Navnet Hadenys er inspirert av Hadean (hadeikum) som er navnet på jordens geologiske periode mellom 4,5 og 4 millioner år før vår tid. Det har gitt inspirasjon til den valgte brunfargen. Den vi har fått til test denne gangen, Azurys, har også noe med geologi å gjøre og er oppkalt etter det knallblå mineralet azuritt. Og da har selvsagt også Focal valgt å lage designen i blåtoner. Det gjelder både hodetelefon og den medfølgende harde bærevesken. 

Bortsett fra fargevalget er det lite som skiller de to Focalmodellene - på utsiden. På innsiden er det derimot avgjørende forskjeller i konstruksjonen.

Focal Azurys

Lukket konstruksjon

Hadenys er en åpen konstruksjon, mens Azurys er lukket. Det betyr at lyden stort sett holder seg på innsiden av klokkene slik at du ikke forstyrrer omgivelsene i like stor grad, men det betyr også at konstruktørene møter en opplagt utfordring. Hvordan forhindrer vi refleksjoner og stående bølger på innsiden av det akustiske kammeret som utgjør øreklokkene?

Nå er ikke Focal sine ingeniører noviser på hodetelefon-teknologi, men selv om de aldri så gjerne vil, klarer de ikke å lage en lukket hodetelefon med den samme lyden som i en åpen konstruksjon - selv om det benyttes en identisk driver på innsiden. 

Det benyttes et element med en M-formet 40mm stor membran av aluminium og magnesium i Azurys. Den beveger seg helt ned til 15Hz i bassen og strekker seg opp til 22kHz i toppen, og går 5Hz dypere enn Hadenys - uten at dette har noen betydning for lytteopplevelsen. Impedansen er 26 ohm og gjør hodetelefonen mulig å drive med relativt enkle forsterkere, også de som sitter i mobiltelefoner og annet bærbart utstyr. Likevel er det ikke der du henter ut potensialet til Azurys. Det er vesentlig mer å hente med en liten ekstra forsterker. 

Maksimum SPL er oppgitt til 100 dB. Hadenys spiller 5dB høyere, men det gir ikke et helt riktig bilde av det som foregår. Azurys har en tendens til å bli litt slitsom når lydnivået nærmer seg maks, mens Hadenys forblir mer åpen og luftig hele veien - selv når du spiller høyt. 

Azurys har den samme designen som Focal er blitt kjent for, og bruker stoff utenpå polstringene til klokkene. Det samme gjelder på undersiden av bøylen. Materialvalget er gjennomført bra, og det virker også som hodetelefonene vil tåle bruk over lang tid. Kanskje vil du flise opp stoffet utenpå polstringene mot øret, men de er enkle å få tak i, og enkle å skifte. Hodetelefonene kan ikke legges sammen, men klokkene svinges til siden når de skal legges i etuiet. Etuiet er stort, men skikkelig laget. 

Det er en diskusjon om høyttalere behøver særlig innspilling, men med hodetelefoner og membranene sittende kun en centimeter eller to fra øret, er selv små nyanser klart hørbare. Regn med minst 40-50 timer før de spiller slik de er tiltenkt.

Focal Azurys

Lyden er solid

Det første jeg sjekker er om de lar seg drive av mobiltelefonen min via dongelen til Apple. Joda, du får lyd, men det er utrolig hvor grått, kjedelige og flatt det virker sammenliknet med en iFi iDSD Diablo2 som jeg har fått hjem de siste dagene, og som jeg begynner å bli kjent med. Det høres ikke engang ut som om den samme hodetelefonen! Bassen strammer seg opp, det blir langt mer dynamisk i mellomtone-området, og mye mer moro å lytte til musikk. Jeg kobler også til en Audioquest Dragonfly. Det hjelper litt målt mot hodetelefonutgangen både på mobilen og Mac-en, men løftet opp til den formidable Diablo2 er likevel betydelig. 

Det er altså ikke slik at hodetelefoner med lav impedans uten videre kan drives av hva som helst - hvis du ønsker å teste hva hodetelefonene dine er gode for. 

Med et par skikkelig forsterkere på stuebordet, rikelig med god musikk og et par Focal Azurys blir det også fort klart at dette er et par meget dynamiske hodetelefoner som spiller imponerende tyngde, og du føler virkelig at det trykket mot øregangen. De virker likevel ikke like overlegent åpne og transiente som Hadenys, og jeg oppfatter de som litt mindre presise i bassområdet. Likevel noterer jeg at Focal har gjort en god jobb både i forhold til konstruksjon og prisklasse. Spørsmålet er likevel om Hadenys er et par enda bedre hodetelefoner og et enda bedre kjøp. De koster et par tusenlapper mer, men det sparer du lett inn på et par uker med litt dårlig kosthold. 

Lydbildet er velformet og godt balansert, men har du en åpen konstruksjon å sammenlikne med, vil den den lukkede Azurys fort avsløre et litt mindre presist og litt trangere lydbilde. Det blir litt mindre fokusert og presist, og de har ikke det samme vidåpne og utstrakte lydbilde som Hadenys. På gode innspillinger virker lyden litt mer innelukket, rett og slett.

Konklusjon

Focal har laget en solid og vellydende hodetelefon som er perfekte når du oppholder deg blant medpassasjerer på ymse fremkomstmidler eller når du sitter i sofaen hjemme og vil holde lydopplevelsen helt for deg selv. Bassen er kanskje litt mer populært balansert i bassområdet enn hifi-nøytrale hodetelefoner, men den blir heldigvis aldri for fet eller tung. Den virker fortsatt kjapp og spillevillig, og har en imponerende dynamikk - uansett hva slags musikk du velger å spille. 

Den lukkede konstruksjoner gir en lyd som er litt mindre åpen og lettflytende, men så har du dette med at du kan spille musikk så håret står rett ut - uten at familie, venner eller medpassasjerer hører alt som foregår. 

Behøver du å kunne spille din egen musikk uten å forstyrre andre, gir valget seg selv. Det er ikke enkelt å finne like gode eller bedre lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.

Alternative modeller fra Focal:

Focal Hadenys

Focal Bathys