HD800 så dagens lys i 2009 etter mange års utvikling. I Følge Tyll Hertsens fra Innerfidelity var de godt i gang med utviklingen allerede i 2005. De gikk rett opp i ultra high-end segmentet med en av de heftigste prislappene noen kunne se for seg. Ting har forandret seg en del siden 2009, da det var nærmest uhørt å forlange rundt ti tusen sure lapper for et par med hodetelefoner!

Konstruksjon

De bruker en stor ringradiator-driver, som fortsatt er verdens største (56mm) for dynamiske hodetelefoner. Konstruksjonen er i aluminium og byggekvaliteten er bunnsolid. De er åpne, noe som gjør at lyd lekker både ut og inn, men det skaper en luftighet og romfølelse som ingen lukkede konstruksjoner klarer. De fikk raskt rykte som en av verdens aller beste hodetelefoner - og det med rette! Jeg har ikke hørt noen andre hodetelefoner med slik oppløsning, følelse av åpenhet og komfort som denne hodetelefonen har. Elementene er vinklet mot ørene så man får en følelse av at lyden kommer mot deg. Det lyder som å sitte foran et tradisjonelt sett med høyttalere. Du hører absolutt hvert minste popp og knirk fra pianokrakken, og de fremfører alt så korrekt at noen vil hevde de er altfor analytiske. De er nådeløse mot elendige innspillinger og har også fått en del pepper opp igjennom på grunn av ganske mye energi i toppregisteret. De har en peak rundt 6khz, som for noen kan være plagsomt. De har en kontant og stram bass, men manglerlitt fundament for å virkelig skinne for noen.

sennheiser_hd_800_s_3.jpgDerfor har matching av HD800 med rørforsterkere samt modifisering vært en flittig hobby blant ¨head-fiers¨, for med impedance på 300 ohm må man bruke en hodetelefonforsterker.

Men jeg forguder mine HD800, og har to par for sikkerhets skyld. Ett par til stua og ett par til soverommet! Jeg synes energien i de øvrige tonene gjør musikken mer virkelig og oppløsningen er av en annen verden! Jeg har for eksempel aldri hørt et live rockeband med ”mørk” lyd. HD800 vant sommerens ”Big Sound 2015” som Tyll Hertsens fra Innerfidelity.com arrangerte i konkurranse med alt som kunne krype å gå av de beste og dyreste hodetelefonene i verden. Ikke dårlig av en 6 år gammel hodetelefon! 

Men skulle jeg likevel forbedret noe med HD800, kunne jeg tenke meg litt mer fundament og trøkk i bassen. De kan av og til virke litt lette med noen musikktyper, som eksempelvis tung rock eller electro.  Det virker som om Sennheiser har tatt HD800-fansens rop på alvor. For nylig annonserte Axel Grell (produktsjef for Sennheisers High End divisjon) at en forbedret HD800 var på vei. Jeg tenkte allerede da at ”der røk litt av feriepengene”.

Hvorfor forbedre noe som allerede fungerer?

De bruker de samme driverne og designet er akkurat likt. Den eneste forskjellen på det kosmetiske er fargen som er svart, kontra de gamle gråe. Forskjellen mellom HD800 og HD800S er først og fremst på innsiden. Her er det betydelige akustiske forandringer.  Når man åpner eska, som også er prikk lik den gamle, finner man en balansert 4 pins kabel som nå følger med. Før var dette ekstrautstyr og en HD800s kabel koster kr 2700.- direkte fra Sennheiser.com.  Kanskje er ikke den nye prisen på 14 995,- så aller verst mot den gamle (11 995,-) Jeg kan i hvert fall lettet konstatere at Sennheiser ikke har hoppet på det ville prisracet som skjer i det øverste segmentet for tiden.

Hva med lyden sammenlignet med de gamle?

Det første jeg merket var at de hadde roet diskanten litt ned, noe som kanskje får dem til å høre litt mindre analytiske ut. Men etter litt lytting kunne jeg raskt konstatere at alt er der, og det til gangs! De er fortsatt like avslørende og med testsangene mine vet jeg godt hva jeg skal lete etter. Hvert plopp, knirk og dunk er her. Diskanten er utrolig presis og cymbalcrush høres enda mer organisk ut og ikke fullt så skarp i noen frekvenser. Men jeg må innrømme at den der ¨live¨ følelsen med mye energi i toppen forsvant litt. Jeg måtte bytte frem og tilbake flere ganger, og jeg syntes etter hvert at anslaget og intensiteten i de lyse tonene i gitaren faktisk var bedre på den gamle versjonen. Men når jeg lyttet til Dire Straits – Love over gold og hørte de ultra-organiske gitarene i begynnelsen, var jeg slett ikke sikker lenger. Nye HD800S spiller helt utrolig rent og har stålkontroll på alt som skjer i lydbildet. Man kan følge ett og ett instrument som er nydelig plassert i lydbildet. Vokal fremføres prikkfritt med nydelig intensitet og stemmene er i verdensklasse i forhold til alt jeg har hørt på et hifi-anlegg.

 Bass

Det mest utrolige her er bassen! Den er helt vanvittig presis. Selv om HD800S om ikke utklasser de gamle, så er det i hvert fall hakket hvassere med ett mye bedre fundament og trøkk, uten at det på noen måte tar overhånd og blir buldrete eller grøtete. Den tighte bassen i HD800 har fått mer kropp, men også sjel. Alt er mer virkelig og faktisk også naturlig. Dette er noe jeg aldri trodde jeg ville skrive etter å ha levd med den gamle versjonen i mange år. Bassen til den gamle var nemlig veldig god! Bassen i Savant – Mother earth trøkker noe vanvittig, slik den skal i EDM sjangeren. Man får rett og slett en enormt bra bass når sangene krever det. 

Klassisk musikk

Sennheiser HD800 er jo kjent som hodetelefoner som briljerer med klassisk musikk. Jeg var litt skeptisk da de hadde tonet ned øvre mellomtone og diskant, men det fungerte! Strykerne er nydelig organisk, og lydbildet er vanvittig godt til å være hodetelefoner. Plassering av instrumenter er meget bra, men jeg følte kanskje at jeg satt litt på tredje rad i stedet for første noen ganger. De har bare ikke like mye intensitet som de gamle, og jeg følte kanskje litt avstand noen ganger. Når strykere og blåsere først setter i gang skaper det en enorm dynamikk som de originale HD800 rett og slett er mesterlige på! HD800s er på ingen måte dårlige og noe av det beste jeg har hørt, men jeg foretrekker faktisk de gamle. Pauker og slagverk høres godt. Men skulle jeg kun høre klassisk og akustisk musikk hadde jeg nok valgt HD800 uten s på slutten. 

sennheiser_hd_800S_2.jpgOppsummering

Sennheiser HD800S er en fantastisk hodetelefon som på mange måter blir lettere å like for folk som tidligere har funnet HD800 for lyse i klangen. De spiller nøytralt klokkerent, så nøytralt at noen kanskje vil beskrive dem som kjedelige. Men de har en bass som tar i skikkelig når sanger behøver det. Jeg vil påstå at dette fortsatt er ett knallkjøp i forhold til konkurrentene. Man får knapt top of the line hodetelefoner til denne prisen lenger.  Personlig synes jeg de originale har den energien i toppen som trengs for å få den rette ¨live¨ følelsen. Men Sennheiser har tatt konsekvensen av utallige klager på den litt ”lyse” spillestilen og den berømte peaken rundt 6khz, som de gamle var ”plaget” med. HD800s er hodetelefoner som vil gjøre det lettere å finne en forsterker som matcher lydsignaturen. Kvaliteten er fortsatt på topp og jeg synes det er på tide at det endelig følger med en firepins xlr-kabel. Da er det naturlig at prisen blir litt høyere. 

Sennheiser har gitt ut en hodetelefon som på mange måter vil fortsette å definere top of the line hodetelefoner. En hodetelefon som på nytt utgjør den absolutte referansen. Det er ingen overdrivelse at disse får full score på absolutt alt. De har gjort kanskje verdens beste hodetelefoner enda bedre! Når det er sagt vil jeg fortsatt beholde mine dyrebare originale HD800 vel vitende om at de fortsatt holder mål og vel så det.