Naim kjenner sikkert de fleste, De har jo ikke akkurat vært usynlig på markedet de siste årene både med sine trådløse høyttalere og hifi-komponenter. Naim har blitt kjent for å utfordre markedet med produkter vi knapt har sett tidligere, men som likevel har tradisjonelle kvaliteter som kjerne.

Kompakt og flott

Det er tatt noen tydelige valg fra Naim med sine Uniti Atom. Med alt du behøver i en enkel enhet er det mange veier å gå. En ting er design. Med en komponent i halv bredde skiller Atom seg ut fra andre enheter på markedet, som gjerne er i vanlig bredde, og med en mer tradisjonell formfaktor. Selv om den er i halv bredde, er den like tung som om den hadde vært i vanlig 44cm bredde, og kabinettet kjennes veldig skikkelig ut.

Noe som sikkert også har gitt litt bryderi er hva slags forsterkereffekt de burde bygge inn i boksen. 2x40watt virker ikke spesielt mye på papiret, men alt er avhengig av hva du kobler til, hvor stort rom du har, og ikke minst hvilket volum du behøver når du lytter. For de aller fleste vil noen få watt være nok til vanlig bruk hvis bare kreftene er tilstrekkelige. Her kan de i hvert fall virke som om Naim har brukt den aller største trafoen som det i det hele tatt er plass til i kabinettet. De melder også at de har gjort alt for å gi lytteren optimal lydkvalitet til prisen. Vi kommer tilbake til akkurat det.

sideview.jpgKabinettet er flott, den litt sære volumkontrollen dominerer på toppen, og et stort display opptar det meste av fronten. Designet er renskåret, kantet, og skarpt, og det er ikke gjort noe som helst for å myke opp designen. En smakssak. Displayet er forresten ikke i sort/hvitt slik man kan få inntrykk av via mange av bildene man ser av Atom. Det er et fullt fargedisplay hvor Naim har valgt en ganske nøktern grafikk med hvitt på sort bakgrunn.

Mange avspillingsmuligheter

Kjernen i Uniti Atom er en veldig forseggjort nettverkspiller med alt de aller fleste behøver for å spille sin favorittmusikk. Tidal og Spotify er nærmest som nødvendigheter å regne, men spilleren har også Chromecast og Airplay, og så er det selvsagt Bluetooth. Denne gangen i versjonen med aptX for høyere båndbredde på overføring av musikk fra mobil. Det er fint for noen, men eiere av iOS-enheter må finne seg i «vanlig» Bluetooth-overføring. Den utgaven som gjør det moro å dele musikkfiler, men som ikke er noe å bry seg om for audiofile. Du har også en uPnP hvor du kan dele dine musikkfiler fra en Mac/PC eller en nettverksharddisk. Og har du en Atom stående i stua er det ingen grunn til å bruke DAB for å lytte til radio. En lett tilgjengelig internettradio gir det radio fra hele verden, og selvsagt alle de viktigste norske kanalene.

Du får selvsagt analog-inngang (selv om det kun er en), utgang for hodetelefoner og via Naim-appen (som jeg faktisk likte veldig godt, kan du spille musikk fra enhver kilde i flere rom samtidig, eller om du bor slik til at du kan spille forskjellig musikk i forskjellige rom. Den har tre digitale innganger. To optiske og en coax/RCA.

Naim har en utgang til en ekstern forsterker, og det kan jo være hendig hvis kravene til lydstyrke forandrer seg litt etter hvert. For selv om den uten større problemer driver et par Dynaudio Contour 30 opp til helt vanlige lyttenivåer, er det jo begrenset hvor høyt den spiller. Det er ikke akkurat noe for en fest på låven.

En ting vi liker er at man er tvunget til å benytte skikkelige bananplugger på høyttalerkablene. Her er det nemlig ingen store gullbelagte terminaler på utsiden, men derimot fire hull hvor en bananplugg passer akkurat.

Naim tilbyr også en ekstra opsjon på Atom, og det er en HDMI-inngang slik at du kan koble til lyden fra TV-en. Hendig, men kun nødvendig hvis du ikke har en optisk utgang på TV-en.

Filformater

På disk har jeg testplater i en masse formater som strekker seg fra mp3, via Flac og Apple Lossless til DSD. Det er ikke alltid hundre prosent kompatibilitet selv om formatene står oppført på lista, men den spiller Flac opp til 24bit/192kHz, Wav, Apple Lossless og DSD med samme høye avspillingskvalitet. Komprimerte MP3-filer i 320kbps låter faktisk også usedvanlig godt, og det gjør også AAC, men ikke forvent at den kan gjøre underverker med filer i 128kbps. Det er nesten verre å høre det her enn på en billig spiller. Her høres alt som går galt, og alt som er feil i kodingen og komprimeringen.

Appen

Appen gjør det enkelt å få ting koblet opp. Den er også blitt enkel og oversiktlig å bruke, helt på nivå med Bluesound og Sonos og du kommer kjappere i gang enn du kanskje forventer. Du legger inn passordet til nettverket, velger hvilket produkt du ønsker å sette opp, og i mitt tilfelle passordet til Tidal. Jeg hadde lyd på Atom innen få minutter. Bra lyd.

Lyden er lekker

Det er knapt til å tro at dette kun er en 40watts forsterker. Den gjør noe av det samme som Rega sin ny Brio, men her er det rikelige med digitale muligheter i tillegg, I tillegg har du en førsteklasses nettverkspiller i tillegg. En nettverkspiller som gjør det veldig fristende å legge CD-platene i noen passende flytte-esker og glemme dem helt til neste flytting. I forhold til både en Bluesound Node2, og Pioneer N-50AE (som er testet et annet sted i bladet) skårer Uniti Atom flere lydpoeng med lyden avspilt via den analoge utgangen. Det er fast, stødig, presist, nydelig oppløst, gjennomsiktig og engasjerende, men uten at det blir for påtrengende, fremoverlent eller i overkant energisk. Lydsignaturen er nøytral, og den har en klarhet som er veldig imponerende. Her er det veldig lett å se inn i lydbildet, skale av lag på lag innover, og hente frem instrumenter som ligger langt bakover i lydbildet. Effekten av dette er at lyden virker veldig naturlig, ekte og realistisk. Det interessante er at jeg også mener at den med Tidal matcher lyden jeg får fra CD-drivverket mitt.

Uniti_Black.pngMed den innebygde forsterkeren i bruk lurer jeg litt på hvorfor jeg i det hele tatt tok meg bryet med å lytte til lyden via en ekstern effektforsterker. Den «lille» forsterkeren viser med all mulig tydelighet at 40watt kan virke ganske så imponerende. En ting er den kjøttfulle og dynamiske lyden, som faktisk beholder den strålende klarheten og presisjonen jeg opplevde med enheten koblet til en vesentlig dyrere effektforsterker. Noe annet er hvor engasjerende og rent sagt trivelige lyden jeg får ut av de ganske store Dynaudio-høyttalerne. Dette er en liten boks som henter frem smilet og musikk-gleden!

For å sette forsterkeren på prøve spilte jeg Bliss sine «Song for Olabi». Med kraftfull dynamikk og en dyp, mektig bassdrone får elektronikken kjørt seg. 40watt er fortsatt 40watt, men før du kommer til kreftenes endestasjon lager denne forsterkeren et himla liv. Musikk skal være gøy å høre på, engasjerende og inspirerende, og her har du en forsterker som spiller med solid overbevisning og stor evne til å underholde. Perkusjonsinstrumentene høres sjeldent spretne ut, og forsterkerens presisjon gjør at klangen i treverket, formen på instrumentet og etterklangen i skinnet kommer nydelig frem. Her snakker vi ikke kun om lyden fra, eller slaget på trommeskinnet, men et mylder av klanger og klangfarger som gjør musikken interessant og levende. Den dype bassdronen i bunnen er stram, kjellerdyp og mektig, og den er overraskende rik på detaljer. Du hører at dette er en analog synth, du hører hvordan et filter langsomt modulerer den brønndype tonen.

Med litt mer rocka musikk som Steven Wilsons seneste, og glimrende «To the Bones» blir inntrykket av en ryddig og vellydende enhet forsterket med sugende bass, flott vokal og et sjeldent ryddig teppe av lyd helt fra fronten av lydbildet og helt til den sorte bakgrunnen helt bakerst i lydbildet. Fokuset er godt og naturlig, lydbildets tredimensjonalitet er flott og lyden har en åpenhet og en klarhet som drar deg langt inn i musikken.

Konklusjon

Naim Uniti Atom er en kompakt forsterker, digitalkonverter og nettverkspiller som setter en ny standard for lydkvalitet fra integrerte digitale enheter. Musikken lever og engasjerer, og selv om forsterkeren er begrenset til 40watt leverer den nok volum til vanlige lyttenivåer. Har du en vanlig stue, høyttalere som ikke er ekstremt tungdrevne, og er ute etter en kompakt enhet som kan levere alt av digitale tjenester, anbefaler vi denne på det varmeste.