Nå har vi kommet til enda en mk2-versjon, og den er en del av ryddejobben folkene på Electrocompaniet påla seg selv da de kom i gang i nyetablert selskap i 2019. Ryddejobben har endelig gitt oss produkter med enhetlig design, og det har tydeligvis vært en plan for både nye produkter og oppdateringer. Vi har tidligereogså fått kikke på ECi 80D, en forsterker som låter flott og er priset ganske hyggelig. 

Hvorfor mkII?

Jeg tok en prat med Volker Hunger fra Electrocompaniet og spurte litt om hva det hadde gjort som forsvarte å sette mkII etter navnet på forsterkeren. «Når en forsterker har levd noen år dukker det alltid opp ting du vil forandre, samtidig som en del av delene som ble benyttet i første versjon ikke lenger er tilgjengelig. Det som har skjedd er veldig mange små ting som samlet utgjør en stor forskjell. Og når det gjelder DX-utgaven sitter det jo også en DSP på innsiden som har fått oppgraderte programvare. I stedet for å vente enda lenger og på et eller annet tidspunkt gjøre dette til en ny modell har vi valgt å gjøre det til en mkII. Oppdateringen av programvaren kommer forresten alle eksisterende eiere av ECi6DX til gode». eci_6dx_mkII angle.jpg

Toppmodellen har «alt»

ECi6DX mk2 er toppmodellen blant ECi6-forsterkerne. Utgangspunktet er den fullstendig analoge ECi 6 mkII som henvender seg til alle som av forståelige årsaker ønsker å koble forsterkeren til et allerede velfungerende økosystem av hifi-komponenter. Ser det slik ut som hjemme hos meg er et par nettverkspillere, et par digitalkonvertere, et CD-drivverk og en hjemmekinoprosessor som skal kjøres gjennom forsterkeren. Det virker liksom ikke som noen stor grunn til å kjøpe alt enda en gang. Derimot er det stor etterspørsel etter alt-i-ett-forsterkere blant unge kjøpere og nyfrelste hifi-entusiaster. De vil ha alt innebygget, full funksjonalitet fra dag en, og de tar seg ikke tid til å løpe rundt i en masse forskjellige butikker og shoppe litt her og litt der. Det enkleste er dermed å gjøre slik som Electrocompaniet. Tilby forskjellige utgaver som kan tilpasses et allerede eksisterende utstyrsnivå, eller de som begynner fra scratch. Du kan også oppgradere basisversjonen til toppmodellen ved å utnytte moduloppbygningen og kjøpe til det du behøver av digitale løsninger.

Forsterker

Uansett variant leverer ECi6 mk2 125watt i hver kanal oppgitt i 8ohm, og her snakker vi en tradisjonell og kraftfull strømforsyning. Ikke om det «switch-power»-løsningen de benyttet i ECi80D. Det fungerer fint, og kan til og med ha enkelte forskjeller, men det merkes at ECi6 MkII er et litt annet beist. Blant annet kan det ses på den imponerende strømkapasiteten. Den er på hele 100ampere og den har også dynamiske som går langt utenpå den mindre integrerte forsterkeren. Den nye utgaven skal ha enda skarpere evner når det gjelder drive vanskelige belastninger i betydningen tungdrevne og strømkrevende høyttalere. De oppgir effekten i 4ohm til 2x200watt, og 2x370watt i 2 Ohm, og forsterkeren veier inn med litt over 20kg. I den nye utgaven er det benyttet diskrete kretsløp og den kjører i pur klasse A i forforsterkeren, og det gjøres helt uten tilbakekobling. 

Du kan koble til 3 analoge kilder via RCA, en balansert kilde via XLR-inngangen, og hvis du på et tidspunkt skulle ønsker mer trykk, eller eventuelt et par subwoofere finnes det også 2 sett med linjeutganger. En RCA og en balansert XLR-utgang. I tillegg kommer også en dedikert HT-inngang for den som sysler med hjemmekinoprosessorer eller DSP-er. Forsterkeren er også balansert hele veien fra inngang til utgang. Bare for å ha nevnt det. eci6dxmk2 - rear view.jpg

Digitalkonverteren

Som på den forrige utgaven gir digitalkonverteren deg en oppløsning på 24bit/192kHz, og du kan fore den med signal fra 2 coax, 2 optiske toslink, og en USB-inngang. USB-tilkoblingen er asynkron og tilbyr også en oppløsning opptil 24/192. Den aksepterer de aller fleste vanlige lydformater – noe som inkluderer WAV, MP3, AAC+, Vorbis, AC3, DTS, ALAC, FLAC, APE, WMA opp til 24/192 og DSD opptil DSD 128 (5.6 MHz). 

Nettverkspilleren

Nettverkspilleren er den samme som sitter i flere andre produkter fra Electrocompaniet-produkter og kontrolleres da også av den samme appen. Appen blir stadig forbedret og er ganske oppegående. Electrocompaniet gir deg mulighet til å kontrollere forsterkeren, velge innganger og styre de forskjellige digitale lydkildene. Og takket være at Electrocompaniet holder til i fedrelandet, kan du også velge norsk som menyspråk.  

Vi nettverkspilleren kan du koble deg til en USB-disk med dine egne musikkfiler, koble deg til musikktjenester som Spotify Connect og Qubuz, og selvsagt Tidal. Ellers står også internettradio (rekk opp hånda de som hører på nettradio) og trådløs tilkobling av eksterne enheter via AirPlay. Forsterkeren virker moderne og oppdatert, og skal du først ha en forsterker med alt innebygget, kan det like gjerne gjøres på denne måten. Det fungerer som det skal, og er 

Det spiller fortsatt glimrende

Jeg husker en gang hvor en test av en forsterker tok et par minutter å sette opp. Nå er det i tillegg til god gammeldags kabling nettverk, passord, apper, oppdateringer av programvare, registering av et strømme-medlemskap eller flere, og når du tror du er ferdig med å sette opp alt kan det utmerket hende det ikke kommer et pip fra forsterkeren. Heldigvis har jeg kun hatt gode erfaringer med produktene til Electrocompaniet. De er dønn stabile på nettverket, og strømmetjenestene spilles uten problemer. Oppkoblingen er godt forklart, og etter litt vanlig fikling er jeg likevel i gang med å spille musikk etter omtrent 5-6 minutter. Det er ikke altfor galt, men husk jeg har gjort det tidligere. 

I denne runden koblet jeg blant annet til et par KEF R5 som er det samme paret med høyttalere jeg benyttet da jeg testet den mindre og langt rimeligere forsterkeren ECi80D. En referanse er alltid kjekt å ha, og med notatene foran meg fra både den tidligere testen av ECi6DX og ECi80D, skrider jeg til verket. eci6dxmk2-digital.jpg

Det er etter min mening ganske enkelt å høre slektskapet til ECi80D. Dens så vidt litt varme grunntone eller klang, kan du høre også på ECi6DX mkII, men her er det mer kraft, vilje og evne. Høyttalerne jeg har koblet på høres ut som om de er en prisklasse dyrere og større, og selv om du spiller lavt er det kraft og tyngde i frasparket og i kontrollen av elementene. Forskjellen er mye større enn de 45watt-ene per kanal som skiller disse forsterkerne på papiret. 

Forsterkeren låter detaljert og utrolig rent, og har en karakter som noen kanskje vil finne på å kalle «pen». Klasse A-trinnet i forforsterkeren har garantert noe med saken å gjøre, og lager en lyd som er uten hardhet, men som samtidig både virker vital og levende. 

Bassen er dyp og svulstig når den skal være det, og kort, hard og stump når det kreves. På noen spor, for eksempel på det ganske så velbrukte demosporet Deeper med Pete Belasco, blir det like store mengde dypbass som det pleier, men bassen får mer tone og karakter. På enkelte oppsett blir den aller dypeste delen av basse lett monoton og litt grå, men her er den et instrument med tone, timbre og fokus. Noen vil kanskje si at det er mindre bass, men det eneste som er tatt vekk er uønsket romling og unoter slik at tonene står nakne igjen. Det åpner også for dynamikken, detaljene og de viktige rytmiske elementene som befinner seg i det øvre bassområdet.  

His Bobness

Bob Dylan og hans Man in the long black coat ligger øverst på spillelista, og er et godt utgangpunkt for videre lytting. I tillegg til at Dylans stemme ikke alltid er så lett å hanskes med, er det rett som det er at dette sporet blir litt tynt og spisst fra det øvre mellomtoneområdet og oppover. Det er mye detaljer som stikker seg frem og en temmelig energisk diskant, men det flyter lett og musikken får en litt silkeaktig oppløsning, og et snev av den typiske Electrocompaniet-varmen. Det er akkurat nok til å ta brodden av diskanten og gjøre den mindre farlig, men det blir ikke høvlet vekk så mye at det går det litt lyse lydbildet og den særdeles åpne etterklangen slukner. 
Nøyaktigheten er stor, og på dette sporet er det viktig at forsterkeren, slik som her, klarer å gjengi den kunstige romklangen som ligger som en slags halo rundt hvert enkelt instrument. eci_6dx_mkII angle.jpg

Om jeg spiller testsporene fra CD eller via Tidal har ikke så mye å si. Du skal lytte med særdeles stort fokus for å høre forskjeller i det hele tatt, og noen ganger synes jeg det går i retning av Tidal. Likevel er sammenlikningen umulig fordi man aldri vet om det er samme master man sitter og lytter på. 

Konklusjon 

Prisen har lagt på seg hele 15 000.- kroner siden den forrige versjonen stod i racket hjemme, men du får en enda bedre forsterker, og tar vi en titt på hva som har skjedd på markedet ellers med fallende kroneverdi og sterke valutasvingninger, priser den seg heldigvis ikke ut av markedet. 

MkII-versjonen er bedre, men det er nok ikke noen stor grunn for eksisterende ECi6-eiere å løpe til butikken for å bytte til ny versjon. Men har du en forsterker på ønskelisten og budsjettet er omtrent et halvt hundre tusen, er dette en av de forsterkerne du absolutt må prøve. Og hvis du allerede er godt forspent med eksterne digitale enheter og nettverkspillere er den helt analoge versjonen ECi6 mkII et like velspillende og betydelig rimeligere alternativ. 

Denne testen er opprinnelig publisert her! Klikk og les helt gratis

Eller se vår nyeste utgave med årets EISA-Awards