Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no

Braven XXL/2 er perfekt for utendørs bruk og aktivt friluftsliv, og vil trives utmerket på terrassen eller ute i villmarken, på stranden eller på hytta, men den lager også veldig mye og bra underholdning på gutterommet eller hjemmekontoret.

Helt XXL

Dette er en stor spiller som kanskje er helt på kanten til å kalle bærbar. Det er mulig lett flyttbar er et bedre ord, men hvis du ikke skal langt kommer det innebygde bærehåndtaket og skulderstroppen godt med.  Den er laget av tøffe materialer som virker svært slitesterke, og såpass skikkelig skrudd sammen og sammensatt at den har fått IPX5-sertifisering. Det betyr at den kan stå for en solid vannsprut, kan plasseres på våte underlag, og er perfekt i skibakken. Og får du en overraskende regnbyge på terrassen, kan du rydde unna sofaputer, pledd og puter først, og ta XXL/2 helt til slutt. Den er hardfør som et bjørnedyr og tåler et skikkelig uvær. Og skulle du mangle en flaskeåpner har den faktisk også det innebygget.  XXL/2 har et ganske stort batteri på innsiden. Det holder liv i spilleren bortimot 18 timer så lenge du ikke spiller på fullt hele tiden. Likevel er strøm nok til en hel dag. Batteriet kan også benyttes til å lade opp en smartmobil eller to hvis du ikke har andre lademuligheter i nærheten. Spilleren er selvsagt trådløs, og tilkoblingen går kjapt og enkelt. Den dukket opp i displayet på min iPhone i løpet av sekunder. Rekkevidden på Bluetooth er oppgitt til 100 meter, men det er avhengig av fri sikt til spilleren. Innendørs blir rekkevidden sterkt redusert. Likevel hadde jeg stabil kontakt med spilleren under hele testen. 

På innsiden av spilleren sitter det fire fulltone-enheter, og en stor subwoofer som får hjelp av to passive bass-enheter. Spilleren spiller med høyttalere på begge sider av spilleren, eller i 360 grader - som Braven kaller det. Det totale lydtrykket er relativt imponerende, og særlig hvis spilleren blir plassert i nærheten av en vegg. Eller enda bedre, i et hjørne. Da blir bassen ganske så heftig og muskuløs. Du kan også justere lyden via en EQ, og da kan lage lydbildet slik det passer deg best.

braven xxl 2Du kan koble sammen en haug spillere

Det er kanskje ikke aktuelt for så mange, men hvis du har flere XXL/2, eller hvis naboen har en, kan flere enheter kobles sammen til et stort og voldsomt høyttalersystem for større arrangementer.

Helst utendørs, kanskje, for det kan fort bli ganske voldsomt. En spiller kan jo fort vise seg å være mer enn nok for de fleste. 

Kraftfull lyd

I denne prisklassen handler det like mye om hvor høyt du kan spille, hvor mye bass spilleren kan gjengi, og hvordan produktet er å bruke. Men når det er sagt er lyden absolutt tilfredsstillende. Spilleren har et kjapt, rytmisk og ganske klart lydbilde, og selv om fokus åpenbart er å underholde mest mulig per krone, fungerer dette som ei kule på rock, metall, rap, RnB eller elektronika. Selv om den åpenbart også kan spille annen type musikk ser likevel ikke helt for meg at dette er noe man kjøper hvis strykekvartetter og visesang er de musikalske favorittene. Når spilleren får favorittmenyen sin, parkerer den det meste andre på markedet når det gjelder å spille høyt og kraftfullt. Det er mye volum, bassen er tøff og spilleren oppfordrer til å spille høyt. 

Det kan kanskje høres ut som om spilleren har masse bass og lite annet, men Braven XXL 2 har ikke latt bassen dominere fullstendig, I stedet har de jobbet seg frem til en balanse som gir musikken tyngde og kraft, og som er underholdende og engasjerende uten at bassen kladder til resten av lydbildet og gjør alt tungt og tregt. Selv om den spiller imponerende kraftfullt er den fortsatt i stand til å skille ut instrumenter og stemmer. Vokal er viktig for og her gjøres det en bra jobb. 

Jeg har forsøkt å skvette vann på den i dusjen, og skitnet den til så godt jeg kan. Vannet tørkes lett av, og søle og skitt kan skylles bort. Det kan nok tenkes at den etter noen runder bærer litt preg av uvøren bruk, men den kommer fortsatt til å virke og den vil fortsatt spille høyt. Spilleren leverer på alle viktige områder, og jeg skulle gjerne hatt en slik spiller selv, og kanskje særlig når utesesongen starter og Weberen på terrassen fyres opp. Da får du selvsagt også testet ut tålegrensen for lyd i nabolaget. Spiller du på fullt, kan det utmerket hende du utfordrer tålegrensen til naboer med følsomme ører. 02_brv_xxl_2_waterproof.jpg

Villmarkens sønn 

Braven XXL 2 er bygget for å tåle det meste, og er nesten immun både mot vann og skitt. Den spiller musikk slik den skal, med mye kraft og med et underholdende og tøft lydbilde som kler all elektronisk musikk veldig godt. Den spiller høyt nok i stua, drønnhøyt på gutterommet eller hjemmekontoret, og den lager overraskende mye og bra lyd ute i friluft. Den er perfekt for terrassen, båten eller hytteveggen.