Etter en tid med telefoner og mailer frem og tilbake står endelig Volker Hunger utenfor huset med et etterlengtet eksemplar av deres nye forsterker. Etter noen minutter står I all sin prakt i racket, med ny programvare og er ferdig innspilt. Det kan knapt bli bedre.  

Made in Norway

Jeg kjenner Volker godt nok til å se at mannen er stolt av hva han og teamet hos Electrocompaniet har fått til, når han står på døra. Det skaper selvsagt noen ekstra forventninger, men den må også kunne levere, for i prisklassen under tjue tusen finnes det ganske mange vellykkede og vellydende forsterkere. Det er nok å nevne merker som Yamaha, Rega, Rotel, Denon, NAD, og legger du på noen tusenlapper blir markedet enda litt mer komplisert. Alle har hver sine styrker, svakheter og utstyrspakker. Noen er analoge, noen har innebygget DAC, noen har platespillerinngang, noe har nettverkspillere og multirom, og noen har alt. 

Selv om ECI 80D lander i prisklassen tett på tjue tusen kroner, er den fortsatt Electrocompaniets rimeligste forsterker. Det virker likevel som en helt grei pris når vi begynner å se på utstyrspakken, og hva den leverer for pengene. Selv om dette er en klasse A/B-forsterker har den en såkalt switch-mode strømforsyning. Det gjør det mulig å lage forsterkeren enda litt mer kompakt enn den kunne ha vært, men dette er ifølge Volker slik det skal være. De har med vilje tilpasset den til kunder som ikke nødvendigvis er utstyrt med kraftige rack, men skal ha forsterkeren plassert i en vanlig hylle. Den er kun 26cm dyp, og får faktisk plass nesten hvor som helst – selv med et par bananplugger stukket inn i høyttaler-terminalene. 

Forsterkeren i seg selv er leverer 2 x 80watt, men dobler nesten dette i 4ohm og levere 2x150watt. I tillegg får du innebygget DAC, platespillerinngang, overføring av musikk via Bluetooth HD, og innebygget hodetelefonforsterker. Det som mangler er tilgang til Electrocompaniets trådløse multirom-økosystem, men dette kan løses veldig enkelt ved å handle inn en EC-Living Rena S-1 og kjøre den digitalt inn i ECI-80. Fra digitale kilder har du tilgang til hele 5 digitale innganger. 2 x coax og 3 x optiske innganger. Det virker som en fornuftig prioritering å ha flere digitale enn analoge innganger. To analoge innganger, og klar overvekt av digitale innganger virker fornuftig nå i 2020. Du har også en linje-utgang som kan brukes til en ekstern effektforsterker eller en subwoofer. 

Electrocompaniet eci80dHar du et par gode hodetelefoner du ønsker å koble til kan du gjøre det via en av hodetelefon-utgangene. De kan også benyttes parallelt slik at du to stykker kan høre på musikk i hodetelefoner samtidig. Du kan også spille av musikk via Bluetooth, og da selvsagt fra et stort utvalg kilder du kan bruke. Mobiltelefon, nettbrett og PC/Mac. Det er det nærmeste du kommer trådløs avspilling med brukbar kvalitet uten å måtte å gå via tilkobling til hjemmenettverket. Forsterkeren har Bluetooth HD, med en maksimal oppløsning på 24bit/48kHz. Båndbredden er fortsatt «kun» 576kbps og gir en kompresjon på 4:1. Designet er slik vi har blitt vant med fra Electrocompaniet. Knapper i gullfinish, og den velkjente frontplaten er selvsagt på de nye modellene. 

Platespillerinngangen 

Jeg koblet til en Technics SL-1500C med en Ortofon M2 Red. Det er ikke verdens dyreste oppsett, men jeg tenker den er representativ for det som eventuelt blir koblet på en forsterker i prisklassen. Det viser seg fort at platespillerinngangen er ganske god, og ligger ikke særlig tilbake for en AVM 30 jeg har liggende hjemme. Det er en liten overraskelse at Electrocompaniet har fått på plass en såpass kapabel RIAA. AVM 30 koster rundt kr 7.000.- og er enda litt glattere og luftigere enn den som sitter i ECI80, men vi snakker om en forsterker til rett under 20k som også har en ganske omfattende utstyrsliste. At den har en RIAA på dette nivået må sies å være positivt. Platespillere selges jo som varmt hvetebrød fortsatt, og i 2019 ble det satt enda en omsetningsrekord for plater. 

DAC og forforsterker

Det er ikke helt enkelt å isolere digitalkonverteren fra resten av spilleren, men jeg koblet til en Bluesound Node 2i, og koblet denne digitale via coax og tok ut det analoge signalet via linjeutgangen og inn på effekttrinnet (HT-modus) til Hegel H590. Resultatet er veldig ryddig, godt oppløst, gjennomsiktig, stille og detaljert, men uten å være påtrengende. Det siste er nok et resultat av de analoge kretsløpene i ECI80, og den gode balansen og den lille smule varmen i lyden var med å prege resten av opplevelsen med ECI80D. 

Denne øvelsen gir også gode muligheter til å få testet forforsterkeren, og hvis du lurer på hvor ECI80Ds klangkarakter ligger gjemt, er det nok i den analoge forforsterkeren. Electrocompaniet har signatur som går som er rød tråd gjennom produktene deres, og det kommer nok av at hele forforsterkeren opererer i klasse A. Jeg har jo også en ECM-1 mk2 stående hjemme, og den er overraskende lik i klangsignaturen, og den har også en klasse-A analogdel. Den er enda bedre oppløst, enda stillere og enda mer detaljert, men går ikke utenfor de ganske stramt definerte yttergrensene for hvordan produktene deres åpenbart skal klinge. Med effektforsterkeren i ECI80D koblet til gir ikke det noen hørbar forandring av klangen, og det skal den jo heller ikke gjøre. Ideelt sett skal den ikke gjøre noe annet å forsterke signalet og stå minst mulig i veien for lyden. Det er det knapt noen forsterkere som ikke gjør – selv om de forsøker å så godt de kan å la være. Jeg må si at foreløpig er ganske brukbart fornøyd. Det er fortsatt ikke ekte highend, men det virker som om den innebygde utstyrspakken er ganske godt balansert. Artikkelen fortsetter under bildet Electrocompaniet ECI80D back.jpg

Forsterkeren 

 ECI80D spiller åpent og gjennomsiktig, men uten at fokuset ligger på detaljene i lydbildet. Du får en følelse av at helheten er viktigere, og kanskje også større enn de enkelte faktorene, og det gjør lyden lettflytende og ubesværet. Ikke nok til å redde spisse og harde innspillinger, men nok til å skape en opplevelse av at lydbildet har en liten smule glød. Kanskje særlig mot toppen av frekvensområdet. Ofte betyr litt tilført varme at bassområdet blir negativt påvirket, og gjør at det kan oppleves som litt tungt og tregt. Her virker det likevel ikke som om det er begrensninger i tempoet, eller at bassen er sløvet ned. Det er heller litt mot den andre enden, at det er stramt og rytmisk og med god fremdrift. Bassen er på en ganske så presis vertikal tidslinje med mellomtonen og diskanten, og det skaper sammenheng, og engasjement. 

Vi snakker ikke om en varm og tilgivende forsterker, men musikken flyter veldig lett og uanstrengt, og den leverer musikken på en naturlig og ganske avslappet måte. Med en gang en forsterker har en litt avslappet væremåte, blir de ofte også omtalt som om de har litt begrensede krefter. Noe som ofte kommer av at de ikke har like skarpe attakker, og en litt mykere omgang med transienter. Det er ingen ting som tyder på at ECI80D mangler krefter. Selv om det ikke er det åpenbare forsterkervalget til et par Focal Kanta No3 er det hyggelig å høre at den spiller kontrollert med bra overskudd og god dynamikk helt til den brått ikke gjør det lenger. 

Åpenbare konkurrenter

Det er umulig å snakke om denne forsterkeren uten å samtidig nevne Hegel H120, oppfølgeren til Røst, og da blir det klart at to utmerkede forsterkere til omtrent samme pris kan oppleves som ganske forskjellige. Begge har DAC, trådløse avspilling av musikk – med litt forskjellige muligheter, og omtrent de samme tekniske dataene, men bare ECI80D har en dedikert platespillerinngang, og kun Hegel H120 har nettverkstilkobling, Spotify Connect, AirPlay og USB-inngang for tilkobling av PC/Mac - og koster så vidt noen tusenlapper mer. 

eci 80d-close.jpgHar du en platespiller du ønsker å koble til er valget klart, og det er vel strengt tatt den eneste forskjellen som er helt åpenbar. Likevel er det opplevde forskjeller i lyden. Hegel virker mer kontant og mer energisk, mens ECI80D er litt mykere i ansatsen og har en så vidt litt varmere klang, men uten å miste taket på detaljene. Kanskje er det lurt å få testet begge forsterkerne på dine egne høyttalere før du tar et endelig valg. Selv om forskjellene ikke er voldsomme kan de likevel være helt avgjørende i matchen med de høyttalerne du har stående i stua. Har du et par litt gretne og mørke høyttalere er kanskje ikke ECI80 tingen, mens du derimot kan oppleve å få en helt nødvendig finpuss av lyden hvis du tror høyttalerne dine har godt av litt musikalsk finpuss.  

Konklusjon 

I kombinasjon med et par fornuftige høyttalere i prisklassen opp mot 20k kan dette bli svært bra og låte veldig musikalsk. Electrocompaniet har laget en forsterker som er tro mot deres lydideal, og utstyrt den med en bra digitalkonverter, og en til prisen ganske glatt og lettspillende RIAA. Målt mot andre forsterkere der ute, vekker den kanskje ikke den samme umiddelbare begeistringen, men den vokser på deg og gjør at du garantert kommer til å tilbringe mange og lange kvelder foran stereoanlegget.