Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no)

Da jeg hentet Dali Oberon på Hi-Fi Klubben lurte jeg først litt på om jeg hadde fått med bare en høyttaler. Esken var overraskende liten til å huse et komplett par med gulvstående høyttalere, men jeg sjekket merkelappen og fikk verifisert for meg selv at det stemte. Dette er et par uvanlig kompakte gulvhøyttalere.  

Slanke og lettplasserte

Oberon 5 er slanke. De er kun 16cm brede, og det gir akkurat plass til de to 5,25-tommer bass/mellomtonene de har benyttet i front. Kabinetter er laget med MDF og er enda litt mer solid og bedre dempet enn jeg hadde forventet i prisklassen. Høyden er 83cm og det gir en ganske liten gulvstående høyttaler. De står også på en praktisk fot som stjeler noen centimeter av høyden. 

Bass/mellomtonene har de samme membranene Dali har benyttet de siste årene. Det betyr papirmembraner med innpressede trefibre for å oppnå bedre demping av resonanser. For noen år siden var jeg på en demonstrasjon av Dali Epicon. Den store nyheten da var deres nye teknikk for å støpe magneter som de kalte for SMC. Det er en løsning hvor magneten støpes med et slags granulat hvor hver enkelt partikkel er isolert elektrisk. SMC gir den samme magnetstyrken som hva som helst av andre magneter, men den store forskjellen er at magneten til Dali (nesten) ikke leder strøm. Det gjør magnetfeltet mer stabilt ved at magneten er mindre påvirket av de strømmene som går i spolen under spilling. Diskantene vi har blitt vant med å se fra Dali er den velkjente hybrid-diskanten som består av en bånd-diskant som sitter over en dome-diskant av stoff. Her har Dali klart seg med kun dome-diskanten av stoff. Det eneste som skiller den fra veldig mange andre diskanter er at den er 29mm, og altså en smule større enn det mange velger. Dali_oberon5_walnut.jpg

Selv med ganske små basser beveger høyttaleren seg ned til under 40Hz. Diskanten strekker seg opp til 26kHz før den ruller av. Effektiviteten er 88Hz, men høyttalerne er ganske lette å drive, og du kan spille både kraftfull og ganske så høyt med nesten hvilken som helst forsterker i prisklassen over 4-5.000.- kroner. Det som er litt interessant å høre er i hvilken grad en større og dyrere forsterkere klarer å løfte lydkvaliteten. Høyttaleren følger forbausende godt med selv om jeg kobler til en Electrocompaniet ECi 5mk2, og løfter seg til uante høyder når det gjelder lydkvalitet. 

Blir høyttalerne bedre og bedre?

Det er noen som hevder at den eneste grunnen til å introdusere nye modeller er å kunne øke prisen. Ja, nye serier av høyttalere har lett for å koste litt mer enn de som erstattes, men lydkvaliteten er som oftest merkbart hørt. Disse forskjellene er ikke nødvendigvis lette å høre hvis man ikke har mulighet til å gjøre A/B-tester. For det er ingen av produsentene som kan trylle, og finner de på noen triks som øker lydkvaliteten vesentlig er det ikke vanskelig å tenke seg at de er nøye på å ikke konkurrere for mye med sine egne, mer kostbare høyttalere. Likevel har vi vel aldri sett en eneste nye serie med høyttalere som er dårligere, eller som har vesentlig dårligere pris/kvalitets-forhold. Så svaret på spørsmålet er, ja! 

Imponerende lyd

Det første vi hører etter er om høyttaleren har evne til å engasjere. Det er litt vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hvilke kvaliteter som gjør at noen høyttalere trekker lytteren effektivt inn i lydbildet og lager stor underholdning. Andre høyttalere kan være veldig «gode» etter både objektive og subjektive kriterier, men spiller på en måte som likevel ikke helt fanger oppmerksomheten. Ikke kjedelig, men bare litt uinteressant, kanskje? 

Dali Oberon 5 underholder på høyt nivå, og den spiller på en måte som jeg tror mange ville latt seg lure av i en enkel blindtest mot langt dyrere høyttalere så lenge volumet og innhold av bass ikke er for krevende. Den er nemlig en mester til å skjule hva den ikke kan, og de kompromissene alle rimeligere høyttalere nødvendigvis må ha. Samtidig nærmest roper ut den ut kvalitetene, og særlig de som finnes fra bassen og godt opp i mellomtone-området. Den har en imponerende presisjon, og en spennende rytmisk snert. I tillegg er den uvanlig transparent og skaper et lydbilde med en meget god oversikt og høy presisjon i fokus og perspektiv. Den nedre delen av bassen er stram og velformet, selv om høyttaleren ikke går kjempedypt. Det er grenser for alt. Den er likevel ganske fyldig og omfangsrik i bassen, og spiller du mer akustisk musikk enn massiv elektronika, kan det hende du klarer deg utmerket med det høyttaleren leverer i bassen. Mellomtonen er det høyttaleren gjør aller best. Den er utrolig åpen og gjennomsiktig, og du får en innsikt i lydbildet som er helt på toppnivå i prisklassen. Her er det ingen ting som står i veien for lyden, og stemmer og instrumenter gjengis utrolig lett og uanstrengt. Dali_oberon5_pair.jpg

Grunn til å passe litt på

Selv om Dali ikke akkurat gjemmer bort diskanten, er det ikke spisst eller skarpt det som kommer fra høyttaleren. Balansen er kanskje en liten smule krevende i et rom med sparsomt møblement, men den gjør absolutt ikke noe galt. Den er bare ærlig og naturlig på den måten at den ikke pakker noen ting inn i ull, og ikke gjør noen forsøk på å gjøre lyden penere eller mer avrundet enn den er i virkeligheten. Men det er heller ikke mer enn en litt avslappet forsterker kan balansere opp. Denon eller Marantz er en match som helt sikkert fungere utmerket. En kort sesjon med Marantz PM8006 bekrefter at det låter knallfint. Dessverre har jeg ikke noen Denon-forsterkere inne akkurat nå. Selv om høyttaleren er ganske liten, er det ingen tegn på dette når den begynner å spille. Lydbildet er stort og det gjelder både i bredde og dybde, og lydbildet løftes langt over høyden til høyttalerne. Jeg spiller Manu Katchè og låta Rose. Det er egentlig en ganske forsiktig sak med myke blåsere og ikke særlig hardtslående komp og slagverk, og det er med denne typen musikk jeg mener høyttalere kan konkurrere med dyrere modeller. Du får enormt mye informasjon fra blåserne, og særlig saksofonen låter så du knapt tror det. Det er bra balansert, og det er klangrikdom her som imponerer. Jeg vet ikke hvor mye SMC-magnetmotoren innvirker på resultatet, men det er makeløst presist, avslappet og innsmigrende. 

Konklusjon

Dali Oberon 5 plasserer seg i et marked hvor absolutt alle høyttalerprodusentene har gode og til og med veldig vellykkede konstruksjoner. Likevel er det all mulig grunn til å sette denne på liste hvis budsjettet er fra ti tusen kroner og nedover. På mindre utfordrende musikk kan den nok også konkurrere med enda litt dyrere høyttalere.