Sennheiser leverer et imponerende antall produkter til både video og lyd, og både til private og profesjonelle. De startet firmaet på en bondegård utenfor Hanover i 1945, hvor deres første mikrofon ble konstruert og etter hvert produsert. I dag er det knapt mulig å snakke om hodetelefoner eller mikrofoner uten at Sennheiser er en av de første produsentene som kommer opp i diskusjonen. Bare på hodetelefonsiden kan de skilte med 15 pro-modeller og ikke mindre enn nærmere 50 modeller og varianter til fritid og hjemmebruk. Noen av dere husker kanskje også Ambeo. Deres imponerende gode og kraftige lydplanke som vi testet for en god stund siden.

Fokus på det viktigste

Det aller viktigste med en hodetelefon er åpenbart hvordan den spiller, men vi skal absolutt ikke glemme bærekomforten, for det er knapt noe som er mer ødeleggende for lytteopplevelsen enn at de klemmer over ørene eller lager en liten bulk midt oppe på hodet etter et par timer med lytting. 

HD 660 S2 med sitt fokus på lydkvalitet og komfort vinner nok ingen konkurranse om å være hipp og kul. Vår testutgave kommer i matt sort, og er i all hovedsak bygget av hard plast. Bøylen over hodet er i stål, men oversiden er dekket av den samme harde plasten. Undersiden av bøylen er i stoff med skumputer på innsiden, men kanskje det viktigste: Øreputene er dekket av fløyel og sitter mykt mot øret, samtidig som de tetter godt. Konstruksjonen virker likevel godt gjennomtenkt og fremstår som solid og holdbar. 

Impedansen i denne helt åpne hodetelefon-modellen er hele 300ohm, og du kan trygt glemme å koble de til en mobiltelefon eller iPad. Du får lyd, men det blir som å ha en liten forsterker på et par veldig store og tungdrevne høyttalere. Du hører at det går litt tungt. Her behøver du en skikkelig hodetelefon-forsterker! HD 660 S2 kommer levert med to utskiftbare kabler. En kabel med en 6,3mm ubalansert jack, og en med en balansert 4,4mm plugg. 

Størrelsen på elementet er 38mm drevet av et ventilert magnetsystem, de spiller ned til imponerende 8Hz og vekten er hyggelige 260gram.

Sennheiser HD 660S2

Nøytral og vokalvennlig

Med HD 660 S2 har Sennheiser laget en hodetelefon som er utpreget nøytral, og den vil helt sikkert kunne gjøre en god jobb i et studio. Noen vil kanskje finne på å si at den er kjedelig, men den er ikke laget for å imponere de som er opptatt av mye bass og ditto diskant. Kvalitetene skinner derimot igjennom over tid, og særlig hvis smaken din er musikk med mye vokal og akustiske instrumenter. Den spiller naturlig og ukomplisert på gode innspillinger som ikke er overlesset av instrumenter, og kanskje ikke fullt så avslappet når musikken blir tung og komplisert. Den går veldig dypt i bassen, men liker seg best når det ikke det rytmiske beveger seg altfor fort. Jeg synes bassen er litt doven, og kanskje litt myk i anslaget, men den er godt balansert og passe tung når den behøver å være det. Mellomtonen er på sitt beste i den absolutte toppklassen til prisen, og den matches av en diskant som har masse energi, men som likevel klarer å balansere energien på en måte som gjør at diskanten aldri blir påtrengende, spiss eller slitsom. 

Jeg spilte blant annet Blågutten (2L) med Hoff Ensemble og Matthias Eick, og jeg må absolutt si at jeg koser meg. Det er skikkelig nedpå og avslappet, og når den litt «støvete» trompettonen til Eick kommer inn i lydbildet har den all sin naturlig varme i behold. Lydbildet på denne innspillingen er kjempestort og rikt, og du kan tydelige hører klangen til hvert enkelt instrument i rommet. Det er bare å lene seg tilbake i ørelappstolen og nyte. 

Med Tool og deres lange låt Invincible er det litt som forventet. Det er brukt litt fint sandpapir for å slipe litt på klangen til de harde gitarene, og selv om det er både dypt og tungt, blir det aldri den rytmefesten det vanligvis blir mot slutten av sporet.

Konklusjon

Skal du kjøpe et par av disse hodetelefonene bør du også handle deg en god hodetelefon-forsterker. Likevel må du leve med at den ikke er altfor stram og kontrollert i bassen. 

Sennheiser HD660S2 har også mye som taler for seg. Den er god å ha på hodet og spiller nøytralt, balansert, silkemykt og åpent, og den har en veldig flott mellomtone som kommer særlig godt frem på damestemmer og akustiske instrumenter.