Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no

Argon er Hi-Fi Klubbens egen merkevare, og det merket setter de på produkter som hører hjemme i budsjettklassen. Argon har utvidet sortimentet fra å være radioer og noen enkle aktive høyttalere til en subwoofer, trådløse høyttalerecmed Bluetooth, og platespillere. Det ser greit ut, og leverer bra i forhold til prislappen. 

Har det nødvendige utstyret

Forsterkeren har to optiske innganger og en analog, men har også egen MM-platespillerinngang og en utgang til en større forsterker som også kan doble som subwooferutgang. De optiske inngangene går til en 32-bit ESS Sabre DAC i fullbalansert modus som takler oppløsninger opp til 24bit/192kHz. Forsterkere dekoder alle vanlige lydformater slik at du faktisk skal jobbe litt for å finne noe den ikke fikser. Her der du altså på trygg grunn uansett.

Vil du ha TV-lyd på stereoanlegget er det praktisk å koble denne til en av de optiske inngangene. Har du en Samsung eller Sony TV, kan du benytte din eksisterende TV-fjernkontroll til å styre volumet til SA1.  Den er oppgitt til å levere 2x40watt, og det er nok omtrent sannheten. Uansett leverer den et ganske imponerende skyv, og spiller både stramt, detaljert og ikke så rent lite høyt. Du kan også overføre signalet til forsterkeren via Bluetooth, men du får ikke app-styring eller streaming på kjøpet. 

Forsterkeren er en såkalt hybrid-digital. Det pleier å bety Hypex klasse D-moduler som er fikset litt på, blant annet for å få den til å takle et bredt spekter av høyttalerimpedanser. Så kan man selvsagt diskutere i hvor stor grad den er «digital». Ingen forsterkere er digitale hele veien, men vi kan også litt enkelt si at det er noen forsterkere som er mer analoge enn andre. Argon SA1 er laget i halvformat, og tar liten plass i hylla. Designet er greit og enkelt, og ikke minst oversiktlig. ARgon SA1 - back.png

Argon og NAD  

Etter å ha tittet litt nøye på forsterkeren skal man ikke ha mye fantasi for å tenke at dette er en variant av NAD sin forsterker AMP1. Den er like på omtrent alle områder, men den er satt opp noe enklere. AMP1 har streaming med Chromecast innebygget og også Google Assistent, mens Argon kun er utstyrt med Bluetooth. Ellers tror jeg knapt det er noen som kan finne noen forskjell. Det gjør selvsagt ingen ting, og øker egentlig bare forventningen til hva denne forsterkeren kan yte av lydkvalitet. 

Låter bra

Uansett om det viser seg å være noen små forskjeller i forsterkerkonstruksjonen låter det ganske bra. Det spiller slik man forventer at en god forsterker under kr. 5000.- skal gjøre. Verken mer eller mindre. Det innebærer et ganske kompetent lydbilde, god kontroll i bassen og med imponerende dynamikk. I og med at jeg også har et par Dali Oberon 5 på lån akkurat nå, var det naturlig å la den få spille et par timer på disse. Den matchen er god, og Argon SA1 tar godt vare på Oberon 5 sine beste egenskaper. Det blir et detaljert og ryddig lydbilde med en mellomtone som du for få år siden kunne se langt etter i prisklassen. Høyttaler og forsterker runder så vidt kr. 10.000.- og jeg vil si at det er glimrende lyd for pengene, selv om du ikke får den lille ekstra sødmen som Marantz og Denon kanskje vil gi deg. 

Jeg forsøkte å finne ut hva det er Argon har gjort for å spare penger, men det er ikke så enkelt, for det spiller veldig levende og ganske så underholdende med mye pondus, og en lyd hvor det høres ut som om noen har gått på den med litt finkornet sandpapir og slipte bittelite på alle skarpe hjørner. Forsterkeren har bra med krefter til prisen, men de tar slutt før det blir skikkelig høyt, og når det gjør det høres det ganske godt. Dynamikken pakker sammen, lydbildet flater ut, og den mister oversikten. Stemmer låter bra, instrumenter som akustiske gitarer og blåseinstrumenter fungerer fint, og forsterkeren lar seg fint bruke også til elektrisk musikk med god tyngde i bassen så lenge du ikke forsøker deg med krevende høyttalere og store rom. 

Konklusjon

Argon SA1 spiller bra til prisen, og den er praktisk å plassere og bruke. Det er enkelt lagt opp, og den er helt klart et godt alternativ til de som har lyst til å kjøpe seg en platespiller, en liten forsterker og et par bokhylle-høyttalere. Med denne som utgangspunkt kan du få et kompakt og velspillende stereoanlegg - med platespiller, for ti tusen kroner. Ikke så dumt.