Gode musikkopplevelser for pengene

Audio Group Denmark har kommet som en rakett inn i bransjen, og skapt seg en plass blant de mer interessante utviklerne av hifi på imponerende kort tid. De har merker som Aavik, Børresen, Axxess og Ansuz under paraplyen, og leverer utstyr i prisklasser de fleste kan ta seg råd til, til de villeste konstruksjonene i ultra highend-klassen og med pris deretter. Eller hva med et par Børresen-høyttalere til fem millioner? Likevel er det folk fra diverse oljeproduserende land som mener at luksus-produktene ikke er eksklusive nok. Produsentene følger etter og lager de produktene det er etterspørsel etter, og det er veldig mange mennesker som knapt merker det på kontoen at det forsvinner noen millioner til nyinvesteringer i hifi-anlegget. Noen er til og med der hvor de spesialbestiller hifi med detaljer i rent gull, bare for å gjøre naboen misunnelig. 
Axxess Fortè 1 er plassert i den andre enden av prisskalaen og er enda et produkt fra de hardtarbeidende utviklerne hos Audio Group Denmark, som i løpet av kort tid har utviklet en helt ny serie med inngangs-produkter som omfatter både elektronikk, høyttalere og diverse kabler. Ikke dårlig når de også stilte på siste messe i München med en solid stabel av andre nyheter. 
Axxess skal være en rimelig inngangsserie, men meningen er likevel å tilby produkter som benytter mye av teknologien fra highend-seriene til en mer «normal» pris. Axxess Fortè 1 ligger i prisklassen rundt 60K og selv om det absolutt ikke handler om lommepenger, er produktene plassert i en prisklasse hvor selv små forbedringer i lydkvalitet vil koste vesentlig mer. 

Axxess Forté 1

Streaming-forsterker

Kabinettet til Axxess Fortè1 er laget av et komposittmaterialer. Aluminium er ifølge Michael Børresen total uegnet som materiale i hifi-sammenheng, og har derfor utviklet et helt annerledes, og faktisk veldig stilig kabinett , som skiller seg positivt ut i markedethelt uten bruk av aluminium. Designen er spesiell uten å være for utfordrende, og preges av et stort kontrollhjul og et stort display i fronten, og et ryddig oppsett med ikke altfor mange innganger og utganger på baksiden. Kanskje vil noe mene at det er litt for få analoge innganger, men med innebygget DAC og streamer, holder det kanskje med en enkelt analog inngang for en RIAA eller liknende? Vi antar at dette ikke er helt tilfeldig, og at de om ikke annet har sovet på det over natten før de har kommet til beslutningen om å holde alt enkelt. Det har selvsagt også noe med pris å gjøre, og hvis du ikke absolutt behøver en masse utstyr og innganger, har du i hvert fall gleden av å ikke betale for utstyr du ikke behøver. Det du får av digitale innganger er en coax, en optisk og en USB-inn. I tillegg til to USB-innganger for lagringsenheter og selvsagt en nettverksport. 
I fronten har den fått på plass en hodetelefon-utgang. Den har ganske trivelig lydkvalitet og jeg ville testet denne skikkelig med flere forskjellige hodetelefoner før en egen hodetelefon-forsterker kom opp på ønskelisten. Den spiller meget bra. 
Er du ute etter en forsterker med tydelig og godt leselig display, må vi kunne si at du har kommet til riktig sted. Det store displayet har røde dioder og hvis du ikke demper lysmengden ned til 70, 40 eller 10% tipper jeg at du kan se det hundre meter unna - selv i dagslys.

Innebygget digitalkonverter

Alle forsterkerne i Fortè-serien har 1-bit digitalkonvertere. Det er av den enkle grunn at konstruktøren mener de typiske flerbits-konverterne på grunn av ulike typer forvrengning, låter «digitalt». 1-bit-konverteren har de utviklet selv og den skal sikre lytteren en analog lydsignatur uansett om det er den innebygde streameren eller en av de digitale inngangene som benyttes. Ved å sørge for at kretsløpet har høy motstand mot støyinntrengning skal den også levere økt klarhet og bedre presisjon. Noe som igjen skal gi en avslappet og rolig lytteopplevelse. 
Appen som benyttes til å kontrollere Axxess-forsterkerne er en variant av velkjente mConnect. Den er praktisk og oversiktlig når du blir vant med den, men den kan av og til være litt sta og vanskelig. Da er medisinen å sveipe den bort, og åpne den på nytt. Det tar kun noen sekunder å gjenopprette kontakt med forsterkeren og koble til din ønskede musikktjeneste. Når det er gjort er den ganske stabil og veloppdragen.

Axxess Forté 1

Klasse D

Fortè1 leverer 2x100 watt i 8 Ohm. Det er det samme som de to andre forsterkerne i serien, men det betyr ikke at den leverer den samme kvaliteten. Forsterkerne er fra Pascal og er klasse D, og de brukes i flere av produktene fra Aavik. 
Bruken av Tesla-spoler er et interessant og uvanlig grep for å fjerne støy i en forsterker, og ser du på de tekniske dataene er den store forskjellen mellom Fortè 1, 2 og 3 antall Tesla-spoler og Dithering-kretser. 
I Fortè 1 er det benyttet 36 aktive Tesla-spoler og 72 firkantede og aktive Teslaspoler, for å senke forsterkerens støygulv, og til slutt 3 Dithering-kretsløp for å redusere og minimere støy når digitale signaler blir konvertert. Bruken av Teslaspoler går igjen i veldig mange av produktene fra konstruktøren Michael Børresen. De finnes for eksempel i Aavik-forsterkere, i høyttalerkabler og altså i Axxess Fortè, og så kan man jo spekulere i hvor mye lyden faktisk blir påvirket av disse spolene. Det interessante er jo at de tross alt leverer den konstruktøren mener de skal gjøre, og har en lydsignatur som passer godt inn i produktstrategien dere. 
Axxess Fortè1 er dønn stille, rolig og avslappet i måten den presenterer musikken, og i måten den tegner opp opptaksrommet, scenen og avstanden mellom musikerne. Fokuset er presist og fast, men uten at det er noe som blir for tydelig eller for kantete. Kanskje hadde den oppført seg slik også uten de nevnte Teslaspolene, men det er vanskelig å få verifisert. 

Axxess Forté 1 app

Fin musikkopplevelse

Uansett forsterkerklasse, kreative kretsløsninger og alternativ tenking rundt digitalkonvertere, er det hyggelig å fastslå at Axxess Forté1 oppfører seg omtrent som beskrevet av konstruktøren, og at lyden ikke oppleves særlig forskjellig fra den gangen vi besøkte Audio Group Denmark. De er jo flinke folk, disse danskene, og kan nesten få deg til å tro på hva som helst. 
Forsterkeren er som den gang rolig og behagelig å lytte til, og jeg vil si at det endelige resultatet er gledelig rikt og musikalsk. Som med Naim Uniti Nova PE, som vi testet i forrige utgave, er det ikke noe du hører som peker i retning av klasse D. Kanskje vi endelig kan slutte å diskutere forsterkerklasse og heller forsøke å finne ut om forsterkeren er god eller ikke? 
Jeg spiller på et par Kerr Acoustic K320 som vanligvis drives av en Hegel H600. Det er en ganske potent og kraftfull pakke, men Forté1 henger ganske godt med både når det gjelder kontroll og rytmikk -helt opp til volumnivåer man sjelden spiller på i heimen. Presisjonen, dynamikken og følelsen av kraft er ikke like tungt til stede som med H600, men jeg synes Forté1 spiller musikk på en måte som er ganske behagelig og lett å like. Forté3 har et enda dypere og mer utstrakt lydbilde, som nok må tilskrives enda lavere støygulv, og den slipper gjennom enda mer av instrumentenes timbre og musikalske informasjon. Samtidig gir den deg enda større nærhet til fremførelsen, men det er veldig lett å la seg imponere av Forté1 når vi samtidig har et halvt øye på prislappen. 
Selv om det er moro å spille låter som bringer frem kvalitetene i bassen, er det ikke her den viktigste kvaliteten til forsterkeren ligger. Med en så kontrollert, presis og tung bass ville man kanskje tro at gjengivelsen i mellomtonen og diskanten fokuserte på de samme kvalitetene, men som med Forté3 er dette området ganske avslappet og rolig, og med fokus på helheten, fremførelsen og presentasjonen av musikken. Det er absolutt nok detaljer og hifi-snacks, men dette gjengis uten at det blir for påtrengende, eller viktigere enn helheten. 
Resultatet er en imponerende behandling av stemmer, kanskje særlig damestemmer, og en veldig troverdig og livaktig gjengivelse av blåseinstrumenter og strykere. Bare hør på Petter Wettre sin saksofon på Annette Askviks Liberty. Den er sjelfull, høyst troverdig og klarer på flott vis å hente frem instrumentets naturlige varme og tone. Du nesten hører at instrumentet er godt brukt og mangler litt av den opprinnelige lakken her og der. Samtidig er lydbildet både bredt og dypt med god plass til både vokal, saksofon og alt mulig av hifisnacks de har bygd inn i låta. Jeg spilte den samme låten sist, og selv om den ikke frembringer like store mengder gåsehud, er den totale musikkopplevelsen veldig flott. Klangsignaturen er derimot sterkt gjenkjennelig med en mellomtone som både er åpen, gjennomsiktig og musikalsk. Forsterkeren er absolutt ikke pågående og heller en smule varm enn analytisk og kjølig. 
Etter å ha opplevd Tool sin fantastiske konsert på Tons of Rock er hifi-versjonen litt blodfattig, men det blir likevel en svært anstendig musikkopplevelse via Forté1. Kontrollen og dynamikken i bassen sørger for det. Lydbildet bak og rundt den rytmisk avanserte musikken er ikke voldsomt avansert, og det hele kommer gjennom med en dynamikk og en åpenhet som er imponerende i prisklassen - sammen med en overraskende solid, presis og tung bass. Jeg er ikke akkurat tilbake på gressletta på Ekeberg, men som hifi-opplevelse byr dette på mye moro og engasjement - og så slipper du å bli solbrent eller tråkket på tærne av de som står foran deg. 
Forsterkeren er ganske allsidig musikalsk sett, og er du ute etter en forsterker i omtrent denne prisklassen som klarer absolutt alt, bør du nok sette denne på ønskelisten, for selv om prisklassen har et godt knippe utmerkede utfordrere ville jeg definitivt lånt med meg en Forté1 hjem for test.

Axxess Forté 1

Konklusjon

Det er på høy tid å dempe skepsisen til klasse D som teknologi. Forsterkerklassen er absolutt ikke avgjørende for hva slags resultat du opplever hjemme i stua, men snarere om forsterkere er god, eller bare kun middels. 
Axxess Forté1 er av naturlige årsaker ikke helt på nivå med storebror Forté3, men til halve prisen leverer den etter vår mening enda mer lydopplevelse for pengene, og løftes dermed også opp i vår anbefalt-kategori. 
Konstruktøren har gjort en god jobb med Forté1 og laget en konstruksjon hvor hver enkelt del av produktet er i god balanse med de andre. Forsterkeren håndterer det meste av høyttalere, men for at forsterkeren virkelig skal trives og spille med overskudd, ville jeg nok likevel sett i retning av høyttalere som er relativt effektive og kanskje også holdt meg unna store gulvstående modeller.