlegget