Det er stor interesse for aktive høyttalere, men kravet fra kundene er at produktene har absolutt «alt». Design, finish, lydkvalitet og full trådløshet må være på skikkelig på plass før kundene trekker frem bankkortet. 

Da vi hadde Callisto-modellene inne til test syntes vi de spilte svært godt, og at de absolutt var verdt pengene, men at finish og materialer kanskje ikke stod helt i forhold til prisen. Nå har Dali løftet finish og materialvalg vesentlig, men så har også prisen lagt på seg mer enn en liten smule. Med den valgbare, men likevel akk så nødvendige Dali Sound Hub blir det et løft for privatøkonomien, men allerede fra første tone er det klart at Rubicon 2 c spiller ganske så flott, og parkerer store deler av utstyret som er tilgjengelig i tilsvarende prisklasse. 

Mye kraft 

Høyttalerne kan brukes helt uten ekstra komponenter, men da kun som et par standard aktive høyttalere. Signalet kan komme fra hvor som helst, men kun via en kabel koblet til den ene phono/RCA-inngangen på baksiden. Ønsker du deg et komplett trådløst system og flere innganger er det en Sound Hub som gjelder. Da har du et komplett stereoanlegg med to kompakte høyttalere og en lettbetjent enhet som er meget lett å plasser. Dali rubicon-2-c-black.png

Den innbygde klasse D-forsterkeren, eller forsterkerne, leverer hele 250watt per høyttaler, og det er nok til å få de kompakte høyttalerne til å hoppe av fryd. Og stiller mange tilsvarende systemer i skyggen når 

Elementene er slik vi kjenner dem fra de minste høyttalerne i Rubicon-serien. Det betyr at du ikke får med den velkjente hybrid-diskanten, og må klare deg med den mer tradisjonelle 25mm dome-diskanten, og en 16,5cm bass/mellomtone med Dali sin kjente teknikk hvor de bruker trefiber i membranen, og «linear drive» elementer med SMC-magneter som nå sitter i de fleste høyttalerne fra Dali, og som ble introdusert med Epicon-serien. Dali mener at en av de største utfordringene med et høyttaler-element er at det induseres det Dali omtaler som virvelstrømmer i magneten. Disse skaper ulinearitet i driften av elementet. Noe som igjen skaper forvrengning og unøyaktigheter i frekvensgangen. Materialet de bruker i magneten er et granulat som presses sammen under høyt trykk, men hvor granulatet ikke er elektrisk ledende.  

Den trådløse overføringen skjer ved 24bit/96kHz, og selv om det sikkert er noen som ser på spesifikasjonene og tenker at de gjerne skulle hatt 24bit/192kHz, er det like mye en utfordring som en løsning. Høyere trådløse oppløsninger enn 24bit/96kHz kan gi dårlige stabilitet og høyere forsinkelse i overføringen. 

Høyttaleren kan leveres i svart eller hvitt høyglans, eller du kan få de i ekte trefiner. De ser ut slik de må for å vise at de hører hjemme i denne prisklassen. 

Dali Sound Hub

Dali Sound Hub er ikke medregnet i prisen og må kjøpes separat. Likevel ser jeg ikke helt verdien av å kjøpe et par så gode aktive høyttalere, og så begrense bruken til kun analog avspilling. Har du først Sound Hub monterer du selvsagt også inn en Bluesound-modul. Da har du tilgang til et veldig fleksibelt system med nok innganger, nettradio og alle strømmetjenestene som for tiden er tilgjengelige. Med en Bluesound-modul får du også tilgang til MQA-mastere i HD-kvalitet fra Tidal. Det kan sikkert diskuteres om MQA er en nødvendighet, men det behøver du ikke tenke på. Spill den musikken du vil fra Tidal. Er den kodet med MQA får du strømming i HD. Ellers er oppløsningen vanlig 16bit/44,1kHz. Du er også avhengig av Bluesound-modulen for å få Sound Hub koblet til nettverket ditt. Dali Soundhub.png

SoundHub har et par analoge innganger (RCA og 3,5mm minijack) som betyr at du får plass til en CD-spiller, eller signalet til en platespiller med ekstern RIAA (platespillerforsterker) og kanskje en kabel fra en mobiltelefon. Den har også en coax og to optiske digitale innganger som gir det mulighet til å koble til en CD-spiller, BluRay-spiller (ikke surround) eller TV-en din. 

Oppkobling

Det første jeg gjorde for å teste høyttalerne var å koble de direkte til en iFI-Audio iDSD Pro via kabel. Høyttalerne er veldig samarbeidsvillige, slår seg på helt automatisk, og viser seg umiddelbart fra sin beste side. Her er det mye detaljer, og en presisjon som går utenpå det meste jeg har hørt av oppsett med noen av de passive høyttalerne i Rubicon-serien. Det gir et løft når du slipper å spille gjennom et analogt delefilter, og når konstruktøren får kontroll på lyden helt fra kilden til den treffer deg i sofakroken. 

Dali anbefaler at du har minst 20cm til bakveggen, men det var for nær hos meg. Derimot traff de balansen godt med en plassering omtrent 60cm til bakveggen. De anbefaler også at høyttalerne deres ikke vinkles inn mot lytteposisjonen, men jeg har alltid fått den beste opplevelsen når de er en litt vinklet inn. Ikke mer enn 7-8grader, men likevel ikke dønn rett frem. 

Det første jeg legger merke til er de små høyttalernes utstrakte og kontrollerte bassområde. De spiller mye dypere enn du tror, selv om de fortsatt ikke går helt ned i den aller dypeste basskjelleren. De er oppgitt til å spille ned til 46Hz, men de har ganske god respons ned til godt under 40Hz. Skulle det likevel bli for snaut kan du koble en subwoofer til Soundhub og spille så mye bass du orker. 

Høyttalernes balanse er i kategorien nøytral, og de har masse detaljer, flott oppløsning og en imponerende åpenhet å tilby lytteren. De er som tidligere Dali-høyttalere direkte og rett frem, og har ingenting å tilby de som er ute etter en varm og tilgivende høyttaler hvor musikken glir motstandsløs inn i øret. 

Dette er en høyttaler som vil noe, og den er proppet full av energi med en transientvillighet og en dynamikk som imponerer. De høres mer ut som et par mellomstore gulvhøyttalere enn de kompakte stativmodellene de faktisk er. De innbygde forsterkerne hjelper til med å levere et kraftfullt lydbilde og det er ikke snakk om at de gir seg selv om inngangssignalet inneholder det mest hektiske av musikkopplevelser. Innenfor det som er høyttalerens komfortsone, er det også mer enn nok effekt og krefter. Selv om du er litt uforsiktig med volumkontrollen er det ingen tegn til kompresjon eller begrensning av dynamikken. 

Bra trådløs lyd

Aktive høyttalere gir en fordel fremfor passive, men hva skjer når du erstatter de ofte omdiskuterte kablene med trådløs overføring av musikken? Svaret på det er nesten ingenting. Ut fra deg kan vi konkludere med minst et par ting, men det er klart at trådløs overføring av lyd ikke gjør noen stor forskjell i lydkvalitet – hvis det blir gjort riktig, og det betyr at Dali Sound Hub spiller meget bra. Nå er ikke det noen overraskelse, vi testen den som egen modul midt i 2018 engang, og den leverte på høyt nivå hele veien – også når den ble foret med analoge kilder som må analog til digitalkonverteres for å kunne overføres trådløst.  Dali Rubicon 2 c .png

Elektronikken ser altså ut til å være på plass, og da er det bare å lene seg tilbake og nyte musikken. Jeg begynner med litt typiske kompakthøyttalermat. Lett pop, mild elektronika og lett rock uten for mange krumspring i bassen. Resultatet synes jeg er veldig sprekt og engasjerende. Ikke bare fordi jeg lett kommer i lyttehumør, men også fordi du slipper veldig langt inn i musikken. Musikken du får fra Rubicon 2 C skaper fort tilknytning til musikken og rask gjenkjennelseseffekt, for det likner jo faktisk ganske mye på lydopplevelsen man får fra langt dyrere utstyr, minus oppløsningen og evnen til å gjengi et superskarpt fokus og et gedigent lydbilde. 

Når jeg setter på litt tyngre musikk høres det hvor kompromissene ligger, men i det store og hele er de lette å glemme. Du setter ikke musikk på denne høyttaleren, og blir sittende med armene i kors for å være kritisk og eventuelt spille «vanskelig å overbevise». Du slår på systemet om og om igjen fordi du brenner etter å lytte til den musikken du ikke rakk å spille kvelden i forveien. 

Dali har sin egen klangkarakter. Noen mener en kan være litt krevende med visse typer forsterkere. Den forsterkeren som sitter på innsiden i kombinasjon med den aktive elektronikken, er ikke av den typen. Dette låter monitor-nøytralt og veldig godt balansert både klangmessig og rytmisk fra bunn til topp. 

Konklusjon

Det er ikke så mye å sette fingeren på, egentlig. Høyttalerne har ikke hybrid-diskanten og den nydelige oppløsningen i toppen som litt større Rubicon-modeller har, og ikke den samme styrken og vekten i bassen. Ellers er dette ganske godt levert når man ser på hva annet man får av lydopplevelser hvis man vil ha en komplett pakke med kompakthøyttaler, en forsterker og en kapabel digitalkonverter i denne prisklassen. Rubicon 2 C spiller knallfint, og mye større og mer kraftfullt enn det størrelsen skulle tilsi. 

Les også vår nyeste utgave av Stereo+. Helt gratis!