Den forrige modellen tør vi påstå var en av det siste tiårets viktigste hifi-lanseringer. KEF LS50 tok verden med storm med en blanding av fornuftig utstyrsnivå, fantastisk lyd til prisen, en fornuftig app og trådløse muligheter. Det kan vi enkelt se på våre nettsider. Det er vel knapt et eneste produkt som er søkt opp og lest av et tilsvarende antall personer. 

I den nye modellen er det neste bare kabinettet som er igjen fra den forrige modellen. Likevel er det vellykkede grunnkonseptet beholdt, men den er oppgradert litt eller mye på absolutt alle punkter. Til sammen blir det en helt ny høyttaler med bedre lyd, flere muligheter og ikke minst – full trådløs drift uten behov for en kabel imellom. Hvis du vil. ls50 w colors.jpg

Høyttaleren er også laget for å tilfredsstille et bredt utvalg av kunder. Enten du er ute etter en lettbetjent og brukervennlig trådløs høyttaler med flott lyd, eller er hifi-entusiast med større krav til skreddersøm og tilpasning, er det mulig å komme god i mål med KEF LS50 Wireless II. 

De viktigste nyhetene

Det er nok å ta av når vi skal snakke om oppgraderinger og nye løsninger. For de aller fleste kjøperne av denne høyttaleren vil jeg tro at den nye app-løsningen både er mer praktisk og faktisk også fungerer bedre. I tillegg er høyttalerne blitt helt trådløse, og hvis du ikke absolutt må ha den aller høyeste digitale oppløsningen, kan du nå kjøre den uten annet enn strømkabler koblet til på baksiden. 

LS50 Wireless II er dessuten akkurat like enkel å plassere som den forrige modellen. Vi snakker ofte om at benevnelsen bokhylle-høyttaler er feil, fordi den plasseringen altfor ofte gjør at høyttaleren låter alt annet enn optimalt. Her er det litt annerledes, og du kan gjøre enkle valg i app-en for å kompensere for rom og plassering, slik at du nesten uansett hvor (selvsagt innenfor visse grenser) høyttaleren blir plassert, får et mer enn brukbart resultatet. Det er ikke behov for mikrofoner og datamaskiner da KEF allerede har gjort mesteparten av jobben for deg. På imponerende vis, må jeg få legge til. 

I tillegg er det selvsagt de trådløse mulighetene som nå er blitt kraftig oppgradert slik at det skal være meget enkelt å spille musikk med godt resultat uansett hvilken enhet du spiller fra. Det KEF tenker seg er en mobil eller et nettbrett med avspilling fra enten Tidal eller Spotify. Har du en CD-spiller eller en TV som skal kobles til må det fortsatt gjøres via en kabel. 

Nyheter for de spesielt interesserte

På innsiden av KEF LS50 Wireless II har det skjedd en del. Det er ingen revolusjon, den ble foretatt på forrige modell, men det er nytt element, nye og kraftigere forsterkere, bedre digitalkonverter, bedre DSP og en sterkt utvidet pakke med strømme-muligheter. 

For å begynne med forsterkerne leverer de mer effekt. Det er fortsatt klasse D i bass/mellomtone, og en klasse A/B-forsterker i diskanten. Da får du kontrollen og dynamikken til klasse D der den gjør mest nytte, men for å gi diskanten de kvaliteten KEF ønsket seg måtte de over på klasse A/B. Den totale systemeffekten er nå oppgitt til 760watt. Det er forholdsvis imponerende, og gjør at du nå nærmer deg 110dB i et en typisk stue. Ikke at du absolutt må spille høyt for å få nytte av kraftigere forsterkere. På kjøpet får du bedre kontroll og en kjappere og mer presis bass/mellomtone. KEF LS50-Wireless II red on stands.jpg

Elementet er nytt, og er en generasjon eldre (generasjon 12) enn i den forrige modellen. Det er det samme som sitter i KEF sin R-serie, og er forbedret på flere området, men kanskje den viktigste er at KEF har redusert lekkasjen av luft i spalten mellom diskanten og det omliggende mellomtone/bass-elementet. Resultatet er mindre forvrengning rundt delefrekvensen mellom diskanten og mellomtonen. 

Den innebygde digitalkonverteren/DAC-en har nå 24bit/384kHz oppløsning og gjør nå full MQA og DSD256.  

Vil du ha full trådløs oppløsning er en kablet kobling mellom høyttalerne nødvendig. Velger du å kjøre den trådløse varianten er oppløsningen i overføringen av digitale data mellom høyttalerne begrenset til 24bit/96kHz, noe som antyder at dette er den høyeste båndbredden som er stabil og fungerer uten problemer. 

Nytt er også multirom-strømming, Chromecast built-in, AirPlay2, og en oppgradering til Roon-ready for brukere av den aller beste musikkavspillings-programvaren nå for tiden. Bluetooth er selvsagt på plass, men dette er knapt en nyhet. Bruker du Tidal kan du nå glede deg over at høyttaleren har Tidal Connect, ellers finner du for første gang også Amazon Music, qobus (når det blir tilgjengelig i Norge) og internettradio. 

Forrige gang vi hadde KEF LS50 Wireless inne het app-ene KEF control og KEF Stream, mens det nå heldigvis er kun en app som gjør alt (KEF connect).  

Som på den passive LS 50Meta er kabinett det samme, og det er også den spesielle dempeplaten i det allerede mye omtalte metamaterialet på baksiden av diskanten som fjerner opplagret energi på baksiden av elementet. De skal gi en åpnere og mer detaljert diskant, noe vi allerede sjekket ut med positivt resultat på LS50Meta. 

Det kan bli mye kabler

Forrige gang jeg testet LS50 Wireless kom jeg til et punkt hvor jeg aldri har hatt flere kabler koblet til og dermed også liggende på gulvet bak høyttalerne, og det selv om høyttalerne altså er «trådløse». Det samme er åpenbart tilfelle denne gangen, og særlig hvis du velger å kable koblingen mellom høyttalerne. I tillegg behøver du selvsagt strøm. Velger du også å spille med kablet nettverk, og har både en analog og et par digitale kilder koblet til, og kanskje et par subwoofere, blir dette en ganske omfattende kabelbunt på baksiden. Det har de fleste hifi-entusiaster ikke noe større imot, men ha det med i tankene dersom du ser for det at du endelig kan bli kvitt kabelrotet bak hylla eller racket, eller har solgt inn dette litt i overkant heftig til andre som bor i leiligheten. 

Imponerende lyd

LS50Meta har bra bass til å være en såpass kompakt høyttaler. LS50Wireless II overgår den likevel med god margin. Det er tydelig hørbart hvilke triks du kan gjøre med en innebygget DSP og innebygde forsterkere. KEF har ikke falt for fristelsen å tvinge høyttaleren altfor langt ned i frekvens, men der LS50Meta må gi seg i kampen mot frekvenser i området 35-40Hz, er det fortsatt bra kontroll og høy presisjon i Wireless II-utgaven. Jeg tipper at de også har lagt på et filter helt i bunnen slik at høyttaleren ikke behøver å bruke krefter på frekvenser den uansett ikke kan bruke til noe. 

Bassporten er på baksiden av høyttaleren, og det gjør til vanlig at høyttaleren ikke egner seg til å stå helt inntil veggen. Det skal heller ikke LS50 Wireless, men du behøver ikke absolutt plassere den på stativer midt ute på gulvet. Gi den 20-30cm avstand til veggen, så fikser elektronikken de fleste av problemene. Den spiller enda mer åpent og luftig med større avstand til veggen, men det må ikke absolutt ha det for å levere et bra musikalsk resultat. KEF ls50 wireless.jpg

Jeg drar i gang med Pete Belasco og hans Deeper. Det sporet er allerede spilt ihjel, selvsagt, men fungerer som en temmelig umiddelbar test av hva en kompakt høyttaler klarer i bassen. Høyttaleren når ikke helt ned i den dypeste basskjelleren, men det er overraskende presist og stramt samtidig som det er mer detaljer og mer informasjon. Bassen spiller også overraskende fyldig, og det er lett å tenke seg at det er et par mindre gulvstående modeller som står og spiller. 

Phobe Bridgers Garden Song er neste spor ut, og hvis vi ser bort fra noen mindre utfordringer med bassen helt til å begynne med, er det eneste vettuge kommentaren at dette er glimrende gjengitt. Oppløsningen er i tillegg helt utrolig i prisklassen, og det gjør stemmen til Phoebe uvanlig vakker, men her fremstår den også ekstraordinært velpolert og detaljert til å være fra en høyttaler i prisklassen, men det er også en X-faktor her. Stemmen får en nærhet, en musikalsk varme og en naturlig avslappethet som gjør det friskt og engasjerende, men samtidig deilig å lytte til musikk. Til og med den musikken du har hørt 100 ganger før. Ikke fordi du hører ting du ikke har hørt før, men fordi du får det servert på en så organisk og innbydende måte. Og opplever du at diskanten gjør litt ekstra av seg, eller at bassen blir litt for slank, kan du kjapt justere dette til egne preferanser i appen. 

Lydbildet er, på grunn av koaks-elementet, skarpt fokusert og nydelig tegnet opp. I tillegg er det uvanlig langt til bakveggen i konsertsalen eller opptaksrommet, og noenlunde riktig plassert (du behøver absolutt ikke være noen ekspert) forsvinner høyttaleren fullstendig i lydbildet. Lukker du øynene er det kun musikere, instrumenter, klang og romfølelse du «ser», og alt er svært nøyaktig plassert i et sjeldent dypt og omfangsrikt lydbilde. 

Det er jo egentlig ganske frekt, men med KEF sin eksperthjelp i justeringen av lyden står ikke KEF LS50 Wireless II noe tilbake for en vanlig passiv KEF LS50Meta og elektronikk som gir en pris på minst par titusenlapper mer. Vi liker å finne virkelige gode hifi-kjøp for pengene, men nå har vi åpenbart funnet ett som er fantastisk til prisen. LS50 Wireless II er strammere, mer detaljert, har et enda større og dypere stereobilde og har enda bedre balanse mellom diskant og mellomtone. Bruker du i tillegg den medfølgende appen til å justere for plassering, får du en bass som er både dypere og ryddigere enn hos KEF LS50Meta. 

Er det så noe som denne høyttaleren ikke helt klarer? Utsetter du Wireless II-utgaven for kompakthøyttalertorturen metall på høyt volum, henger den overraskende godt med, og viser at den har utmerkede allroundegenskaper og en veldig allsidig musikksmak. Likevel er det åpenbare grenser for hvor hardt og høyt du kan spille samtidig. LS50 Wireless II Carbon-kopi.jpg

Konklusjon

Forrige gang jeg testet KEF LS50 Wireless var høyttalerne nesten alene på markedet i prisklassen. Nå har det kommet til flere andre interessante alternativer, men KEF plasserer seg likevel helt på toppen. Ikke med samme margin til nestemann som sist, og den gir kanskje ikke alle de andre høyttalerkonstruktørene et tilsvarende sjokk. Likevel er det LS50 Wireless de andre produsentene må strekke seg opp til og sammenlikne seg med akkurat nå. Resultatet er lydmessig veldig bra og høyttalerne er etter min mening enda mer brukervennlige enn sist. I tillegg ser de ganske så flotte ut og gjør de i alle fargevariantene. Klarer du i tillegg å gjemme bort kablene bak en hylle eller reol blir det også interiørmessig nesten perfekt.  

(klikk under for å komme direkte til magasinet vårt)