Romjulssalget har ifølge Prisjakt.no de aller laveste prisene på TV`er i hele året og mange av prisene holder seg til langt uti januar. Derfor er det lønnsomt å kjøpe toppmodellene nå. Da jeg kjøpte Sony A1 OLED i november i fjor, hadde den gått fra 50 341 kr i april til 19 990 kr på kjøpstidspunktet. Så det er store penger å spare.

Men det gjelder å holde tunga rett i munnen. Vi tar for oss de forskjellige merkene og hva du bør passe på? Og til slutt skal du få noen generelle råd.

Panasonic

Panasonic har aldri laget veldig fancy skjermer med masse kule finesser, men billedmessig har de alltid vært i toppklassen. Deres TX-FZ800E-skjerm ble spesielt anbefalt hos Stereo+ tidligere i høst hvor vi skrev: «Dette er en TV som virkelig lar bildet og filmen vokse».Panasonic 800.jpg

Men det å finne Panasonic-skjermer på tilbud er ofte en tidkrevende affære. Fjorårets OLED-modell som har EZ i betegnelsen og ikke FZ i betegnelsen gikk ikke skikkelig ned i pris før i februar. Så er man skikkelig glad i Panasonic bør man sjekke Prisjakt.no nøye og vit at den går ned i pris etter hvert. 

Det er små forskjeller mellom toppmodellen FZ950 og FZ800, men toppmodellen har en lydplanke som er tunet av Technics og et «absolutt svart»-filter på skjermen for å minimere refleksjoner og uønsket lys. 

Sony

Sony kom med en billig-modell av sin A1-TV på begynnelsen av 2018, kalt AF8. Litt mindre fancy design, men ellers lik toppmodellen. Dessuten gjorde det nye designet at skjermen lå tettere på veggen enn A1. Men uten tekniske forbedringer fra fjorårets testvinner, ble den ikke testvinner hos Stereo+: «En bra TV med flott bilde som kanskje mangler litt finesser», skrev vår anmelder.

Likevel er den et fantastisk kjøp fordi prisene på denne TV-en kan presses helt ned i budsjettklassen med 65-tommer ned mot 20 000 kr. 

Deres nye toppmodell AF9 kom såpass sent på markedet i høst at det kanskje vil være umulig å få denne TV-en på salg. Så hvis du blir fristet av den nye X1 Ultimate bildeprosessoren og lydsystemet med to innebygde subwoofere, må du sannsynligvis vente noen måneder til.  

Phillips

Phillips har også skjermer som blir hardt presset i pris. Så selv om det i følge vår test må brukes litt tid på innstillingene for å «få bildet helt på plass», kan du gjøre gode kjøp på deres OLED 873. 65-tommer nær 20 000 kr er absolutt sannsynlig. Det er også en del salg av fjorårets OLED-modell 9002, men her bør du få skikkelig gode kjøp før du slår til. De har også kommet med en helt ny budsjett-OLED, 803, som de priser svært aggressivt spesielt på 55-tommer-versjonen. Phillips 55OLED903.jpg

Phillips nye toppmodell 903 har ekstremt bra lysstyrke for å være OLED og har også en lydplanke utviklet i samarbeid med Bowers & Wilkins. Selv om den ble sluppet i høst, virker det som Phillips også dropper prisen på denne i både 55- og 65-tommers versjoner.

LG

LG er de som produserer OLED-paneler til alle de andre merkene. Dermed har de også det største utvalget av skjermer. Årets modeller har 8 i slutten av modellnummeret og ikke 7 som er fjorårets modeller. Ikke kjøp gammel modell fordi LG har gjort store forbedringer med en ny superkraftig bildeprosessor i de nye modellene. Husk at den nye B8-modellen ikke har denne prosessoren. Derfor bør du satse på C8 og oppover. Her er det faktisk slik at flere ganger har C8 vært billigere enn B8 på grunn av de store prisvariasjonene. 

Fra C8 og opp til E8 er det to forskjeller; bedre lyd og lekrere design. Billedkvaliteten er identisk. Prisforskjellene mellom de to modellene er ikke drastiske og på Black Friday var LG OLED65E8 priset til 25 990 kr. 

LG er for øvrig den eneste produsenten som har hatt en 77 tommer OLED-TV under 50 000 kr. Men for å få så gode tilbud må man følge nøye med.

Samsung

Det er en jungel der ute. I alle fall når det gjelder forskjellige Samsung-skjermer. Du har 6000-, 7000- og 8000-serien. Så har du Quantum Dot-modellene (se under for beskrivelse av teknologien) Q6,7,8 og 9. 

Men heller ikke dette er nok: De fleste modellene har FN bak tallet, men noen har F og andre har DN. Her er F 2017-modell, mens DN faktisk er en modell av Q8 som har direktebelyst panel og ikke kun kantbelyst som FN-versjonen. Så her har DN-varianten et bedre bilde. Siden den har litt mindre kult design og ingen One Connect-boks så selges den også billigere enn FN. 75 tommer Q8DN er et bra kjøp til litt over 30 000 kr. Tek.no skrev at «den har ikke like stilig design, men du får til gjengjeld en bildekvalitet som strekker seg mer mot toppmodellen enn den vanlige Q8FN-modellen». 

Antallet kabler er også den store forskjellen mellom fjorårets og årets Frame-TV-er. Derfor vil du se at årets LS03N-modeller som bare har en tynn kabel opp til skjermen, er mye dyrere enn LS003 som også har en strømledning opp til skjermen. Derfor er det viktig å følge med på riktig modell når du søker på pris.Samsung Q8DN.jpg

Skal du virkelig slå på stortromma, må man gå for Q9FN som ble spesielt anbefalt her i Stereo+. Vi skrev: «Styrken til Samsung ligger i et fantastisk bilde og et imponerende høyt kontrastforhold». Denne modellen blir nå dumpet i pris og det kan være fullt mulig å få 65-tommeren til rundt 25 000 kr. Da får du både direktebelyst skjerm, stilig design og One Connect-boks med bare en tynn ledning opp til TV-en.

Grunnen til at prisen faller er selvfølgelig fordi at Samsung nå har kommet med 8K TV-er med helt rå bildebehandling som gjør at du får 8K-følelsen med 4K-filmer. 900R-serien koster fra 50 000 kroner og er kliss ny, men likevel er det en god sjanse for avslag i 10-15 000 kronersklassen på 65- og 75-tommers variantene. For de helt gode tilbudene må man sikkert vente til høsten neste år. 

Men vil du være først i gata med 8K så er det bare å følge godt med på tilbudene nå.

Hva slags TV skal jeg velge?

QLED eller OLED?

Det er det store spørsmålet når det gjelder TV i high end-segmentet. 

QLED er Samsungs teknologi som de kaller Quantum Dot. Dette er i bunn og grunn LCD/LED-teknologi som bruker et blått baklys for å få ørsmå kvanteprikker til å lyse. Dette er ikke ekte OLED hvor kvanteprikkene vil lyse av seg selv ved å bli tilført strøm. Dette gjør at Samsungs QLED blir mer en LCD-skjerm på steroider. Du får mer lys (uslåelig på HDR-bilder) og bedre farger enn vanlig LED. Men begrenset innsynsvinkel og sortnivå. 

Har du en stue med mye lys og mye vinduer kan dette være teknologien å gå for. 

OLED står for Organic Light Emitting Diode. I motsetning til QLED, sender hver av pikslene ut eget lys. Dermed kan hver av pikslene kan slås helt av, og du får perfekt sortnivå. Dette gir bedre dybde i bildene og bedre farger enn QLED. Dessuten er innsynsvinkelen ubegrenset.

 Men skjermene har begrenset lysstyrke og det merker man på HDR-effekter i filmer og TV-serier hvor skjermene ofte pumper litt i lysstyrken og solen ikke er like blendende som på QLED. Men dette gjelder bare 4K filmer og TV-serier hvor man har HDR (High Dynamic Range hvor lysstyrken kan gå mer opp og ned). Akkurat som med plasma er det fare for innbrenning av stillestående bilde i skjermen.

Har man kontrollert lys i stua vil OLED ofte være teknologien å gå for.LG E8.jpg

Hvor stor TV?

Det spørsmålet er faktisk veldig enkelt å besvar: Så stor som du får lov til eller plass til. Med 4K-oppløsning vil man kunne sitte med nese helt oppi en 75 tommer. Så glem alt du har hørt om anbefalte størrelser.

Må du ha Dolby Vision?

Du har sikkert sett det lyse mot deg når du ser på enkelte serier på Netflix, Dolby Vision. Dette er en måte å vise HDR-bilder på hvor det ligger såkalte metadata i filmen eller serien som gjør at de lyse partiene styres mer av regissørens ønsker. Så litt bedre enn vanlig HDR 10, men neppe det som bør være avgjørende for hvilken TV du kjøper. For øvrig finnes det HDR 10+ og Technicolor som også er bedre enn HDR 10.