res_vm95serie2

Fra god til "å du milde himmel".

Audio Technica VM95 serie2

Den nye serien med budsjettpickuper fra Audio Technica kommer med et utall ulike stifter. Vi har testet tre av dem, og de går fra god til bedre til «å du milde himmel».  

ANNONSE

Audio Technica VM95 serie2

Pris: Fra 490.- til 1990.-

Importør: Bergsala AB

Karakter

Tekst: Roy Ervin Solstad (roy@stereopluss.no) Foto: Audio Technica og Roy Ervin Solstad

Japanske Audio Technica har holdt det gående helt siden 1962, og er vel kanskje mest kjent for sine hodetelefoner og pickuper til platespillere. Selv hadde jeg en drøm for 25-30 år siden om en Audio Technica AT-OC9-pickup på en Rega Planar 3-platespiller. Det var en relativt billig moving coil-pickup som spilte forrykende. Nå har Audio Technica gjort stor suksess med enda billigere pickuper, men da av moving magnet-typen. Audio Technica AT95E er blitt produsert i hele 38 år. Det er rett og slett ekstremt lang tid for et uendret produkt. 

Les hele testen på de tre pickup-ene her 

MM vs MC

Enkelt fortalt så er en moving magnet-pickup kontruert slik at det inne på selve nåla er montert to magneter. Når stiften ytterst på nåla plukker opp ujevnheter i platerillene vil nåla, og dermed de to magnetene begynne å bevege seg. Disse sitter rett ved to små elektriske spoler som dermed tar opp de magnetiske signalene bevegelsen skaper. På en moving coil-pickup er det motsatt. Der sitter spolene, altså «coilene» på nåla mens magnetene sitter fastmontert i pickuphuset. audio technica vm95serie2.jpgÅ bevege selve spolene gir imidlertid svakere elektriske signaler enn å bevege magneter på større spoler. Derfor trenger en moving coil-pickup langt sterkere forsterkning enn en moving magnet-pickup. Det er også grunnen til at de fleste forsterkere nøyer seg med innebygde MM-forsterkere. 

Erstatter legenden

Som nevnt er Audio Technica AT95E en legende innen MM-pickuper, men etter mer enn fem millioner solgte pickuper, har japanerne nå kommet med etterfølgeren, WM95. Strengt tatt er det snakk om seks oppfølgere, for VM95 er blitt en hel serie med pickuper, der selve huset – eller kroppen om du vil – er den samme. Alt som skiller de seks modellene er selve stifta – eller nålen som noen kaller den. Forskjellene går på hvordan selve stiften er slipt, og hvordan stiften er festet til den tynne metallstangen som går inn i pickup-huset. Proffene kaller den stangen for nålefanen. I illustrasjonen på engelsk heter det stylus (stift) og cantilever (nålefane). 

VM95-serien har fire forskjellige slipinger. Konisk, elliptisk, mikrolineær og shibata. De to første kan enten leveres «bonded» eller «nude». Førstnevnte betyr at selve stiften er limt til en liten metallbit som igjen er limt til nålefanen. På de to «Nude»-pickupene er stiften limt rett på nålefanen. Det gir mer direkte overføring av vibrasjonene og med det bedre lyd. Jo bedre sliping desto lenger ned i rillene vil pickupen nå, og den vil dermed få med seg mer informasjon fra platerillene. 

De seks ulike pickupene i VM95-serien er:

  • VM95C – konisk «bonded»
  • VM95E – elliptisk «bonded»
  • VM95EN – elliptisk «nude»
  • VM95ML – mikrolineær
  • VM95SH – shibata
  • VM95SP – konisk «bonded» (for 78-plater)

Audio Technica forklarer egenskapene til de ulike slipningene veldig godt på denne siden: 

https://blog.audio-technica.com/audio-solutions-question-week-question-week-can-explain-different-types-styli/

Det morsomme med denne pickup-serien er at du kan oppgradere pickupen voldsomt ved kun å bytte den ytterste delen, ved å kjøpe en såkalt erstatningsstift. I tillegg slipper du å justere nåletrykket, det vil si hvor mange gram som trengs for å få stiften så langt ned i rillene som de skal, fordi anbefalt nåletrykk er identisk på alle. 

Her er det bokstavelig talt plug-and-play. 

Les hele testen på de tre pickup-ene her 

 

Kommentarer

ANNONSE
ANNONSE

Siste fra forsiden

interior

Sennheiser Ambeo Soundbar

Ordet lydplanke får meg til å tenke på de skrinne greiene som ligger under TV-en og lager lyd som fu...
Denon Marantz Roon

Marantz, Denon og Roon

De av dere som har et Denon eller Marantz-produkt kan nå glede dere over at flere av deres produkter...
i35 hovedbilde

Primare i35 Prisma

Med sin egen forsterkerteknologi, lekkert og rent nordisk design og lyd som både presse og hifi-entu...

Siste tester

interior

Sennheiser Ambeo Soundbar

Ordet lydplanke får meg til å tenke på de skrinne greiene som ligger under TV-en og lager lyd som fu...
i35 hovedbilde

Primare i35 Prisma

Med sin egen forsterkerteknologi, lekkert og rent nordisk design og lyd som både presse og hifi-entu...
Braven XXL- river

Braven XXL/2

Det finnes mange trådløse høyttalere på markedet, men det er litt for få som virkelig klarer å skill...