I en verden som de fleste vanlige forbrukere helt automatisk søker etter «sonos» hvis de skal ha noe som er i nærheten av å likne på et nettverk eller multirom-produkt, er det hyggelig å se at alternativene finnes, og at de også kan være både velutstyrte og pene i tøyet, uten å være kledde i tykke aluminium-plater og koste et par brutto månedslønner.

Arcam

Arcam har alltid levert interessant produkter, og noen er kanskje såpass opp i åra at de husker deres første forsterker på det engelske hjemmemarkedet. Den het A60 og selskapet het A&R Cambridge. Senere var det noen som åpenbart syntes det var et litt for langt navn å ha i logoen, og de forkortet navnet til Arcam. Så fortsatt de med godt uttenkte og smarte produkter, og vi husker både Black Box digitalkonverteren, den første DAB_radion for forbrukermarkedet, og en stadig oppgradert serie av hjemmekinoreceivere. I 2012 skiftet de nasjonalitet til kanadisk, og hadde HQ hos JAM industries i Montreal, før de i 2017 ble kjøpt opp av selveste Harman International, som allerede på den tiden var et underbruk av Samsung. ST60_Front_MQA+reflection-kopi.jpg

Arcam ST60

Spilleren er ryddig designet, kjapp å bruke og har en egenutviklet app som gir deg full kontroll hvis du synes displayet og kontrollene på fronten blir for langt unna. Men du må altså ikke absolutt bruke en app.

Arcam ST60 er en markedsført som en strømmespiller, men er også en ekstern digitalkonverter for inntil 4 eksterne digitale kilder. Den kan også konfigureres som en forforsterker for en effektforsterker eller et par aktive høyttalere, og jeg har blant annet brukt den direkte kablet til KEF LS50 Wireless II med meget godt resultat.

Du finner både balanserte XLR og RCA-utganger til det bruket, men også både en optisk og en digital coax-utgang. Den innebygde digitalkonverteren er en 32bit ESS9038K2M Sabre. Det skulle altså være noe i veien med det rent tekniske. I bruk er spilleren ganske kjapp, og det er den enten du velger å gå for avspilling av musikk fra Tidal eller Spotify, eller fra en ekstern uPnP-server. Jeg har en slik stående, og den kom opp umiddelbart. Det skjer dessverre ikke alltid.

Spilleren har ChromeCast, AirPlay2 og har i tillegg til uPnP-muligheten også en direkte USB-inngang for lagrede musikkfiler. Spilleren er støtter MQA, men som vanlig er det begrenset til 24bit/96kHz oppløsning hvis du velger å koble den til en ekstern DAC. Skal du ha full oppakking av MQA filene til 24/192 må du bruke analogt ut hvis du ikke har en sertifisert MQA- digitalkonverter.

Når vi snakker om sertifisering. Det kommer også sertifisering slik at du kan bruke ST60 som er endepunkt i Roon. I tillegg kan installatører glede seg over full I/P og RS232-støtte slik at den kan styres med et Control4 eller Crestron-system.

Brukervennlig

 Oppkoblingen er logisk og brukervennlig, og har du noensinne koblet til et nettverksprodukt hjemme går dette unna på få minutter. Spilleren kommer opp som en nye AirPlay2-høyttaler, og vi snakker kun et par trykk på mobilskjermen før du er i mål. MusicLife-appen er forståelig og ryddig, og det er også navigeringen fra fronten til spilleren. ST60_Drama_ArcamSplash-3.jpgTrykk på «meny» og du er inne i et begrenset menysystem som navigeres via det kontrollhjulet på venstre side av displayet, og inneholder stort sett alt du behøver. Av en eller annen grunn, og det skjer svært sjelden, fikk jeg ikke umiddelbar beskjed om å oppgradere programvaren. Det kan knapt bli bedre! Utlegget på baksiden byr ikke på noen store overraskelser, og det er få sjanser til å trå feil. Det eneste jeg savner er kanskje en egen hodetelefon-utgang.  

Spiller rent og energisk

Arcam har etter hvert opparbeidet seg et rykt for å ha en energisk og engasjerende lyd som er veldig ren, klar og åpen. Det stemmer godt med karakteren til ST60. Den er åpen, musikalsk og presis med glimrende oppløsning i et ryddig og meget rent lydbilde slik en god kilde skal. Alt dette gjør den uten å bli for knitrete eller pirkete. Helheten og musikkopplevelsen er heldigvis det aller viktigste.

Det er fristende å finne frem til første og beste MQA-innspilling i Tidal, men dette spiller på en måte som gjør at du først og fremst har lyst til å høre god musikk. Den innvendige digitalkonverteren gjør en veldig bra jobb, og gir et lydbilde med flott oppløsning og imponerende detaljering. Du behøver ikke lete på Tidal etter MQA-filer, eller fore den med høyoppløste filer fra din egen nettverksdisk for at det skal låte fint. Jeg fikk fremragende resultater innspillinger i vanlig CD-kvalitet, men spilleren er samtidig såpass bra at filer med høyere oppløsninger gir en slags mening. Forskjellene er ikke himmelvide, men det blir et ekstra skimmer og en følelse av mer luft når den før pakke helt opp MQA-filer, eller når du spiller musikk i høye 24bit-formater.

Lydbildet er nøytralt, men det er likevel noe her som gjør at lydbildet er lett å like. Det har nok med at Arcam har et lite anstrøk av varme i nedre del av mellomtonen, og et lydbilde som er glatt og gledelig friksjonsfritt, men samtidig friskt, livlig og detaljert. Det er en vanskelig balansegang. Heldigvis er den samme karakteren beholdt enten du benytter den som streamer eller digitalkonverter.

Diskanten er ganske livlig og energisk, men aldri for direkte eller skarp. Bassen er stram og kontrollert, men gir samtidig et ganske så fyldig og solid fundament for resten av lydbildet. Bassen er dessuten ganske spretten og rytmisk, og om den ikke akkurat jager musikken fremover er den alt annet en doven og tung. Det er likevel i mellomtoneområdet spilleren virkelig skinner. Spilleren har en åpen og høyst troverdig mellomtone, hvor instrumenter og stemmer får en rik og naturlig tilstedeværelse i lydbildet. Samtidig som dynamikken er glimrende. Det spiller rett og slett veldig stort og flott, og gledelig engasjerende. ST60_ConnectionPanel+reflection.jpg

Forskjellen når du henter ut signalet digitalt er ikke voldsomme, men jeg fant fort ut av hva som er årsaken til at jeg ikke spiller musikk fra Tidal via Apple-TV – selv om signalet hentes ut digitalt. Apple gir en gråere og mindre interessant lydopplevelse. Kanskje høres ikke den så godt når du går fra Apple til Arcam, men du har veldig på følelsen av at noe er blitt borte i livet ditt når du går fra Arcam til Apple.

Til prisen får du etter min mening levert ganske mye med Arcam ST60, og jeg ville ikke stusset om jeg måtte betale de samme pengene for kun en digitalkonverter i denne kvalitetsklassen. På kjøpet får du en lettbetjent strømmespiller og en overraskende brukbar balansert forforsterker. Et godt kjøp!  

Konklusjon

Arcam ST60 er blitt en veldig interessant streamer i prisklassen under 20k. Den er skikkelig bygget, pen i tøyet og den spiller veldig bra uansett hva du forer den med av lydformater. Kanskje er det noen som vil savne hodetelefon-utgangen for bruk på sene kvelder i godstolen, men ellers er det ikke noe å si på utstyrspakken, fleksibiliteten eller lydkvaliteten.